Shtetet e Bashkuara po hapin një bazë për operacione speciale në Shqipëri

Spread the love

Shtetet e Bashkuara po hapin një bazë për operacione speciale në Shqipëri

Prishtinë, 6 janar – Komanda e Operacioneve Speciale të SHBA për Evropë (SOCEUR) do të hapë një bazë në Shqipëri me rotacion, njoftoi dje kryeministri ynë Edi Rama, të cilin e citon Reuters.

SOCEUR, me qendër në Shtutgart, Gjermani, tha në faqen e saj të internetit se baza në Shqipëri do të siguronte një bashkëpunim më të madh me aleatët shqiptarë, akses të rëndësishëm në qendrat e transportit në Ballkan dhe fleksibilitet më të madh logjistik.

“Ky është një lajm fantastik – është një reflektim i besueshmërisë shumë të lartë dhe bashkëpunimit shumë të ngushtë”, tha Rama në një videomesazh ku lexoi një deklaratë nga SOCEUR. Shqipëria është anëtare e NATO-s që nga viti 2009.

Fillimisht e fokusuar në BRSS gjatë Luftës së Ftohtë, pasi Traktati i Varshavës përfundoi në 1991, fokusi i SOCEUR u zhvendos në vende të tjera evropiane, Afrikë dhe Lindjen e Mesme.

Forcat speciale, shumë të trajnuara dhe të pajisura me pajisje dhe armë të avancuara komunikimi, përdoren shpesh në operacionet kundër terrorizmit ose zbulimi dhe mund të depërtojnë në linjat e armikut. Nuk dihet ende se cili do të jetë roli i këtyre forcave amerikane në Shqipëri. Shtetet e Bashkuara kanë tashmë 600 trupa të stacionuara në Kosovë që objektiv kanë ruajtjen e paqes.


Spread the love


Leave a Reply