Gjermania kërkon një pozicion të ri sigurie në Lindjen e Mesme

Spread the love

Gjermania kërkon një pozicion të ri sigurie në Lindjen e Mesme

Nga  Farzad Bonesh / Al Bawaba News

Marrëdhënia midis Gjermanisë dhe vendeve si Irani, Turqia dhe Egjipti në Lindjen e Mesme datojnë shekuj më parë. Variabla të ndryshëm si Lufta e Parë Botërore, nazizmi, Lufta e Dytë Botërore dhe më pas ribashkimi i Gjermanisë ndikuan në pikëpamjen dhe qasjen e politikës së jashtme të Gjermanisë ndaj Lindjes së Mesme në shekullin e 20-të. Në dekadat e fundit, me rritjen e rolit të Gjermanisë në Evropë dhe në botë, Berlini i ka kushtuar më shumë vëmendje Lindjes së Mesme.

Pozicioni politik dhe gjeopolitik i Lindjes së Mesme

Emërimi i Olaf Scholz si kancelar i Gjermanisë në dhjetor 2021, fundi i “merkelizmit”, kriza të tilla si pushtimi i Ukrainës nga Rusia dhe ndryshimi i situatës në Lindjen e Mesme kanë pasur ndikim në pikëpamjen gjeopolitike të Berlinit për Lindjen e Mesme.

Në fakt, duket se pavarësisht pasigurisë për të ardhmen e sistemit ndërkombëtar, lidershipit të Shteteve të Bashkuara dhe rritjes së tensioneve mes lojtarëve globalë, Berlini si një fuqi e madhe në Evropë është i gatshëm të pranojë një përgjegjësi më të madhe ndërkombëtare. Gjithashtu, ndërkohë që SHBA po tërhiqet nga Lindja e Mesme, pritshmëritë nga Berlini për t’u marrë me rolin gjeopolitik dhe në zgjerim të Kinës dhe Rusisë në Lindjen e Mesme janë rritur.

Megjithëse, politika e jashtme e Gjermanisë është brenda kuadrit të Bashkimit Evropian, ide të tilla si mosmbështetja e plotë e Gjermanisë në Shtetet e Bashkuara, një rol më i rëndësishëm në mbrojtjen e Evropës dhe NATO-s, lidershipi evropian në përputhje me interesat e saj kombëtare dhe të qenit. si një spirancë stabiliteti për rajonin e Lindjes së Mesme janë forcuar në Gjermani.

Paqëndrueshmëria në Lindjen e Mesme ka pasoja të mëdha për Gjermaninë. Prandaj, Berlini ka konsideruar qasje të tilla si ndërmjetësimi, pjesëmarrje më e madhe në zgjidhjen diplomatike dhe përgatitje më të madhe për t’u përballur me krizën në Lindjen e Mesme. Berlini miratoi më parë udhëzime politikash për parandalimin e krizave, zgjidhjen e konflikteve dhe krijimin e paqes për ta bërë qasjen e tij ndaj krizave më të qëndrueshme.

Një pjesë e interesave gjeopolitike dhe të sigurisë së Gjermanisë është shmangia e rreziqeve të pashmangshme të konflikteve në Lindjen e Mesme, veçanërisht ringjallja dhe arritja e paqes në konfliktin arabo-izraelit dhe mbështetja e Marrëveshjes së Abrahamit. Në fakt, Berlini ndjen një përgjegjësi ndaj Izraelit dhe sigurisë së tij dhe njeh të drejtën e palestinezëve për të përcaktuar fatin e tyre dhe përpjekjet e tyre për vendin e tyre.

Prandaj, Berlini rekomandon zgjidhjen e vetme me dy shtete që mund të çojë në paqe të qëndrueshme. Në këtë drejtim, Gjermania konsideron marrëdhënie të ndryshme me Izraelin dhe krahas kësaj, ndjek afrimin e ndihmës për Palestinën. Gjithashtu, Gjermania po përpiqet t’i kushtojë më shumë vëmendje pozicionit të Egjiptit për shkak të rolit të tij të rëndësishëm arab në Libi dhe procesit të paqes në Lindjen e Mesme në rajon.

Nga ana tjetër, Gjermania është ende pjesë e negociatave për marrëveshjen bërthamore me Iranin. Në këtë drejtim, përfundimi i shpejtë i negociatave dhe respektimi i angazhimeve, dhe arritja e një marrëveshjeje më të mirë për programin bërthamor të Iranit, janë pjesë të rëndësishme të qasjes së qeverisë aktuale gjermane. Shumë në Berlin thonë se dështimi i negociatave bërthamore me Teheranin, një Iran bërthamor, bashkëpunimi i gjerë midis Teheranit dhe Moskës dhe shfaqja e një konflikti midis lojtarëve kryesorë në Lindjen e Mesme janë zemëruese.

Pozicioni ushtarak dhe i sigurisë në Lindjen e Mesme

Më herët, kancelari Olaf Schultz njoftoi një fond mbrojtës prej 100 miliardë eurosh për të përmirësuar forcat e armatosura gjermane. Në fakt, Gjermania me ngurrim mbështet përdorimin e forcës ushtarake për të luftuar terrorizmin. Por në vitet e kaluara, në kuadër të pjesëmarrjes në koalicionin global kundër ISIS-it, misionit të NATO-s, pjesëmarrjes në disa stërvitje, mbështetjes së lirisë së lundrimit etj., Gjermania ndoqi qasjen e saj ushtarake dhe të sigurisë në Lindjen e Mesme.

Në fakt, Berlini nuk dëshiron që pasiguria e terrorizmit apo krimet e organizuara në Lindjen e Mesme të shkaktojnë çështje të tilla si migrimi i pakontrolluar në Evropë. Gjithashtu, duket se duke pasur parasysh praninë e mëparshme të luftëtarëve xhihadistë gjermanë në Lindjen e Mesme, shkëmbimi i informacionit dhe bashkëpunimi kundër terrorizmit me qeveritë e rëndësishme të rajonit konsiderohet ende nga Berlini.

Në një dimension tjetër, për shkak të cilësisë së teknologjisë së Gjermanisë, ajo ka qenë gjithmonë një nga eksportuesit kryesorë të armëve në Lindjen e Mesme. Ndërkohë, pavarësisht sfidave si rregullimi më i detajuar i eksporteve të armëve dhe embargoja e eksporteve drejt vendeve të përfshira në luftën e Jemenit, Berlini e sheh eksportin e armëve si një nga prioritetet e tij.

Të drejtat e njeriut dhe statusi social i Lindjes së Mesme

Në fakt, megjithëse shumica e vendeve në Lindjen e Mesme janë autoritare, nga këndvështrimi i kancelares gjermane, respektimi i të drejtave të njeriut është po aq i rëndësishëm për Gjermaninë sa edhe siguria energjetike. Prandaj, Gjermania përpiqet t’i kushtojë vëmendje demokratizimit, reformave dhe inkurajon aktorët e shoqërisë civile në Lindjen e Mesme. Ndërkohë, pavarësisht pragmatizmit, Berlini kërkon të promovojë diskursin e të drejtave të njeriut për të reduktuar kritikat ndaj qasjes së tij në rajon.

Nga ana tjetër, Gjermania fokusohet në vendet e Lindjes së Mesme si Siria dhe Jemeni, të cilat janë një kërcënim serioz për sigurinë ekonomike dhe sociale të Gjermanisë. Berlini mbështetet në diplomacinë shumëpalëshe dhe ndihmon Sirinë dhe Jemenin, por ende konsideron zvogëlimin e kërcënimit dhe mbrojtjen e interesave të tij. Nga ky këndvështrim, është e dëshirueshme që të mbështetet një armëpushim i menjëhershëm dhe i qëndrueshëm dhe kthimi në procesin politik, projektet e ndërmjetësimit dhe masat e ndërtimit të besimit ndërmjet palëve në konflikt në Jemen. Në fakt, Gjermania dëshiron të tregohet si pacifiste dhe neutrale, duke mos marrë anën në luftëra, duke mbështetur lirinë e lundrimit në rajon dhe duke inkurajuar dialogun midis të gjitha palëve.

Përveç kësaj, Berlini merret me emigracionin. Paqëndrueshmëria në rajon ka pasoja të drejtpërdrejta për Gjermaninë. Kontrolli i imigracionit është faktori kryesor për të parë krizat e Lindjes së Mesme. në fakt, Lindja e Mesme është gjithashtu e rëndësishme për Gjermaninë në zbatimin e politikës së “partneriteteve klimatike”, reduktimin e emetimeve të CO2 dhe trajtimin e pasojave të ndryshimeve klimatike.

Nga ky këndvështrim, bashkëpunimi me vendet e rajonit mund të zvogëlojë krizat si mungesa e ujit ose të bëhet e pabanueshme dhe ndryshimet klimatike në Lindjen e Mesme. Në fakt, Berlini po përpiqet të koordinohet më mirë me aktorët rajonalë për të menaxhuar migracionin, arsimin dhe qëndrueshmërinë sociale në vendet e krizës, për të ndihmuar në reduktimin e konflikteve të armatosura dhe krizës ekonomike në Lindjen e Mesme dhe për të parandaluar përsëritjen e krizës së migracionit.


Spread the love


Leave a Reply