Media: Lufta përmes sanksioneve vetëm sa ka filluar

Spread the love

Media: Lufta përmes sanksioneve vetëm sa ka filluar

Fushata e sanksioneve ndërkombëtare e nisur nga vendet dhe kompani të shumta kundër Rusisë pas thellimit të pushtimit të saj në Ukrainë, është një sukses i jashtëzakonshëm i diplomacisë shumëkombëshe dhe përgjegjësisë së korporatave. Pjesa më e madhe e botës ka ndërprerë vullnetarisht biznesin me Rusinë, duke ndërprerë lidhjet tregtare dhe financiare me atë vend dhe duke tronditur Kremlinin, duke ngrirë shumë nga asetet e tij të huaja. Shpejtësia, shtrirja dhe shkalla e këtyre masave ndëshkuese ekonomike dhe natyra e qëllimit të tyre janë të paprecedentë, shkruan Foreign Affairs (FA), tekstin e të cilit po e transmetojmë.

Por përpjekjet për të shtrënguar ekonomikisht Moskën sapo kanë filluar dhe do të jenë gjithnjë e më të vështira për t’u mbajtur me kalimin e kohës, veçanërisht nëse kundërshtarët e Kremlinit synojnë sektorë që janë faktorë të rëndësishëm në ekonominë globale. Ndërprerjet në rrugët e energjisë, ushqimit, bujqësisë dhe tregtisë… mund të çojnë në mosmarrëveshje brenda koalicionit të sanksioneve – i cili aktualisht përfshin Australinë, Kanadanë, Japoninë, Korenë e Jugut, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian – veçanërisht nëse orari duket të jetë një barrë e mbarsur me të padrejta dhe e pabalancuar. Rusia do të kërkojë të rrisë mospajtimin nga hakmarrja, siç bëri javën e kaluar kur mbylli një tubacion të madh nafte nga Kazakistani në Detin e Zi, siç thuhet për shkak të motit të keq. Koalicioni i shteteve dhe gjithë atyre që aplikojnë sanksionet ka të ngjarë të jetë më i qëndrueshëm nga sa do të dëshironte Rusia, por këto pika tensioni do ta bëjnë të vështirë zbatimin e masave të mëdha në baza të rregullta dhe do të krijojnë presion për zbatim të rreptë.

Ndërsa ngërçi midis rezistencës ushtarake ruse dhe ukrainase fillon të duket më i mundshëm, ata që shpresojnë të pengojnë ambiciet e Moskës duhet të kenë parasysh se Rusia mund të përfitojë lehtësisht nga një skenar i tillë, duke përshkallëzuar tensionet brenda koalicionit për ta copëtuar atë. Në përgjithësi, këta faktorë përfaqësojnë një të ardhme më sfiduese për fushatën e sanksioneve sesa mund të sugjerojnë sukseset e saj të hershme. SHBA dhe aleatët e saj duhet të planifikojnë për një afat të gjatë nëse kërkojnë të mbajnë një regjim efektiv sanksionesh kundër Rusisë – të punojnë së bashku për të identifikuar grupin e ardhshëm optimal të sanksioneve, të përgatisin një përgjigje kolektive ndaj shmangies dhe hakmarrjes së sanksioneve dhe të paraqesin një front të bashkuar përballë ngërçit të mundshëm rus në Ukrainë, shkruan FA.

Ata që kundërshtojnë presidentin rus Vladimir Putin përballen me një ekuilibër delikat, domethënë duhet të ushtrojnë presion të mjaftueshëm për ta bindur atë (Putinin) të ndryshojë kursin, por jo aq shumë për t’u hakmarrë. Megjithëse Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e saj nuk janë përgjegjës për veprimet e Rusisë – Putin zgjodhi këtë krizë dhe është përgjegjës për të – çdo vendim i ri për sanksionet duhet të peshohet me kujdes, duke marrë parasysh reagimin e mundshëm të Rusisë dhe çdo pasojë të mundshme të jashtme. Për shembull, sanksionimi i të gjitha eksporteve ruse të naftës dhe gazit natyror do t’i jepte një goditje të rëndë ekonomisë ruse – por gjithashtu do të përkeqësonte krizën e ardhshme energjetike, duke pasur parasysh mbështetjen e Evropës dhe globale nga flukset e energjisë ruse, thuhej në tekst.

Ky tension është pjesë e arsyes pse sanksionet deri më tani i kanë dhënë përparësi ose qëllimeve diskrete, siç janë disa banka ose oligarkë, ose interesave ekonomike afatgjata të Rusisë, si investimi në industrinë e saj të naftës dhe gazit. Kjo qasje ka kuptim dhe duhet të jetë prioritet me zbatimin e rreptë të masave ekzistuese. Në vend të ndëshkimeve të shpejta dhe në dukje të thjeshta, Koalicioni i Sanksioneve duhet të fokusohet në zhvillimin e masave që e bëjnë më të vështirë biznesin ndërkombëtar të Rusisë – duke synuar sigurinë dhe sektorët e shërbimeve që rrisin tregtinë – dhe duke rritur kostot e Rusisë, duke komplikuar aftësinë e Rusisë për t’u hakmarrë.

Përpara luftës në Ukrainë, Rusia ishte një partner tregtar relativisht normal me pjesën më të madhe të botës, duke e bërë ndarjen e papritur nga Moska shumë ‘të dhimbshme’ për shumë vende. Prandaj, Koalicioni për Sanksionet, sipas FA, duhet të ndihmojë ato vende që janë veçanërisht të ndjeshme ndaj hakmarrjes ruse ose ndaj vetë efekteve të sanksioneve. Shtetet e Bashkuara kanë ndërmarrë tashmë disa hapa për të lehtësuar gjendjen e anëtarëve të tjerë të koalicionit – për shembull, duke kërkuar furnizime alternative me energji për Evropën dhe duke ofruar potencialisht mbështetje energjetike si pjesë e sanksioneve të reja të planifikuara.

Megjithatë, ka kufizime se sa kompensim mund t’u jepet atyre ekonomive që janë dëmtuar rëndë nga fushata e sanksioneve, dhe diversiteti i partnerëve tregtarë rusë dhe interesave të biznesit do të thotë se do të ketë raste kur një partner sanksionues ndihet i ngarkuar në mënyrë të pajustifikueshme. Për këtë arsye, një ndjenjë e sakrificës së përbashkët dhe ndarjes së barrës është e rëndësishme, veçanërisht brenda grupeve rajonale si BE-ja, ku vendimet për sanksionet do të merren me konsensus.

Kjo dinamikë shpjegon edhe pse ‘varrosja’ e Kinës, Indisë dhe vendeve të tjera trajtohet si një kërcënim vdekjeprurës për fushatën e sanksioneve. Mbushja është praktikë e hyrjes në tregje të braktisura nga të tjerët në përgjigje të sanksioneve ose instrumenteve të tjera të politikës dhe mund të jetë e dëmshme për një fushatë sanksionesh sepse mund t’u mundësojë objektivave të përmbushin nevojat e tyre pavarësisht nga viktimat e vendeve të sanksionuara.

Pasiguria mbi fushatën e sanksioneve nuk i pakëson arritjet e saj deri më tani, por SHBA dhe partnerët e saj nuk duhet të harrojnë se bota është në një territor të paeksploruar. Vendet perëndimore i imponojnë kosto serioze një vendi që ka ende një potencial të konsiderueshëm ekonomik të vetin, për të mos përmendur një arsenal të madh bërthamor. Putin tashmë e ka bërë të qartë se ai e konsideron fushatën e sanksioneve një formë lufte ekonomike dhe një konflikt më të madh një luftë për mbijetesën e Rusisë. Ndryshe nga Irani, Koreja e Veriut apo vende të tjera nën sanksione ndërkombëtare, Rusia mund të shkaktojë kaos fizik dhe ekonomik në nivel ndërkombëtar, përfundon Foreign Affairs.


Spread the love


Leave a Reply