SHBA miraton dërgimin e F-16 në Ukrainë nga Danimarka dhe Holanda

Spread the love

SHBA miraton dërgimin e F-16 në Ukrainë nga Danimarka dhe Holanda

Nga EurActive [19 gusht 2023]

(EurActiv) – Shtetet e Bashkuara kanë miratuar dërgimin e avionëve luftarakë F-16 në Ukrainë nga Danimarka dhe Holanda për t’u mbrojtur kundër pushtuesve rusë sapo të përfundojë trajnimi i pilotëve, tha një zyrtar amerikan të enjten (17 gusht).

Ukraina ka kërkuar në mënyrë aktive avionët luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA për ta ndihmuar atë të kundërshtojë epërsinë ajrore ruse.

Uashingtoni i dha Danimarkës dhe Holandës garanci zyrtare se Shtetet e Bashkuara do të përshpejtojnë miratimin e kërkesave për transferimin e F-16 për të shkuar në Ukrainë kur pilotët të trajnohen, tha zyrtari.

Danimarka dhe Holanda kishin kërkuar kohët e fundit këto garanci. SHBA duhet të miratojë transferimin e avionëve ushtarakë nga aleatët e saj në Ukrainë.

Një koalicion prej 11 vendeve do të fillonte trajnimin e pilotëve ukrainas për të fluturuar me avionët luftarakë F-16 këtë muaj në Danimarkë. Ministri në detyrë i Mbrojtjes i Danimarkës, Troels Poulsen, tha në korrik se vendi shpresonte të shihte “rezultate” nga trajnimi në fillim të vitit 2024.

Anëtarët e NATO-s, Danimarka dhe Holanda, kanë udhëhequr përpjekjet ndërkombëtare për të trajnuar pilotët, si dhe stafin mbështetës, për të mirëmbajtur avionët dhe përfundimisht për të mundësuar Ukrainën të marrë F-16 për përdorim në luftën e saj me Rusinë.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken u dërgoi letra homologëve të tij danezë dhe holandez duke i siguruar se kërkesat do të miratoheshin, tha zyrtari amerikan.

“Po shkruaj për të shprehur mbështetjen e plotë të Shteteve të Bashkuara për transferimin e avionëve luftarakë F-16 në Ukrainë dhe për trajnimin e pilotëve ukrainas nga instruktorë të kualifikuar të F-16”, tha Blinken në një letër drejtuar dy zyrtarëve. kopje e së cilës u pa nga Reuters.

Blinken tha: “Mbetet kritike që Ukraina të jetë në gjendje të mbrohet kundër agresionit të vazhdueshëm rus dhe shkeljes së sovranitetit të saj”.

Ai tha se miratimi i kërkesave do t’i lejonte Ukrainës të “përfitonte plotësisht nga aftësitë e saj të reja sapo grupi i parë i pilotëve të përfundojë trajnimin e tyre”.

Presidenti i SHBA Joe Biden miratoi programet e trajnimit për pilotët ukrainas në F-16 në maj. Krahas trajnimit në Danimarkë, edhe në Rumani do të ngrihej një qendër trajnimi.

Kievi nuk do të jetë në gjendje të përdorë avionë luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA-ja këtë vjeshtë dhe dimër që vjen, tha zëdhënësi i forcave ajrore të Ukrainës, Yuriy Ihnat, për televizionin ukrainas të mërkurën vonë.

Zyrtarët amerikanë kanë thënë privatisht se avionët F-16 do të kishin ndihmuar pak për Ukrainën në kundërsulmin e saj aktual dhe nuk do të ndryshonin lojën kur të mbërrijnë përfundimisht, duke pasur parasysh sistemet ruse të mbrojtjes ajrore dhe qiejt e kontestuar mbi Ukrainë.

F-16 është prodhuar nga Lockheed Martin.

Nga EurActive19 gusht 2023]

(EurActiv) – Shtetet e Bashkuara kanë miratuar dërgimin e avionëve luftarakë F-16 në Ukrainë nga Danimarka dhe Holanda për t’u mbrojtur kundër pushtuesve rusë sapo të përfundojë trajnimi i pilotëve, tha një zyrtar amerikan të enjten (17 gusht).

Ukraina ka kërkuar në mënyrë aktive avionët luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA për ta ndihmuar atë të kundërshtojë epërsinë ajrore ruse.

Uashingtoni i dha Danimarkës dhe Holandës garanci zyrtare se Shtetet e Bashkuara do të përshpejtojnë miratimin e kërkesave për transferimin e F-16 për të shkuar në Ukrainë kur pilotët të trajnohen, tha zyrtari.

Danimarka dhe Holanda kishin kërkuar kohët e fundit këto garanci. SHBA duhet të miratojë transferimin e avionëve ushtarakë nga aleatët e saj në Ukrainë.

Një koalicion prej 11 vendeve do të fillonte trajnimin e pilotëve ukrainas për të fluturuar me avionët luftarakë F-16 këtë muaj në Danimarkë. Ministri në detyrë i Mbrojtjes i Danimarkës, Troels Poulsen, tha në korrik se vendi shpresonte të shihte “rezultate” nga trajnimi në fillim të vitit 2024.

Anëtarët e NATO-s, Danimarka dhe Holanda, kanë udhëhequr përpjekjet ndërkombëtare për të trajnuar pilotët, si dhe stafin mbështetës, për të mirëmbajtur avionët dhe përfundimisht për të mundësuar Ukrainën të marrë F-16 për përdorim në luftën e saj me Rusinë.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken u dërgoi letra homologëve të tij danezë dhe holandez duke i siguruar se kërkesat do të miratoheshin, tha zyrtari amerikan.

“Po shkruaj për të shprehur mbështetjen e plotë të Shteteve të Bashkuara për transferimin e avionëve luftarakë F-16 në Ukrainë dhe për trajnimin e pilotëve ukrainas nga instruktorë të kualifikuar të F-16”, tha Blinken në një letër drejtuar dy zyrtarëve. kopje e së cilës u pa nga Reuters.

Blinken tha: “Mbetet kritike që Ukraina të jetë në gjendje të mbrohet kundër agresionit të vazhdueshëm rus dhe shkeljes së sovranitetit të saj”.

Ai tha se miratimi i kërkesave do t’i lejonte Ukrainës të “përfitonte plotësisht nga aftësitë e saj të reja sapo grupi i parë i pilotëve të përfundojë trajnimin e tyre”.

Presidenti i SHBA Joe Biden miratoi programet e trajnimit për pilotët ukrainas në F-16 në maj. Krahas trajnimit në Danimarkë, edhe në Rumani do të ngrihej një qendër trajnimi.

Kievi nuk do të jetë në gjendje të përdorë avionë luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA-ja këtë vjeshtë dhe dimër që vjen, tha zëdhënësi i forcave ajrore të Ukrainës, Yuriy Ihnat, për televizionin ukrainas të mërkurën vonë.

Zyrtarët amerikanë kanë thënë privatisht se avionët F-16 do të kishin ndihmuar pak për Ukrainën në kundërsulmin e saj aktual dhe nuk do të ndryshonin lojën kur të mbërrijnë përfundimisht, duke pasur parasysh sistemet ruse të mbrojtjes ajrore dhe qiejt e kontestuar mbi Ukrainë.

F-16 është prodhuar nga Lockheed Martin.


Spread the love


Leave a Reply