Analisti amerikan “për depërtimin e ndikimit rus në qendrën e qytetërimit perëndimor

Spread the love

Prishtinë, 20 tetor- Për momentin, Shtetet e Bashkuara janë aq të fiksuara me kërcënimin nga Kina, sa nuk kanë ndjekur ngritjen e Rusisë, e cila po realizon planet e saj ambicioze, veçanërisht në Evropën Lindore. Në strategjinë amerikane të mbrojtjes, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet Rusisë. Pentagonit i bëri thirrje analistja e mirënjohur ushtarake amerikane Loren Thompson, në një tekst autorial për mediat e Forbes, të titulluar: Strategjia e Mbrojtjes e SHBA-ve duhet t’i kushtojë më shumë vëmendje kërcënimit në rritje të Rusisë për Evropën.

Analistia beson se ushtria amerikane, ndonëse me të drejtë u përqëndrua në Kinë, përjashton rreziqe të tjera që mund të jenë më të rëndësishme gjatë afatit katervjeçar të presidentit Joe Biden. Shqetësimet në lidhje me fuqinë dhe ndikimin në rritje të Kinës janë legjitime, tha Thompson, por qëllimi kryesor gjeopolitik i Pekinit tani është të marrë kontrollin e Tajvanit. Një gjë tjetër, megjithatë, është Evropa Lindore, vendndodhja gjeografike e së cilës “lejon Rusinë e rilindur të përbëjë një kërcënim për një numër të madh të vendeve fqinje, njëra prej të cilave – Bjellorusia – tashmë po bie viktimë e strategjisë së Moskës”.

“Presidenti Bjellorus Aleksandër Lukashenko i ka lejuar Moskës të vendosë një numër të forcave të armatosura në vendin e tij gjatë stërvitjeve West-21 në shtator dhe nuk dihet nëse të gjitha forcat do të tërhiqen,” tha analistia amerikane.

“Ndër të tjera, rusët vendosën sisteme raketash kundërajrore S-400 në distancë të shkurtër nga kufiri polak, gjë që në mënyrë efektive i futi polakët në zjarr midis sistemeve të mbrojtjes ajrore të vendosura në Bjellorusi dhe rajonit të Kaliningradit, enklavës Baltike të Rusisë.
A e kupton Uashingtoni rrezikun që paraqet Rusia?
Për momentin, edhe ushtria amerikane është e preokupuar me kërcënimin nga Kina, edhe pse në vitet e ardhshme aftësitë e saj mund të jenë më të nevojshme në Evropën Lindore, tha Thompson, duke kujtuar “rrezikun e vazhdueshëm”që kërcnon tre shtetet baltike – Letonin, Lituanin dhe Estonin.

“Në këtë kohë, ushtria amerikane dëshiron të flasë vetëm  për mënyrën se si synon të frenojë dhe / ose mposhtë Kinën,” tha ai. “Meqenëse ka dështuar në përpjekjet e saj për të qetësuar militantët islamikë që po destabilizojnë situatën në Azinë Jugperëndimore, Uashingtoni po kërkon të riorientohet ndaj kërcënimeve të tjera,” shkroi Thompson në tekstin e saj për Forbes.

“Elitat amerikane nuk kanë qenë kurrë në gjendje të kuptojnë planin e madh të Rusisë për të rivendosur dominimin në Evropën Lindore,” shtoi Thompson, duke përfunduar se “nëse administrata e Biden-it nuk sheh rrezik në Strategjinë e Mbrojtjes Kombëtare dhe vazhdon të përqëndrohet në Kinë, atëherë ajo nuk duhet të jetë surprizë. “Ndikimi rus gradualisht po depërton në qendrën e qytetërimit perëndimor”. [Geopolitika Nesw / ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply