Kuvendi i Shqipërisë zgjedh Bajram Begajn president të ri

Spread the love

Kuvendi i Shqipërisë zgjedh Bajram Begajn president të ri

Bajram Begaj ka marrë besimin e deputetëve për të qenë presidenti i ri i Republikës së Shqipërisë. Ai mori 78 vota pro në votimin e së shtunës. Kryetar shteti do të jetë një ushtarak.

Prishtinë, 5 qershor Ligjvënësit shqiptarë zgjodhën të shtunën Bajram Begajn, ushtruesin e detyrës së shefit të Shtabit të Forcave të Armatosura Shqiptare (FA), si president të ri të Shqipërisë, me 78 vota pro, katër kundër dhe një abstenim.

Bajram Begaj ishte kandidati i Partisë Socialiste (PS), e cila është në pushtet nën kryeministrin Edi Rama. Begaj, i cili ishte i vetmi kandidat i propozuar për mandatin pesëvjeçar, para seancës parlamentare njoftoi se ka dhënë dorëheqjen nga posti i shefit të kabinetit. Komisioni Parlamentar për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e Njeriut tha se Presidenti Ilir Meta ka nënshkruar një dekret që i jep fund detyrës aktive të Begajt në Shtabin e Përgjithshëm dhe Forcat e Armatosura shqiptare. Meta në atë kohë pati takime në Turqi dhe nënshkroi një dekret në Stamboll, natyrisht brenda ambienteve të ambasadës së Shqipërisë.

Ilir Meta, i cili mori detyrën në 28 prill 2017, e mbaron atë më 24 korrik, kur Begaj merr kontrollin e zyrës presidenciale.

Kush është Bajram Begaj?

Gjeneralmajor Bajram Begaj ka lindur më 20 mars 1967, në Rrogozhinë. Në vitin 1989 ka përfunduar studimet pranë Universitetit të Tiranës, Fakulteti i Mjekësisë dhe është titulluar oficer aktiv në specialitetin “Mjekësi” në vitin 1998. Përpara se të merrte detyrën e shefit të Shtabit të Përgjithshëm, Begaj, për një periudhë trevjeçare, ka shërbyer në detyrën e komandantit të Komandës së Doktrinës dhe Stërvitjes. Gjatë karrierës së tij ushtarake ka shërbyer në pozicione të ndryshme drejtuese në Forcat e Armatosura, si: zëvendësdrejtor i Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza”; drejtor i përgjithshëm i Spitalit Ushtarak Qendror Universitar; drejtor i Inspektoratit Shëndetësor, kryeinspektor dhe këshilltar i Inspektoratit Shëndetësor në Shtabin e Përgjithshëm të FA-së; shef i Njësisë Mjekësore Ushtarake dhe zëvendësdrejtor i Spitalit Universitar të Traumës.

Begaj ka ndjekur kualifikime dhe specializime të ndryshme në fushën ushtarake dhe atë mjekësore, në institucionet arsimore brenda dhe jashtë vendit. Ai ka përfunduar kursin e lartë për sigurinë dhe mbrojtjen pranë Akademisë së Forcave të Armatosura, Shkollën e Thelluar Pasuniversitare të Mjekësisë dhe specializimin pasuniversitar në profilin gastrohepatologji, pranë Fakultetit të Mjekësisë, Tiranë. Gjithashtu ka ndjekur kursin e menaxhimit spitalor dhe kursin e lidershipit mjekësor strategjik, në SHBA, kursin e lartë ndërkombëtar të menaxhimit të mbrojtjes, pranë Institutit të Menaxhimit të Burimeve të Mbrojtjes në Shkollën Pasuniversitare të Marinës në SHBA, seminarin e lartë ekzekutiv pranë Qendrës Marshall, Gjermani, si dhe kurBegaj ka ndjekur kualifikime dhe specializime të ndryshme në fushën ushtarake dhe atë mjekësore, në institucionet arsimore brenda dhe jashtë vendit. Ai ka përfunduar kursin e lartë për sigurinë dhe mbrojtjen pranë Akademisë së Forcave të Armatosura, Shkollën e Thelluar Pasuniversitare të Mjekësisë dhe specializimin pasuniversitar në profilin gastrohepatologji, pranë Fakultetit të Mjekësisë, Tiranë. Gjithashtu ka ndjekur kursin e menaxhimit spitalor dhe kursin e lidershipit mjekësor strategjik, në SHBA, kursin e lartë ndërkombëtar të menaxhimit të mbrojtjes, pranë Institutit të Menaxhimit të Burimeve të Mbrojtjes në Shkollën Pasuniversitare të Marinës në SHBA, seminarin e lartë ekzekutiv pranë Qendrës Marshall, Gjermani, si dhe kurse e kualifikime të tjera ushtarake.se e kualifikime të tjera ushtarake.

Begaj ka lindur më 20 mars 1967, në qytetin e vogël të Rrogozhinës. Ai është i martuar me Armanda Begajn dhe është baba i dy djemve. Në vitin 1989 u diplomua në Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Tiranës dhe në vitin 1998 mori titullin oficer aktiv në mjekësi. Ai u emërua për herë të fundit Shef i Shtabit të Shqipërisë në korrik 2020.

Gjeneralmajor Bajram Begaj ka përfunduar doktoratën në fushën e Mjekësisë, pranë Fakultetit të Mjekësisë, si dhe mban titullin “Profesor i asociuar” në Mjekësi.


Spread the love


Leave a Reply