Gjermania po merr rolin e Turqisë në zhvillimin e F-35

Spread the love

Gjermania po merr rolin e Turqisë në zhvillimin e F-35

Prishtinë/Zagreb, 18 shkurt – Kompanitë amerikane Lockheed Martin dhe Northrop Grumman nënshkruan një kontratë me kompaninë gjermane Rheinmetall për prodhimin e pjesës së mesme të trupit të avionit luftarak F-35. Ky prodhim paraprakisht ishte menduar të realizohej nga Turkish Aerospace Industries (TUSAS), shkruan portali i specializuar Air Recognition.

Turqia, e cila ishte ndër bashkëpunëtorët në prodhimin e F-35, u hoq nga programi në shtator 2021, sepse nuk donte të hiqte dorë nga blerja e sistemit kundërajror S-400 nga Rusia. Përpara se të hiqeshin nga programi, 11 kompani turke të industrisë së mbrojtjes prodhuan disa pjesë kyçe për avionin luftarak F-35 Lightning II.

Lockheed Martin, kontraktori kryesor i programit F-35, ka kohë që po punon për të gjetur zëvendësime për kompanitë turke me kompani të tjera vendase dhe të huaja. Kontrata ndërmjet Rheinmetall dhe kompanive amerikane, e cila mbulon instalimin e montimit të avionit qendror F-35 në Evropë, do të thotë në një farë kuptimi se roli i kompanisë turke tani i është dorëzuar kompanisë gjermane.

Heqja e kompanive turke nga programi shkaktoi probleme të konsiderueshme në zinxhirin e furnizimit të F-35, duke sjellë probleme në furnizim, afate dhe rritje të kostove. Efektet negative të largimit të kompanive turke nga programi pritet të vazhdojnë edhe për disa kohë në zinxhirin e furnizimit të F-35. Turqia duhej të dorëzonte më shumë se 100 avionë luftarakë F-35. Tani 6 avionë luftarakë F-35A të prodhuara për Forcën Ajrore Turke janë aktualisht të ruajtura në magazinat e Forcave Ajrore të SHBA. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply