SHBA-të i lirojnë shtetet baltike që të dërgojnë armë në Ukrainë të prodhuara nga SHBA

Spread the love

SHBA-të i lirojnë shtetet baltike që të dërgojnë armë në Ukrainë të prodhuara nga SHBA

Prishtinë, 19 janar – Departamenti Amerikan i Shtetit ka liruar Lituaninë, Letoninë dhe Estoninë që të dërgojnë raketa të prodhuara nga SHBA dhe armë të tjera në Ukrainë, thanë tre burime të njohura me vendimin, pasi Presidenti Joe Biden parashikoi se Rusia do të lëvizte në Ukrainë.

Sipas rregulloreve të kontrollit të eksportit, vendet duhet të marrin miratimin nga Departamenti i Shtetit përpara se të transferojnë çdo armë që kanë marrë nga Shtetet e Bashkuara te palët e treta.

Marrëveshjet e transferimit të palëve të treta do t’i lejojnë Estonisë të transferojë raketat antitank Javelin në Ukrainë, ndërsa Lituanisë do t’i lejohet të dërgojë raketa Stinger, tha një nga burimet.

Një zëdhënës i Departamentit të Shtetit konfirmoi se qeveria amerikane kishte miratuar transferimet e palëve të treta që lejonin Estoninë, Letoninë, Lituaninë dhe Britaninë të ofrojnë pajisje të prodhuara nga SHBA nga inventarët e tyre në Ukrainë, por nuk dha detaje se cilat armë do të dërgoheshin.

“Shtetet e Bashkuara dhe aleatët dhe partnerët e tyre po qëndrojnë së bashku për të përshpejtuar ndihmën e sigurisë për Ukrainën. Ne jemi në kontakt të ngushtë me partnerët tanë ukrainas dhe aleatët tanë të NATO-s dhe po përdorim në mënyrë krijuese të gjitha mjetet e disponueshme të bashkëpunimit të sigurisë për të ndihmuar Ukrainën të forcojë mbrojtjen e saj përballë agresionit rus në rritje”, tha zëdhënësi.

Lajmet për transferimet e miratuara të armëve dolën vonë të mërkurën pasi Biden tha në një konferencë shtypi se Rusia do ta paguante shtrenjtë nëse pushton Ukrainën.

Zyrtarët rusë kanë mohuar në mënyrë të përsëritur planifikimin për të pushtuar Ukrainën, por Kremlini ka grumbulluar rreth 100,000 trupa pranë kufijve të Ukrainës, një grumbullim që Perëndimi thotë se është përgatitje për një luftë për të parandaluar anëtarësimin e Ukrainës në aleancën e sigurisë perëndimore të NATO-s.

Situata ka shkaktuar shqetësime të mëdha në Lituani, Letoni dhe Estoni dhe aleatë të tjerë të NATO-s, si dhe midis ligjvënësve amerikanë. Një grup dypartiak senatorë amerikanë këtë javë premtuan solidaritet dhe armë në një vizitë në Kiev.

Asnjë koment nuk ishte i disponueshëm menjëherë nga Departamenti i Shtetit në lidhje me miratimet.

Një nga burimet tha se miratimet pasqyronin një ndjenjë në rritje të urgjencës në lidhje me krizën pas disa zvarritjeve fillestare nga Departamenti i Shtetit.

Zëdhënësi i Departamentit të Shtetit tha se administrata Biden në dhjetor miratoi 200 milionë dollarë ndihmë shtesë për sigurinë mbrojtëse për Ukrainën, së bashku me 60 miliardë dollarë pajisje vdekjeprurëse dhe jo-vdekjeprurëse nga rezervat ekzistuese ushtarake amerikane.

Zyrtarët amerikanë po identifikonin gjithashtu pajisje shtesë që mund të dorëzoheshin nga rezervat e tepërta ushtarake amerikane.

“Siç i tha Presidenti Biden Presidentit Putin, nëse Rusia pushton më tej Ukrainën, ne do t’u ofrojmë materiale shtesë mbrojtëse ukrainasve,” tha zëdhënësi. “Ne jemi të përkushtuar ndaj sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës dhe do të vazhdojmë t’i ofrojmë Ukrainës mbështetjen që i nevojitet.”  [euroactiv.com/ ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply