Tregjet e paqëndrueshme: Wall Street ra për të dytën ditë radhazi

Spread the love

Vazhdojnë paqëndrueshmëritë dhe luhatjet në bursat botërore. Sigurisht, gjëja më interesante është ajo që ndodh në më të madhin – Nju Jork. Dhe as trëndafilat nuk lulëzojnë atje. Larg asaj. Gjegjësisht, ekonomia amerikane është në recesion.

Prishtinë/Zagreb, 30 gusht – Siç raporton tportal.hr mëngjesin e sotëm, indekset e bursës ranë në Wall Street të hënën, ditën e dytë të tregtimit me radhë, sepse investitorët janë ende nën përshtypjen e retorikës së ashpër të presidentit të Fed, Jerome Powell për inflacionin dhe normat e interesit.

Kështu, Dow Jones ra me 0,57 për qind, në 32,058 pikë, S&P 500 ra me 0,67 për qind, në 4,030 pikë, dhe indeksi Nasdaq me 1,02 për qind, në 12,017 pikë. Rënia më e madhe dyditore e indeksit S&P 500 në dy muaj e gjysmë është rezultat i retorikës së ashpër të kryetarit të Bankës qendrore amerikane, thotë Powell, të premten në konferencën e bankierëve qendrorë në Jackson Hole, sipas tportal. .

Domethënë, Pauell tha më pas se, për një kohë ekonomia ka nevojë për një politikë monetare strikte me synim vënien nën kontroll të inflacionit, që do të thotë rritje më e ngadaltë ekonomike, një treg më i dobët i punës dhe “disa dhimbje” për qytetarët dhe kompanitë, siç tha ai. Ai gjithashtu theksoi se nuk ka zgjidhje të shpejtë kundër rritjes së çmimeve.

Reagimi negativ i tregut është rezultat i frikës se Fed do të rrisë normat e interesit më shumë se sa pritej dhe se periudha e rritjes së normave të interesit do të zgjasë më shumë se sa pritej, sipas tportal. Fed ka rritur normat e interesit me 2.25 pikë përqindje që nga marsi, dhe Powell nuk tregoi të premten se sa mund të rrisë Fed normat e interesit në mbledhjen e tij të shtatorit. Por sipas vlerësimeve të tregut të parasë, ka më shumë se 70 për qind shanse që Fed të rrisë normat e interesit me 0.75 pikë përqindjeje në shtator. Gjithashtu vlerësohet se ato mund të arrijnë në 3.7 për qind deri në fund të vitit.

Dhe shtrëngimi i mëtejshëm i politikës monetare do të ngadalësojë më tej rritjen e ekonomisë, e cila teknikisht është gjithsesi në recesion, duke qenë se ekonomia ka rënë për dy tremujorë radhazi në baza tremujore.

Tregjet e aksioneve evropiane dhe aziatike janë gjithashtu në rënie

Reagime të ngjashme, pra rënie të aksioneve, erdhën nga bursat evropiane. Kështu, DAX i Frankfurtit ra me 0,61 për qind, në 12,892 pikë, dhe CAC i Parisit me 0,83 për qind, në 6,222 pikë, ndërsa në Britaninë e Madhe dje nuk pati punë për shkak të festës.

Çmimet e aksioneve ranë në shumicën e tregjeve aziatike të martën, pasi investitorët shmangën investimet më të rrezikshme pasi bankat qendrore rrisin normat e interesit dhe rritja ekonomike ngadalësohet.

Indeksi MSCI i aksioneve të Azi-Paqësorit, duke përjashtuar aksionet japoneze, u ul me 0.4 për qind rreth orës 7:00 të mëngjesit, pasi ra me gati 2 për qind dje, sipas tportal. Mëngjesin e sotëm në bursën e Tokios, indeksi Nikkei u rrit 1.2 për qind, ndërsa çmimet e aksioneve në Australi dhe Korenë e Jugut u rritën midis 0.5 dhe 1 për qind. Në Shangai dhe Hong Kong, ato ranë midis 0.6 dhe 0.9 për qind. Disa bursa kanë shënuar rritje mëngjesin e sotëm, por kjo ka ardhur kryesisht nga korrigjimi i çmimeve të aksioneve pas rënies së madhe të djeshme.

Një rënie e lehtë e çmimit të dollarit dhe naftës

Dollari amerikan ra nga niveli më i lartë në 20 vjet. Indeksi i dollarit, i cili tregon vlerën e dollarit amerikan kundrejt gjashtë monedhave të tjera më të rëndësishme botërore, lëviz rreth 108.85 pikë, ndërsa dje arriti në 109.48 pikë, niveli më i lartë në 20 vjet. Mëngjesin e sotëm, kursi i këmbimit të dollarit ndaj monedhës japoneze është rreth 138.60 jen, ashtu siç ishte në të njëjtën orë dje.

Dobësohej edhe dollari kundrejt euros, kështu që çmimi i euros arriti në 0,9987 dollarë, ndërsa dje në këtë orë ishte 0,9929 dollarë, sipas tportal.

Nga ana tjetër, çmimet e naftës ranë lehtësisht pas rritjes së fortë të djeshme. Çmimi i një fuçie në tregun e Londrës ra me 68 cent, në 104.40 dollarë, ndërsa në tregun amerikan çmimi i fuçisë ra me rreth 30 cent, në 96.68 dollarë.


Spread the love


Leave a Reply