MPJ ruse: Deklaratat për bllokimin e Kaliningradit po “luajnë me zjarrin”

Spread the love

MPJ ruse: Deklaratat për bllokimin e Kaliningradit po “luajnë me zjarrin”

Aventurat me një bllokadë të mundshme të rajonit të Kaliningradit janë lojë me zjarrin. Kjo u potencua dje nga zëvendësministri i Jashtëm rus Alexander Grushko, duke komentuar një numër në rritje të deklaratave të politikanëve perëndimorë (kryesisht nga Polonia dhe shtetet baltike) për të bllokuar tranzitin tokësor në rajonin rus të Kaliningradit – një enklavë në Detin Baltik midis Lituanisë dhe Polonisë. .

Një diplomat i lartë rus, i pyetur për mundësinë e organizimit të një bllokimi të rajonit nga vendet përreth, tha si më poshtë:

“Unë me të vërtetë shpresoj që arsyeja e shëndoshë në Evropë nuk do të lejojë lojëra si kjo rreth Kaliningradit. Unë mendoj se shumë njerëz e kuptojnë se është një lojë zjarri.” (info: RIA Novosti)

Sipas politologut të Kaliningradit, Alexander Nosovich, reagimi i Ministrisë së Punëve të Jashtme ruse ndaj propozimeve të Lituanisë në Bruksel për të bllokuar korridorin tokësor në rajonin e Kaliningradit është “një aluzion kaq i rëndësishëm”.

“Në BE nuk është e qartë se mbi çfarë baze ishin të bindur se Rusia do të luante sipas rregullave të vendosura nga Evropa. Dhe rregulli kryesor tani në Evropë është ky: ne i përgjigjemi veprimeve ushtarake kundër Ukrainës me një luftë ekonomike kundër Rusisë, por ne nuk përdorim forcën vetë. Në këtë logjikë, bllokada e Kaliningradit është e natyrshme. Kjo është një masë e presionit ekonomik ndaj Rusisë, gjithçka është sipas rregullave. Por pse vendosën që Rusia të luante sipas këtyre rregullave?  Ajo ka rregullat e veta, sipas të cilave, në rast të një kërcënimi për sigurinë kombëtare, hyn në fuqi Doktrina Ushtarake e Federatës Ruse. “Atëherë do të jetë tepër vonë për të habitur që në vend të një pakete përgjigjesh ndaj sanksioneve ekonomike ndaj Lituanisë, sistemi i raketave hipersonike Dagger fluturoi mbi Kaliningrad”, shkroi Nosovic në kanalin e tij Telegram. Kërcnimi është i hapur.   [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply