Kissinger bën një propozim për Ukrainën – i lëndon të gjithë

Spread the love

Kissinger bën një propozim për Ukrainën – i lëndon të gjithë

Henry Kissinger prezantoi një zgjidhje për Ukrainën që merr parasysh politikën reale: Rusia merr territore, Ukraina bëhet anëtare e NATO-s.

Ish-sekretari amerikan i Shtetit, Henry Kissinger, është shprehur pro bisedimeve të paqes me Rusinë. Propozimi, të cilin Kissinger e bëri në një video-mesazh për Forumin Ekonomik Botëror (WEF), përmban kompromise që janë të dhimbshme për të dyja palët: Kissinger në thelb tha se “vija e paraluftës” duhet të jetë baza e një armëpushimi – d.m.th. Rusia duhet dhe do të mund të merrte Krimenë dhe Donbasin. Në këmbim, Ukraina duhet të jetë në gjendje të anëtarësohet në NATO. Kissinger tha: “Unë besoj se përfundimi i luftimeve është i mundur kur të arrihet linja e paraluftës.” Sipas Süddeutsche Zeitung, Kissinger do të thotë “fronti përgjatë Krimesë e aneksuar nga Rusia në 2014 dhe zonat në Donetsk dhe Luhansk. i kontrolluar nga separatistët pro-rusë”. Sipas Kissinger, fronti duhet të ngrihet përgjatë këtyre linjave në Donbass. Nëse Rusia dhe Ukraina e mbështetur nga Perëndimi bien dakord për këtë vijë kufitare, palët ndërluftuese duhet të flasin për “zgjidhjen e konfliktit”, pra të hyjnë në negociata për paqe.
Kissinger: “Jam i bindur se kjo do të parandalojë përshkallëzimin e luftës.” Pikërisht se ku është kufiri në Donbas, duhet të bihet dakord në negociatat e paqes. Donbass nuk duhet t’i caktohet automatikisht Rusisë në tërësi.

Në këmbim, Moska do të duhet të pranojë hyrjen e Ukrainës në NATO. Kissinger tha se anëtarësimi në NATO do të ishte një “pasojë e përshtatshme” e pushtimit rus. Kissinger e ka ndryshuar mendjen për anëtarësimin në NATO. “Para kësaj lufte, unë isha kundër anëtarësimit të Ukrainës, sepse kisha frikë se mund të fillonte vetë procesi që po shohim tani”, tha Kissinger përmes një lidhjeje video në Davos të martën [17.1.2023]. Në kushtet aktuale, “ideja e një Ukraine neutrale nuk ka më kuptim,” tha 99-vjeçari.

Për muaj të tërë, kryediplomati për një kohë të gjatë kishte folur në favor të një armëpushimi në Ukrainë që do të kishte shkuar paralelisht me njohjen e fitimeve territoriale ruse. Kur justifikoi luftën e agresionit kundër Ukrainës, presidenti rus Vladimir Putin i përshkroi përpjekjet e Kievit ppr aderim në NATO si një kërcënim, ndër të tjera.

Realpolitikani Kissinger theksoi se ishte e rëndësishme që lufta të mos bëhet “luftë kundër vetë Rusisë” dhe t’i jepet Rusisë një mundësi “për t’u ribashkuar me sistemin ndërkombëtar”. Kissinger tha se rrjedha e luftës deri më tani ka treguar se Rusia “nuk mund t’i arrijë qëllimet e saj me mjete konvencionale”. Është e nevojshme t’i jepet Rusisë një perspektivë për t’u kthyer në sistemin e bashkëpunimit ndërkombëtar.

Kissinger e kishte bërë tashmë propozimin në parim në Forumin Ekonomik Boëtror në Davos [WEF] 2022, por pa u anëtarësuar Ukraina në NATO. Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyj “dënoi plotësisht propozimet e Kissinger dhe i krahasoi ato me politikën qetësuese të komunitetit ndërkombëtar ndaj Adolf Hitlerit në vitin 1938”, kujton gazeta Süddeutsche reagimin nga Kievi në atë kohë.
                                                                        (Berliner Zeitung me AFP; përktheu: ISHGJ])


Spread the love


Leave a Reply