Çështja penale kundër Trump-it

Spread the love

Çështja penale kundër Trump-it

Nga Dr Robert Reich*

Seanca përfundimtare e komitetit të 6 janarit është një vazhdim i çështjes penale që prokurorët federalë po mbledhin së bashku, e përforcuar nga lëshimi i fundit i dhjetëra fletëthirrjeve të jurisë së madhe dhe kontrollet e autorizuara nga gjykata e disa prej aleatëve kryesorë të Donald Trump.

Komiteti votoi unanimisht për të thirrur Trump për t’iu përgjigjur pyetjeve para komitetit nën betim. Elizabeth Cheney, nënkryetare e komitetit, tha se “ai duhet të jetë përgjegjës. Ai duhet të përgjigjet për veprimet e tij.” Por thirrja e Trumpit duket kryesisht një gjest simbolik – përveç nëse Trump vendos se dëshiron të paraqesë “anën e tij” para popullit amerikan dhe është i përgatitur të gënjejë wazoo, pavarësisht nga pasojat ligjore. Edhe pse çështjet ligjore të përfshira në thirrjen e një ish-presidenti mund të kalojnë grumbullimin ligjor, kohëzgjatja që do të duhet për të diskutuar çështjen do të vazhdojë përtej mandatit të komitetit të përzgjedhur, i cili përfundon në janar.

Seanca e sotme siguroi pjesën e fundit të enigmës për ngritjen e një çështjeje penale kundër Trump: gjendja e tij shpirtërore – çfarë dinte dhe synonte në kryerjen e të paktën dy krimeve federale: 18 U.S.C. 371, komplot për të mashtruar Shtetet e Bashkuara dhe 18 U.S.C. 1512, pengimi i Kongresit. Çështja e qëllimit kriminal do të jetë thelbësore për çdo gjykim penal.

Seanca e sotme vjen 27 ditë përpara një zgjedhjeje kritike afatmesme, në të cilën shumica e kandidatëve republikanë mohojnë se Biden fitoi zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 – jo për shkak të ndonjë prove të besueshme, por vetëm sepse Trump ka vazhduar të bëjë pretendimin e pabazë se ai fitoi dhe ka bindur pothuajse dy – të tretat e votuesve republikanë të asaj gënjeshtre të madhe.

Përmbledhje e shtatë seancave të para:

Seanca e fundit përmblodhi shumicën e shtatë seancave të para, duke përfshirë:

— Një takim i Zyrës Ovale më 18 dhjetor, ku Trump duhej të zgjidhte midis asaj që menaxheri i fushatës së Trump, Bill Stepien e quajti “Ekipi Normal” dhe asaj që disa këshilltarë të Trump e quajtën “Ekipi i çmendur”. Në atë takim të “pavarur”, “Team Crazy”, duke përfshirë avokatin e Trump Sidney Powell dhe ish-këshilltarin e sigurisë kombëtare Michael Flynn, nxorën një projekt-urdhër ekzekutiv që kishin përgatitur, ku propozuan që ushtria amerikane të kapte makineritë e zgjedhjeve shtetërore. “Ekipi Normal” e kundërshtoi planin.

– Më 19 dhjetor, vetëm disa orë pasi u refuzua drafti i Urdhrit Ekzekutiv dhe mbaroi takimi disa orëshe, Trump dërgoi postimin e tij “do të jetë i egër”. Provat e paraqitura bënë të qartë se milicia e ekstremit të djathtë dhe figura të tjera e kuptuan atë postim në Twitter si një thirrje për dhunë.

— Michael Flynn dhe Roger Stone, të cilët të dy Trump i kishte falur gjatë kohës midis zgjedhjeve dhe 6 janarit, kishin marrëdhënie të drejtpërdrejta me grupe të dhunshme të krahut të djathtë. Një organizator i tubimit shpjegoi se Trump donte të rrethohej me njerëz të tillë, sepse ata ishin “shumë shumë të egër në mbrojtjen e tij publike”.

– Trump rrezikoi sigurinë e Zëvendës Presidentit Pence dhe familjes së tij më 6 janar duke postuar në Twitter kritika ndaj Pence, gjë që bëri që turma të shkonte pas Pence, duke brohoritur “varni Mike Pence”. Trump shikoi trazirat të shpalosen në televizor për orë të tëra pa ngritur gishtin për të mbrojtur Zëvendës Presidentin, familjen e tij ose anëtarët e Kongresit, pavarësisht lutjeve nga anëtarët e familjes Trump, këshilltarët e Shtëpisë së Bardhë dhe udhëheqësit republikanë të kongresit.

– Trump u përpoq të emëronte një minion të Departamentit të Drejtësisë si Prokurorin e ri të Përgjithshëm, i cili më pas planifikoi t’u dërgonte letra legjislaturave të shteteve miqësore me Trump, duke pretenduar për mashtrim të gjerë në shtetet e tyre – pa asnjë copëz provash. Letrat e propozuara do t’i nxisnin këto legjislatura të shteteve miqësore që të shfrytëzonin zbrazëtirën e “zgjedhjes së dështuar” në ligjet e vjetra të shekullit të 19-të dhe të zëvendësonin zgjedhësit e tyre presidencialë të Trumpit për zgjedhësit e Bidenit që ishin zgjedhur nga votuesit në ditën e zgjedhjeve. Zyrtarët më të lartë të Departamentit të Drejtësisë të Trump e vranë këtë skemë për të vjedhur presidencën.

Seanca përfundimtare:

Seanca dëgjimore e fundit gjithashtu paraqiti prova të reja dënuese për gjendjen shpirtërore të Trump. Siç tha nënkryetarja e komitetit Liz Cheney: “Sot do të fokusohemi në gjendjen e tij shpirtërore. Trump kishte një plan të paramenduar për të pretenduar se zgjedhjet ishin vjedhur përpara ditës së zgjedhjeve. Trump ishte më i informuar për mungesën e mashtrimit të gjerë zgjedhor se pothuajse çdo amerikan.”

Komiteti më pas tregoi prova se:

1. Trump e sajoi planin e tij shumë përpara ditës së zgjedhjeve. Duke ditur se votat me postë do të hidheshin më shumë për Biden dhe nuk do të numëroheshin deri ndoshta disa ditë pasi Trump të kishte marrë drejtimin në ditën e zgjedhjeve, Trump planifikoi të mbante një fjalim të rremë fitoreje zgjedhore në mbrëmjen e ditës së zgjedhjeve. Edhe pse rrjetet kishin filluar të thërrisnin garën për Biden, Trump shpalli fitoren dhe kërkoi që numërimi i votave të ndalonte. “Ky është një mashtrim për publikun amerikan, një turp për vendin tonë. Ne po përgatiteshim për të fituar këto zgjedhje, ne i fituam këto zgjedhje.”

2. Trump e dinte që humbi. Ai gjithashtu e dinte se nuk kishte prova të mashtrimit apo parregullsive të mjaftueshme për të ndryshuar rezultatin. Në asnjë nga 62 çështjet gjyqësore ai nuk ishte në gjendje të vërtetonte mashtrime zgjedhore. Prokurori i tij i Përgjithshëm i tha atij se nuk kishte pasur asnjë mashtrim. Këshilltarët e tij i thanë vazhdimisht se nuk kishte prova të mashtrimit të mjaftueshëm për të ndryshuar rezultatin. Gjykata e Lartë e hodhi poshtë rastin e tij më 11 dhjetor. Zgjedhësit votuan më 14 dhjetor. Stafi i tij i lartë e këshilloi atë të pranonte. Megjithatë, Trump synonte të injoronte sundimin e ligjit për të qëndruar në pushtet.

3. Trump ishte personalisht dhe drejtpërdrejt i përfshirë në një plan për të mbetur në pushtet, pavarësisht.

(1) Ai e dinte se po gënjen kur i tha publikut se makinat e Votimit të Dominionit ishin manipuluar kundër tij, kur ai i tha publikut se kishte më shumë vota se votues dhe kur i tha publikut për një “hapësirë ​​votash” në Detroit. Ai me qëllim dhe me qëllim të keq ia përsëriti publikut këto gënjeshtra pa pushim.

(2) Ai e dinte se pretendimet e tij për mashtrim në Gjeorgji ishin të rreme. Por ai megjithatë u përpoq të bënte presion ndaj sekretarit të shtetit të Gjeorgjisë, Brad Raffensperger, që t’i jepte votat që i nevojiteshin, duke thënë “Unë dua të gjej 11,780 vota”. Kur Sekretari i Shtetit kundërshtoi, Trump kërcënoi se do të ndiqej penalisht.

(3) Ai gjithashtu u përpoq të bënte presion ndaj zyrtarëve zgjedhorë në Arizona dhe Michigan, duke e ditur se i humbi ato shtete.

(4) Duke ditur se i humbi zgjedhjet, ai gjithashtu i bëri presion Departamentit të Drejtësisë për të ndryshuar rezultatet e zgjedhjeve derisa zyrtarët e Departamentit të Drejtësisë kërcënuan me dorëheqje masive.

(5) Ai kërkoi të zëvendësonte elektorët e vërtetë të Bidenit me zgjedhës të rremë të Trump më 6 janar. Ai e dinte se kjo ishte e paligjshme.

(6) Ai u përpoq të detyronte Zëvendës Presidentin Pence të shpërfillte në mënyrë të njëanshme numërimin e zgjedhjeve. Trump e dinte se kjo ishte e paligjshme.

(7) Ai i thirri qëllimisht mbështetësit e tij në Kapitol dhe më pas, duke e ditur se ishin të armatosur, synoi që të marshonin drejt Kapitolit.

(8) Edhe para fjalimit të tij në Ellipse, ai e dinte se do të kishte dhunë. Ai e dinte se njerëzit që vinin në Uashington kishin planifikuar të sulmonin Kapitolin dhe se shumë përdorues në internet synonin anëtarët e Kongresit. Shërbimi Sekret e kishte këtë informacion të paktën 10 ditë para sulmit. Më 6 janar, gjatë fjalimit të tij në Ellipse, Trump e dinte se turma ishte e armatosur dhe e rrezikshme.

4. Edhe kur Trump e dinte për dhunën e zhvilluar në Kapitol më 6 janar, ai refuzoi të anulonte turmën.

Hapat e ardhshëm?

Kjo është ndoshta e fundit nga seancat dëgjimore të komisionit. Nëse republikanët kanë sukses në përpjekjen e tyre për të fituar shumicën e Dhomës së Përfaqësuesve (gjë që duket e mundshme), ata pothuajse me siguri do të shpërndajnë komitetin në janar dhe do të mbyllin çdo kontabilitet zyrtar nga Kongresi për sulmin më të madh në Kapitol në shekuj.

Kjo do të thotë se paneli ka më pak se tre muaj për të përfunduar hetimin e tij, për të shkruar dhe publikuar raportin e tij përfundimtar (me gjasë në dhjetor), për të bërë ndonjë rekomandim legjislativ dhe për të vendosur nëse do të bëjë një referim penal në Departamentin e Drejtësisë.

Komiteti i 6 janarit, i udhëhequr nga kryetari Bennie Thompson (D-MS) dhe nënkryetarja Liz Cheney (R-WY), i ka bërë Amerikës një shërbim të madh – duke i dhënë kombit pikërisht atë që i nevojitet më shumë: një llogari të asaj që ndodhi më 6 janar , pse ndodhi dhe roli i Trump në të.

Nëse kjo do të çojë në mbajtjen e Trumpit penalisht përgjegjës, nuk varet nga komisioni që bën një referim penal. Pavarësisht nëse bën një referim të tillë, ai vendim i takon vetëm Prokurorit të Përgjithshëm të SHBA-së, Merrick Garland (i cili tani do të ishte në Gjykatën e Lartë nëse nuk do të ishte për Mitch McConnell dhe një shumicë republikane në Senat).

Por puna e komitetit – hetimi dhe seancat e tij publike – kanë luajtur një rol në bindjen e Garland për të ecur përpara me një çështje penale kundër Trump. Nëse do të më pyesnit gjashtë muaj më parë, do të thosha se Garland nuk do ta bënte këtë, nga frika e ndarjes së kombit edhe më thellë. Tani, besoj se do ta bëjë. [Përktheu: ISHGJ]

*   Robert B. Reich është profesor kancelari i politikave publike në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley dhe anëtar i lartë në Qendrën Blum për Ekonomitë në Zhvillim dhe shkruan në robertreich.substack.com. Reich shërbeu si Sekretar i Punës në administratën e Klintonit, për të cilën Time Magazine e emëroi atë një nga dhjetë sekretarët më efektivë të kabinetit të shekullit të njëzetë. Ai ka shkruar pesëmbëdhjetë libra, duke përfshirë librat më të shitur “Aftershock”, “Puna e kombeve” dhe “Përtej zemërimit” dhe, më i fundit, “The Common Good”, i cili është në dispozicion tani në librari. Ai është gjithashtu një redaktor themelues i revistës American Prospect, kryetar i Common Cause, anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave dhe bashkë-krijues i dokumentarit të vlerësuar me çmime, “Pabarazia për të gjithë”. Ai është bashkë-krijues i dokumentarit origjinal të Netflix “Saving Capitalism”, i cili po transmetohet tani.


Spread the love


Leave a Reply