Lufta e Ukrainës përparon zhvillimin e Azisë Qendrore

Spread the love

Lufta e Ukrainës përparon zhvillimin e Azisë Qendrore

Nga Patial RC*

Lufta Rusi-Ukrainë dhe sanksionet perëndimore ndaj Rusisë kanë parë një rritje të papritur në lidhjen e Azisë Qendrore me Kinën dhe Rusinë për shkak të ndërprerjes në tregtinë ndërkombëtare dhe rrugët e transportit të shkaktuar nga konflikti. Edhe Irani ka parë një rritje të papritur të rëndësisë së tij si një qendër tranziti dhe transporti që lidh Kinën dhe Azinë Qendrore me Evropën dhe gjithashtu me Rusinë.

Azia Qendrore është gjeo-strategjikisht e rëndësishme për Rusinë pasi rajoni kufizohet me Afganistanin dhe Iranin në Jug, Kinën në Lindje dhe Detin Kaspik në perëndim. Rajoni i Azisë Qendrore konsiderohet sfera e ndikimit të Rusisë dhe Moska është gjithashtu ofruesi i sigurisë së rajonit. Për më tepër, ekonomitë e Azisë Qendrore janë shumë të varura nga Rusia.

Lëvizja e kontejnerëve të transportit nga Kina përmes Rusisë në Bashkimin Evropian në vitet e fundit ishte bërë një pjesë jetike e historisë së suksesit të Iniciativës Brez dhe Rrugë të Pekinit (BRI), por pushtimi i Ukrainës nga Moska dhe sanksionet perëndimore që pasuan e kanë detyruar Kinën të kërkojë alternativa të reja.

Në dialogun Sokratik “Republika”, Platoni shkroi në mënyrë të famshme: “Nevoja jonë do të jetë krijuesi i vërtetë”, i cili me kalimin e shekujve është zhvilluar në një fjalë të urtë të njohur angleze; ‘Domosdoshmëria është nëna e shpikjes’, që do të thotë se forca kryesore lëvizëse për shumicën e shpikjeve të reja është një nevojë dhe për këtë arsye Republikat e Azisë Qendrore (CAR), Irani, Kina dhe India kanë eksploruar rrugë të reja për dekadën e fundit, por tani  konflikti Rusia-Ukrainë  ka vepruar si një katalizator për të përshpejtuar projektet e mëparshme përmes CAR, ku lidhja me pjesën tjetër të botës ishte lënë pas dore për shkak të terrenit të vështirë dhe arsyeve të tjera politike dhe strategjike. Këto projekte për të bashkëlidhur CAR do të jenë një nxitje e madhe për rajonin që do të lidhet më tej me Azinë Perëndimore, Evropën dhe Rusinë.

BRI i Kinës ka filluar të përqendrohet në Rrugët e reja tregtare euroaziatike për shkak të Luftës së Ukrainës përballur me pasojat ekonomike të ndërprerjeve tregtare. Kinezët po shikojnë më tej në jug për të lëvizur mallrat hekurudhore nëpër Azinë Qendrore dhe nga Turqia në Evropë, pavarësisht problemeve të gjata logjistike me itinerarit. Në vend të kësaj, Kina mund të kërkojë të diversifikojë dhe të ndërtojë sa më shumë linja alternative që të jetë e mundur pas luftës në Ukrainë.

Korridori i mesëm i BRI i drejtuar nga Kina

Alternativa kryesore e kinezëve ka të ngjarë të jetë Korridori i Mesëm i BRI, i cili është afërsisht 6500 kilometra rrjet rrugësh hekurudhore dhe portesh që shtrihen në të gjithë Kazakistanin, Detin Kaspik, Azerbajxhanin, Gjeorgjinë, Turqi dhe në Evropë e njohur edhe si Rruga Ndërkombëtare e Transportit Trans-Kaspik (TITR). Rruga ka marrë investime të mëdha kineze gjatë dekadës së fundit, por ka marrë një pjesë më të vogël të dërgesave si rezultat i trenave rusë që sillnin mallra direkt në Evropë me hekurudhë nga Kina. Por situata po ndryshon kryesisht për shkak të Luftës së Ukrainës dhe tregtia TITR do të ndryshojë tregtinë e trenave rusë (historia e mëparshme e suksesit të BRI) nga Kina me Rusinë që është një humbëse e madhe për të ardhmen. “Të dyja, Turqia dhe Kina, shohin një mundësi në Azinë Qendrore pas pushtimit të Moskës në Ukrainë.”

Korridori Ekonomik Kinë-Pakistan (CPEC)

Korridori Ekonomik Kinë-Pakistan (CPEC) është gjithashtu pjesë e këtij BRI, që është programi i tyre kryesor. CPEC është një paketë projektesh prej 62 miliardë dollarësh që variojnë nga transporti, energjia, ndërtimi i porteve, bashkëpunimi industrial dhe madje edhe zhvillimi i sektorit social. Është vlerësuar se përveç krijimit të dy milionë mundësive të reja punësimi, Pakistani do të përfitonte me të paktën dy për qind rritje të PBB-së së tij në vit dhe do të zhvillonte një lidhje më të gjerë rajonale më tej me Afganistanin dhe Azinë Qendrore.

India dhe Irani do të aktivizojnë korridorin e ri më të shkurtër drejt Rusisë

Indi-Iran ka aktivizuar një rrugë më të shkurtër ndërmjet Rusisë dhe Indisë, përmes së cilës do të përfitojnë edhe vendet e Azisë Qendrore. Kompania shtetërore e transportit të Iranit ka përfunduar me sukses tranzitin e parë të mallrave ruse në Indi, duke përdorur Korridorin Ndërkombëtar të Transportit Veri-Jug (INSTC). Shumica e vendeve të prekura nga rruga INSTC nuk kanë qenë kurrë mbështetëse aktive të sanksioneve të njëanshme të shpallura periodikisht nga Perëndimi. Duke prekur rëndësinë e INSTC-së, presidenti rus Putin tha së fundmi “Moska do t’i kushtonte më shumë vëmendje pasi mund të ndihmonte që pellgu i Kaspikut të bëhet qendra e energjisë dhe logjistikës”.

Një ngarkesë provë e dërrasave prej druri laminat u nis nga Shën Petersburg për në portin rus të Astrakhan dhe prej andej; ajo u dërgua në portin Kaspik Anzali të Iranit. Më pas u dërgua me rrugë nëpër Iran për në Bandar Abbas, nga ku ngarkesa u dërgua në Mumbai. I gjithë udhëtimi zgjati 24 ditë dhe ka të ngjarë të bëhet më i shpejtë pasi të përfundojë hekurudha trans-iraniane. Tradicionalisht, dërgesat nga Azia Jugore shkojnë nëpërmjet Kanalit të Suezit në portet e Roterdamit (Holandë), Antwerp (Belgjikë), Pire (Greqi) dhe Valencia (Spanjë). Të gjitha këto vende i nënshtrohen diktatit të Perëndimit për sanksione të njëanshme.

Lufta Rusi-Ukrainë ka ndryshuar ekuacionet e mëparshme. Rusia, Kina, India, Irani së bashku me shumë vende të tjera në Azi, Lindjen e Mesme, Afrikë  po hulumtojnë për alternativa. Një numër i madh korridoresh të reja transporti tani janë duke u zhvilluar dhe hapur për trafik në Azinë Qendrore. Me këtë Kina po shtrin ndikimin e saj në CAR dhe e ardhmja e afërt mund të zëvendësojë ndikimin dhe varësinë ruse në fund të fundit përmes fuqisë së tyre ekonomike.

Përparësitë do të kenë edhe vendet gjatë rrugës. Këto korridore do të tërheqin interesin e një numri në rritje vendesh. Nëse këto korridore do të kenë sukses në terma afatgjatë me lidhjen fizike midis vendeve anëtare të Evropës dhe Azisë, veçanërisht do të duhet të marrin në konsideratë dhe të përfshijnë një grup të ri të vendeve partnere. Nëse këto korridore janë të suksesshme, do të jetë një ndryshim i madh ekonomik për makinat dhe vendet e Azisë Perëndimore, duke pasur parasysh avantazhet.

_______________________________

* Patiale RC  është një oficer i Këmbësorisë në pension i Ushtrisë Indiane dhe posedon përvojë unike për të shërbyer në operacione aktive CI në të gjithë vendin dhe në Sri Lanka. Patial RC është një autor analizash i rregullt mbi çështjet ushtarake dhe të udhëtimit në revistat profesionale ushtarake.


Spread the love


Leave a Reply