Komisioni Evropian i bën thirrje Serbisë të vendosë sanksione ndaj Rusisë

Spread the love

Komisioni Evropian i bën thirrje Serbisë të vendosë sanksione ndaj Rusisë

Prishtinë, 12 tetor – Serbia duhet të përafrohet më shumë me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së, duke përfshirë sanksionet kundër Rusisë, por kjo nuk mund të jetë një arsye për të pezulluar negociatat, tha të mërkurën komisioneri i Zgjerimit Oliver Varhelyi.

“Në rrethanat aktuale gjeopolitike, Serbia duhet të rrisë përputhjen e saj me politikën e jashtme evropiane, duke përfshirë deklaratat dhe sanksionet kundër Rusisë”, tha komisioneri Varhelyi, duke paraqitur një raport mbi zgjerimin dhe përparimin e  vendeve kandidatë dhe kandidatëve potencialë në rrugën e tyre drejt BE-së.

Të mërkurën, Komisioni prezantoi paketën e zgjerimit, e cila përfshin një pasqyrë të përparimit në të gjitha vendet kandidate dhe kandidatët potenciale. Raporti publikohet një herë në vit. Ky raport përfshin gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor dhe Turqinë. Raportet për Ukrainën dhe Moldavinë, të cilat morën statusin e kandidatit në qershor dhe Gjeorgjinë, e cila u bë kandidate e mundshme, nuk u publikuan këtë herë, duke qenë se Komisioni së fundmi publikoi një opinion për kandidaturën e tyre.

Duke pasur parasysh se sipas metodologjisë së re të negociatave të anëtarësimit, ato mund të pezullohen dhe të kthehen në fillim nëse nuk ka progres të mjaftueshëm, komisioneri Varhelyi, i cili fillimisht e prezantoi raportin në Komisionin e Politikës së Jashtme të Parlamentit Evropian dhe më pas në një shtyp. Konferencës ju shtrua pyetja nëse Serbia mund të pezullojë negociatat për shkak se refuzon të vendosë sanksione ndaj Rusisë. Për më tepër, përqindja e përputhshmërisë ka rënë ndjeshëm gjatë vitit të kaluar dhe Serbia po shënon regres në vend që të përparojë. “Ky është një shkak për shqetësim, por negociatat nuk mund të pezullohen për shkak të këtij qëndrimi. Këto janë rregullat”, tha Verhelyi.

Në raport përmendet edhe nënshkrimi i prioriteteve të përbashkëta politike ndërmjet Serbisë dhe Rusisë për periudhën 2023-2024 ,në shtator në Nju Jork, në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, ku ministrat e Jashtëm Nikola Selakoviq dhe Sergej Lavrov nënshkruan atë dokument. “Disa deklarata dhe lëvizje të zyrtarëve të lartë serbë janë drejtpërdrejt në kundërshtim me qëndrimet e politikës së jashtme të BE-së, duke përfshirë nënshkrimin e prioriteteve të përbashkëta politike midis Rusisë dhe Serbisë në shtator të këtij viti”, thuhet në raport.

Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi ndoqën BE-në dhe vendosën sanksione ndaj Rusisë për pushtimin e Ukrainës, vetëm Serbia dhe Turqia jo. Raporti u bën thirrje autoriteteve serbe të marrin përgjegjësinë për “komunikim proaktiv dhe objektiv” në lidhje me Bashkimin Evropian, i cili është partneri i saj kryesor politik dhe ekonomik në përputhje me qëllimin e saj strategjik të deklaruar të integrimit në BE. Të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor janë të ftuar të kapërcejnë të kaluarën dhe të zgjidhin mosmarrëveshjet nga luftërat e viteve 1990. “Duhet të zgjidhen çështje të rëndësishme të hapura dypalëshe, duke përfshirë çështjet e kufirit, sigurimin e drejtësisë për viktimat e krimeve të luftës, identifikimin e personave të zhdukur dhe vendosjen e të dhënave të sakta të krimeve të kaluara në nivel rajonal. Nuk ka vend në BE për retorikë nxitëse apo glorifikim të kriminelëve të luftës, nga asnjëra anë”, thuhet në raport. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply