Izraeli dhe Libani nënshkruan një marrëveshje për kufirin detar me ndërmjetësimin e SHBA-ve

Spread the love

Izraeli dhe Libani nënshkruan një marrëveshje për kufirin detar me ndërmjetësimin e SHBA-ve

Prishtinë, 27 tetor – Udhëheqësit izraelitë dhe libanezë nënshkruan një marrëveshje historike të ndërmjetësimit të SHBA-së për kufirin detar të enjten, duke shënuar një shkëputje diplomatike nga armiqësia për dekada dhe duke hapur rrugën për eksplorimin e burimeve energjetike të shtratit të detit në zonë, raporton Reuters.

Presidenti libanez Michel Aoun nënshkroi një letër miratimi për marrëveshjen në Baabda, e ndjekur nga nënshkrimi i kryeministrit izraelit Yair Lapid në Jerusalem. Një ceremoni pranim-dorëzimi  midis delegacioneve të përbërë nga zyrtarë të rangut më të ulët , përgjatë kufirit do të zhvillohet në bazën paqeruajtëse të OKB-së në Nakura. Lapid e përshëndeti marrëveshjen si një “arritje të madhe” dhe negociatori libanez Elias Bou Saab tha se ajo shënoi fillimin e një “epoke të re” midis dy vendeve.

Izraeli dhe Libani janë ende zyrtarisht në luftë. Marrëveshja heq një burim konflikti të mundshëm midis Izraelit dhe grupit militant shiit libanez Hezbollah të mbështetur nga Irani dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e krizës ekonomike të Libanit.

Pas takimit me kryetarin e parlamentit libanez Nabih Berri, Amos Hochstein, i dërguari i SHBA që ndërmjetësoi bisedimet, u tha gazetarëve se priste që marrëveshja të zbatohej edhe nëse do të kishte një ndryshim të qeverisë në Izrael dhe Liban. Hochstein iu referua zgjedhjeve të ardhshme në Izrael më 1 nëntor dhe përfundimit të mandatit të Aoun më 31 tetor, duke shtuar se marrëveshja duhet të respektohet “pavarësisht se kush do të zgjidhet së shpejti president i ardhshëm i Libanit”.

Zbulimi i burimeve të energjisë në det të hapur – ndonëse nuk mjafton më vete për të zgjidhur problemet e thella ekonomike të Libanit – do ta ndihmonte ekonomikisht Libanin dhe një ditë ka të ngjarë të lehtësonte mungesat e theksuara të energjisë në vend.

Ndërsa Libani dhe Izraeli shprehën kënaqësinë e tyre që e zgjidhën mosmarrëveshjen në mënyrë paqësore, nuk pritet asnjë përparim i madh diplomatik midis dy vendeve. “Ne dëgjuam për marrëveshjen e Abrahamit. Sot po vjen një epokë e re. Mund të jetë marrëveshja e Amos Hochstein”, tha Saab, duke iu referuar normalizimit të ndërmjetësuar nga SHBA të lidhjeve të Izraelit me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreinin në vitin 2020.

“Nuk ndodh çdo ditë që një vend armik e njeh shtetin e Izraelit në një marrëveshje me shkrim,” i tha Lapid qeverisë së tij. Aoun, megjithatë, këmbënguli se marrëveshja nuk do të rezultojë në normalizimin e marrëdhënieve midis Libanit dhe Izraelit. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply