Media: Kanadaja i dërgoi Gjermanisë një turbinë me gaz për Nord Stream

Spread the love

Media: Kanadaja i dërgoi Gjermanisë një turbinë me gaz për Nord Stream

Të dielën, më 17 korrik, Kanadaja dërgoi me avion në Gjermani një turbinë Siemens për gazsjellësin Nord Stream 1, e cila duhet të jetë në Rusi deri më 24 korrik, shkruan media ruse Kommersant, deklaratat e së cilës i transmeton RIA Novosti.

“Më 17 korrik, Kanadaja i dorëzoi Gjermanisë një turbinë gazi të rinovuar – Siemens Energy që përdoret për furnizimin me gaz përmes gazsjellësit Nord Stream 1… Makina po dërgohet në Gjermani përmes lidhjes ajërore dhe jo nga deti, siç ishte planifikuar fillimisht, e cila duhet të përshpejtojë mbërritjen në vend”, tha Kommersant.

Pas kësaj, do të nevojiten edhe “pesë deri në shtatë ditë” që turbina të arrijë në Rusi, nëse nuk ka probleme me logjistikën dhe doganën.

Turbina do të dërgohet në Rusi me traget dhe në tokë nëpërmjet Helsinkit, pasi stacioni Portovaya, për të cilin është menduar, ndodhet afër fshatit Torfyanovka, në rajonin e Leningradit, rreth 20 kilometra nga kufiri me Finlandën.

“Pajisjet do të mbërrijnë në Rusi përafërsisht më 24 korrik dhe vënia në punë do të zgjasë tre deri në katër ditë të tjera”, thuhet në tekst.

Kujtojmë: sipas medias gjermane Bild (16 korrik), qeveria federale në Berlin ka frikë se Rusia nuk do të rivendosë plotësisht furnizimin me gazsjellësin Nord Stream 1 pas riparimit të tij. Këtë dro e bëri publike shefi i departamentit të kancelarit gjerman, Wolfgang Schmidt, i cili organizoi një takim me krerët e zyrave shtetërore, kushtuar diskutimit të krizës së gazit.

Që nga mesi i qershorit, Gazprom ka reduktuar furnizimin e Nord Stream me rreth 60 për qind, duke e ndërlidhur këtë me problemet me mirëmbajtjen e turbinave me gaz në stacionin e kompresorit Portovaya. Arsyeja ishte se Siemens-i gjerman nuk mund ta kthente turbinën që po riparohej në Kanada për shkak të sanksioneve antiturke të vendosura nga Otava.

Javën e kaluar, situata u zgjidh – Kanadaja pranoi të dërgojë turbinën në Gjermani, e cila do ta transferojë atë në Rusi. Përveç kësaj, pajisjet e Gazprom do të përjashtohen nga sanksionet deri në fund të vitit 2024. Këtë e konfirmoi personalisht kryeministri kanadez Justin Trudeau.

Pavarësisht kësaj, Gazprom deklaroi se nuk kishin marrë asnjë dokument që ka të bëjë me këtë çështje.

Gazsjellësi North Stream është ndalur plotësisht që nga 11 korriku për shkak të mirëmbajtjes së planifikuar, e cila duhet të përfundojë më 21 korrik. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply