Një deputet bullgar përshndet si nazist – Reagon me indinjatë PE

Spread the love

Një deputet bullgar përshndet si nazist – Reagon me indinjatë PE

Prishtinë, 17 shkurt – Një eurodeputet nacionalist nga Bullgaria akuzohet se ka demonstruar një përshëndetje naziste, të mërkurën që lamë pas, brenda Dhomës Gjyqësore të Parlamentit Evropian në Strasburg, Francë,  pasi qortoi një vendim të fundit nga gjykata më e lartë e BE-së për të lejuar shkurtime në Poloni dhe Hungari.

Ai pretendon se incidenti ishte një “keqkuptim”. Ndërsa largohej nga salla, Angel Dzhambazki i partisë bullgare VMRO ndaloi, u kthye nga podiumi dhe zgjati dorën e djathtë në një mënyrë të ngjashme me një përshëndetje naziste. Presidenti i Parlamentit Evropian Robert Metsol e dënoi gjestin në Twitter. “Kjo më ofendon mua dhe të gjithë të tjerët në Evropë”, ka shkruar ajo. “Ai gjest është nga kapitulli më i errët i historisë sonë dhe duhet të mbetet atje.” Ministri francez i Çështjeve Evropiane Clement Beaune e quajti sjelljen e Dzambazki “skandaloze dhe të padëgjuar”. Incidenti ndodhi kur eurodeputetët reaguan ndaj një vendimi të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë, e cila konfirmoi të mërkurën se Brukseli mund të shkurtojë fondet për Poloninë dhe Hungarinë nëse nuk respektojnë parimet ligjore të BE-së. Dy vende me qeveri konservatore janë akuzuar nga Bashkimi Evropian për shkelje të shtetit të së drejtës.

Në fjalën e tij, Dzhambazki hodhi poshtë vendimin e Gjykatës Evropiane të Drejtësisë si “të neveritshme”. “Nuk ka asnjë njeri të arsyeshëm që mendon se Hungaria dhe Polonia nuk kanë një shtet ligjor funksional”, tha eurodeputeti bullgar. “Në vend të kësaj, përdorni shtetin e së drejtës si kamxhik kundër shteteve kombëtare që ju përbuzni. Rrofshin shtetet kombëtare evropiane!”

Dzhambazki i tha më vonë Euronews se protesta ishte “një rast i thjeshtë keqkuptimi serioz”. Mediat sollën gjithashtu një letër të shkruar nga Dzhambazki për kolegët e eurodeputetëve, duke shpjeguar se ai donte të kërkonte falje për gjuhën që përdori në fjalimin e tij ndërsa ai “i përulur tundi karrigen”. “Imagjinoni habinë time kur pashë pasojat e tundjes sime dhe u akuzova se tregova një përshëndetje naziste,” shkroi ai. “Kërkoj falje nëse tundja ime e pafajshme ofendoi dikë.” Qysh në vitin 2015, Parlamenti Evropian gjobiti Janusz Korwin-Mikke të Polonisë dhe Gianluca Buonanna të Italisë me 3060 euro dhe i pezulloi për 10 ditë për përshëndetjet naziste brenda sallës në raste të veçanta. Atëherë rasti ishte i ngjashëm. Të dy politikanët kanë akuzuar BE-në për ndërhyrje në çështjet e vendeve anëtare.


Spread the love


Leave a Reply