Rusia dhe Kina zhvilluan stërvitje të përbashkëta ushtarake në Detin Arabik

Spread the love

Rusia dhe Kina zhvilluan stërvitje të përbashkëta ushtarake në Detin Arabik

Prishtinë, 26 janar – Stërvitjet detare ruso-kineze u mbajtën në pjesën perëndimore të Detit Arabik, njoftoi TASS të martën, më 25 janar, duke iu referuar Ministrisë së Mbrojtjes ruse.

Emri i stërvitjes ishte “Det i qetë – 2022”, dhe në të njëjtën kohë marinarët kryenin detyrat e kërkimit dhe lirimit të anijes ose cisternës së sekuestruar me kusht.

Nga ana ruse, një detashment i anijeve të Flotës së Paqësorit mori pjesë në stërvitje si pjesë e kryqëzuesit të raketave të lundrimit të Gardës Nakhimov “Varyag”, anijes së madhe anti-nëndetëse “Admiral Tributs” dhe cisternës së madhe detare “Boris Butoma”. Marina Kineze përfaqësonte shkatërruesin e raketave Urumqi dhe anijen e integruar të furnizimit Taihu.

Të rikujtojmë faktin se, vitet e fundit, të dy vendet kanë zhvilluar gjithnjë e më shumë stërvitje të përbashkëta ushtarake, gjë që është në përputhje me partneritetin e vendosur strategjik politik dhe ushtarak. Vitin e kaluar, Kina dhe Rusia nisën për herë të parë patrulla ajrore të përbashkëta të bombarduesve strategjikë në Paqësor, si dhe të marinave të dy vendeve, që është një segment i paprecedentë i bashkëpunimit të ndërsjellë ushtarak dhe e ka ngritur atë në nivelin e armëve strategjike. Sipas parashikimeve analitike, ky bashkëpunim do të zhvillohet më tej në të ardhmen, duke pasur parasysh aleancën AUKUS (Australi, Mbretëria e Bashkuar, SHBA) e krijuar vitin e kaluar, të cilën Moska dhe Pekini e perceptojnë si një format ushtarak të drejtuar kundër interesave të tyre në Zonën e Indo-Paqësorit. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply