Komisioni Evropian propozon paketën e tetë të sanksioneve kundër Rusisë

Spread the love

Komisioni Evropian propozon paketën e tetë të sanksioneve kundër Rusisë

Prishtinë, 28 shtator – Të mërkurën, Komisioni Evropian propozoi një paketë të re, të tetën me radh,  të sanksioneve kundër Rusisë, e cila përfshin më shumë ndalime të importit dhe eksportit, një zgjerim të listës së individëve dhe personave juridikë të sanksionuar, një ndalim për qytetarët e BE-së për t’u ulur në bordet e shtetit rus. -kompanitë në pronësi dhe kufizimin për çmimin e naftës ruse për vendet e treta.

“Javën e kaluar, Rusia e ngriti përshkallëzimin e luftës në Ukrainë në një nivel të ri. Referendumet e rreme të organizuara në territoret që ata pushtuan janë një përpjekje e paligjshme për të pushtuar vendin dhe për të ndryshuar me forcë kufijtë ndërkombëtarë;  ne nuk i pranojmë këto referendume të rreme”, tha presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen. “Ne jemi të vendosur të bëjmë Kremlinin të paguajë për këtë përshkallëzim të mëtejshëm,” shtoi ajo.

Paketa e re e sanksioneve përfshin shtimin e 1300 personave fizikë dhe juridikë në listën e sanksionuar, një ndalim gjithëpërfshirës të importeve, që do t’i privojë Rusisë 7 miliardë euro të ardhura, ndalim të eksportit të disa teknologjive kryesore në Rusi dhe kufizim të çmimeve të naftës për vendet e treta, tha von der Leyen.

Propozohet që qytetarët e BE-së të mos jenë më në bordet e kompanive shtetërore ruse, që do të thotë, ndër të tjera, se ish-kancelari gjerman Gerhard Schroeder nuk do të mund të jetë më në bordin e drejtorëve të koncernit rus të naftës Rosneft dhe në bordin mbikëqyrës të Gazprom. Që nga largimi nga posti i kancelarit gjerman, Shrëder ka mbajtur disa poste të larta në kompanitë ruse.


Spread the love


Leave a Reply