Mali i Zi: Shtetësia e dyfishtë e Spajiç një problem serioz për NATO-n?

Spread the love

Mali i Zi: Shtetësia e dyfishtë e Spajiç një problem serioz për NATO-n?

[21 korrik 2023]

Nga IFIMES

Fitorja dërrmuese e bllokut anti-Gjukanoviq

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare në Mal të Zi u mbajtën më 11 qershor 2023. Megjithatë, rezultatet zyrtare të zgjedhjeve u publikuan vetëm më 14 korrik 2023.

Partitë që fituan numrin më të madh të votave nga votuesit për Parlamentin e Malit të Zi, i cili ka 81 përfaqësues, janë Lëvizja Evropa Tani /Pokret Evropa sad/ e cila fitoi 25,53% të votave (24 përfaqësues), Koalicioni Bashkë /Zajedno/ (DPS, SD, LP, DUA) 23, përfaqësuesja e Koalicionit , DUA2% (23, përfaqësuesi i Koalicionit, DUA) 23. Budućnost Crne Gore/ (NSD, DNP, RP) 14.74% (13 përfaqësues), koalicioni Trimëria numëron /Hrabro se broji/ (Demokratët dhe URA) 12.48% (11 përfaqësues), Partia Boshnjake 7.08% (6 përfaqësues), Përfaqësuesit e Forumit Shqiptarë dhe Partia Demokratike 1.91% .13% (2 përfaqësues), lista e pakicës kroate Në anën e djathtë të botës /Na pravoj strani svijeta –HGI/ 0,74% (1 përfaqësues) dhe koalicioni i pakicës shqiptare Aleanca Shqiptare /Albanska alijansa/ 1,49% (1 përfaqësues).

Rezultatet e zgjedhjeve tregojnë një fitore dërrmuese të të ashtuquajturit blloku anti-Gjukanoviq (blloku anti-DPS) i partive politike. Pjesëmarrja në zgjedhje arriti në vetëm 56.4% të votuesve, që është pjesëmarrja më e ulët që nga aplikimi i sistemit shumëpartiak.

Mali i Zi ende nuk e ka zgjidhur problemin e mbajtjes së zgjedhjeve lokale, pasi në komuna të veçanta zgjedhjet lokale mbahen çdo disa muaj. Prandaj, është e nevojshme të ndryshohet ligji për të mbajtur zgjedhjet lokale në të gjitha bashkitë në të njëjtën ditë. Kjo do të kërkonte një shumicë prej dy të tretash për modifikimin e Ligjit për zgjedhjen e këshilltarëve dhe deputetëve, i cili nënkupton një konsensus të gjerë ndërmjet partive parlamentare. Modifikime të tilla do të mundësonin shmangien e një fushate të vazhdueshme politike, si dhe do të lehtësonin relaksimin e klimës së tensionuar politike në Mal të Zi.

Anëtarësimi i Malit të Zi në NATO është i padiskutueshëm

Samiti i NATO-s i mbajtur së fundmi në Vilnius ripohoi drejtësinë e vendimit për të pranuar Malin e Zi si anëtarin e 29-të të plotë të NATO-s. Kjo është veçanërisht e rëndësishme duke pasur parasysh rrethanat e reja të sigurisë të shkaktuara nga pushtimi ushtarak rus në Ukrainë dhe lufta hibride që Rusia po bën në Mal të Zi. Duke pasur parasysh popullsinë e përgjithshme të vendit, Mali i Zi është në përpjesëtim të drejtë – vendi me numrin më të madh të refugjatëve ukrainas në Evropë. Domethënë, ukrainasit përbëjnë jo më pak se 5% të popullsisë në Mal të Zi. Një e treta e ekonomisë së Malit të Zi është në pronësi të rusëve, ndërsa financat publike varen nga Kina, sepse qeveria e Gjukanoviqit kishte ndërmjetësuar një marrëveshje kredie të pafavorshme me Exim Bank të Kinës për financimin e autostradës Bar – Boljare. Nga të gjitha vendet anëtare të NATO-s, Mali i Zi është, për sa i përket përmasave, vendi që është më i ekspozuar ndaj ndikimit rus dhe kinez.

Është e nevojshme të bëhet çmontimi i regjimit të Milo Gjukanoviqit, sepse Mali i Zi është një anëtar i plotë i NATO-s, që do të thotë se standardet më të larta demokratike vlejnë për të. Domethënë, edhe pse duhet të kultivojë dhe promovojë në mënyrë thelbësore standardet e demokracisë, Mali i Zi është ende shumë larg tyre.

Qeveria e re do të jetë përgjegjëse për çdo devijim të mundshëm nga rruga e NATO-s dhe BE-së, e cila përfundimisht mund të shkaktojë, ndër të tjera, konflikte të brendshme në Mal të Zi.

Suksesi i partisë boshnjake nuk është rastësi

Shumë ishin të befasuar nga suksesi që Partia Boshnjake (BS) e udhëhequr nga Ervin Ibrahimović kishte arritur në zgjedhjet e fundit. Përkatësisht, Partia Boshnjake ka fituar 7.08% të votave, pra gjashtë mandate. Suksesi i Partisë Boshnjake bazohet në një punë serioze dhe sistematike gjatë disa viteve. Pas ardhjes së Ibrahimović-it në krye të partisë, Partia Boshnjake përqafoi konceptin se vetë boshnjakët duhet të vendosin për besimin e tyre dhe më pas u futën në rilindjen politike. Doli se qasja serioze jep rezultate serioze. Boshnjakët më në fund e kuptuan se ishin mashtruar nga regjimi i Milo Gjukanoviqit dhe DPS-së. Si një parti konservatore e moderuar, Partia Boshnjake i përket grupit të Partisë Popullore Evropiane (EPP), i cili është grupi më i madh politik në Parlamentin Evropian. Në zgjedhjet parlamentare të mbajtura së fundmi, boshnjakët i dhanë vulën e tyre ndryshimeve demokratike, nuk u dhanë më besim dhe mbështetje DPS-së dhe satelitëve të saj, partive SD dhe SDP, si dhe shprehën gatishmërinë për të ndërtuar të ardhmen e tyre me forcat politike demokratike që nuk kanë “hipotekë të së shkuarës”. Po hapet një epokë e re, boshnjakët do të lëvizin nga margjinat sociale dhe më në fund do të jenë përfaqësues adekuat në institucione dhe

në të gjitha segmentet e jetës shoqërore. Si rezultat, ata do t’i sigurojnë vetes një rritje të qëndrueshme ekonomike në zonat ku jetojnë dhe në këtë mënyrë do të ndalojnë daljen e dukshme të popullsisë dhe do të sigurojnë një standard më të mirë jetese.

Analistët besojnë se falë Ervin Ibrahimoviçit, boshnjakët në Mal të Zi kanë përjetuar një rilindje politike në zgjedhjet e fundit, ndërsa Ibrahimoviç personalisht ka arritur të zhvillohet dhe të evoluojë në një nga politikanët kryesorë boshnjakë në Ballkan të përkushtuar ndaj proceseve integruese euroatlantike. Partia Boshnjake është një nga garantuesit e orientimit euroatlantik të Malit të Zi. Ajo gjithashtu ka potencial për rritje të mëtejshme politike, e cila mund t’i sigurojë asaj deri në dhjetë mandate në Parlamentin e Malit të Zi në të ardhmen.

Mali i Zi mes Perëndimit dhe ndikimit Rusi-Kinë

Milo Gjukanoviq (DPS) dhe karteli i tij shpesh theksonin se janë mbrojtës të vlerave evropiane, ndërsa sipas treguesve të saktë kishin zhvilluar sistematikisht marrëdhënie të forta me Rusinë dhe Kinën. Rusët janë bërë pronarë të rreth 30% të ekonomisë së Malit të Zi, ndërsa Kina ka kontrollin mbi financat publike përmes kredisë së dhënë për autostradën Bar-Boljare përmes së cilës kontrollon investimet kryesore kombëtare dhe kështu rrezikon financat publike (800 milionë dollarë kredi mbeten për t’u paguar). Asnjë vend tjetër anëtar i NATO-s nuk është ekspozuar kaq drejtpërdrejt ndaj ndikimit ruso-kinez sa Mali i Zi.

Analistët besojnë se ekziston një kërcënim real i zgjerimit të ndikimit rus dhe kinez në Mal të Zi në periudhën e ardhshme, si dhe për çimentimin e ndikimit tashmë ekzistues ruso-kinez. Prandaj, kërkohet ndihma dhe mbështetja e fortë e partnerëve dhe aleatëve të Malit të Zi për të luftuar këtë ndikim.

Shtetësia e dyfishtë e Spajiqit një problem serioz për NATO-n?

NATO është aleanca udhëheqëse ushtarako-politike në botë. Ai u përmbahet standardeve më të larta demokratike që duhen zbatuar dhe promovuar. NATO ka rëndësi globale dhe vendet anëtare të saj janë të detyruara të solidarizohen dhe të rrisin ndarjet e buxhetit për mbrojtje në të paktën 2% të PBB-së. Megjithatë, NATO nuk është gjithashtu e imunizuar ndaj infiltrimit të agjentëve të kundërshtarit në radhët e saj apo edhe që anëtarët e stafit të saj të punojnë në favor të interesave të huaja të kundërshtarit. Prandaj, është e rëndësishme që të gjitha vendet anëtare të NATO-s të jenë partnerë të besueshëm.

Çështja e besimit dhe sigurisë është e rregulluar institucionalisht përmes lëshimit të certifikatave të sigurisë të marra përmes procesit të kontrollit të sigurisë. Megjithatë, me gjithë masat e ndërmarra, ndodhin ndërhyrje në sistemin e sigurisë-zbulimit dhe mbrojtjes së NATO-s. Për shembull, në

samitin e NATO-s të mbajtur së fundmi në Vilnius, Bosnja dhe Hercegovina u përfaqësua nga Zëvendësministri i Punëve të Jashtme të BiH-së, sepse ministri i Mbrojtjes i BiH-së dhe disa anëtarë të tjerë të delegacionit nuk e kishin kaluar kontrollin e sigurisë dhe nuk kishin marrë leje sigurie të NATO-s.

NATO ka shprehur shqetësime lidhur me informacionin se presidenti i Lëvizjes Evropa Tani (PES) Milojko Spajiq përveç se ka nënshtetësi malazeze ka edhe shtetësi të Republikës së Serbisë dhe ka vendbanim në Beograd. Në vendet e demokracisë së zhvilluar është e paimagjinueshme që përveç nënshtetësisë së vendit të tyre, zyrtarët e lartë shtetërorë të kenë edhe shtetësi të ndonjë vendi tjetër. Një krahasim hipotetik u ofrua si ilustrim i çështjes – a do të ishte e pranueshme për NATO-n nëse përveç nënshtetësisë norvegjeze Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg do të kishte edhe shtetësinë ruse, ose, për shembull, nëse kancelari federal gjerman Olaf Scholz, përveç nënshtetësisë gjermane, do të kishte edhe shtetësi zvicerane. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur bëhet fjalë për zyrtarët që merren me çështje shtetërore, duke përfshirë çështjet e sigurisë kombëtare, mbrojtjes, punëve të brendshme dhe përdorimit të inteligjencës së klasifikuar të nivelit të lartë. Prandaj është e justifikueshme të pyesim se cilës nga dy vendet përkatëse i falë besnikërinë një person me dy shtetësi? NATO mendon se do të ishte e paimagjinueshme që një Kryeministër i Malit të Zi, Milojko Spajiq, si qytetar i Serbisë, të marrë pjesë në punimet e një samiti të NATO-s dhe të ketë akses në informacionin e klasifikuar të nivelit të lartë. Rasti Spajić do të hapë edhe çështjen e mbajtjes së dyshtetësisë për zyrtarët e tjerë të lartë të vendeve të rajonit, e veçanërisht të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Analistët besojnë se NATO dhe aleatët perëndimorë tashmë shohin një pengesë që Milojko Spajić (PES), një mbajtës i shtetësisë serbe, të marrë pjesë aktive në samitet e NATO-s dhe të ketë akses që është përdorimi i të dhënave të nivelit të lartë të sigurisë dhe inteligjencës. Për më tepër, natyra e paqartë e marrëdhënieve midis Milojko Spajiq dhe kripto-miliarderit Do Kwon (Kwon Do-Hyung), pas të cilit Shtetet e Bashkuara dhe Koreja e Jugut kanë lëshuar një urdhër arresti ndërkombëtar për përvetësim të dyshuar të dhjetëra miliarda dollarëve, e shtyn Spajiqin të largohet nga posti i Kryeministrit. Kwon aktualisht ndodhet në burg në Mal të Zi për hyrjen në vend me dokumente udhëtimi të falsifikuara. Një element tjetër që duhet t’i shtohet fotografisë përfshin aktivitete të tjera biznesi të Spajić-it, të cilat gjithashtu duhet të hetohen (për shembull, financimi i mundshëm i fushatës së PES-it), sepse ai është një politikan mjaft i dyshimtë, i diskutueshëm në shumë arsye.

Vettingu i institucioneve dhe individëve malazezë

Një karakteristikë kryesore e sundimtarëve si Milo Gjukanoviq është derogimi i institucionit, siç për shembull, Mali i Zi u reduktua në konceptin e “kompanisë së një njeriu”. Institucionet e forta janë kyçe për çdo vend, veçanërisht për sundimin e ligjit dhe ushtrimin e të drejtave dhe detyrimeve

kushtetuese të qytetarëve. Gjukanoviq ishte personifikimi i një partie (DPS), e cila është e infektuar dhe e përfshirë në korrupsion dhe krim. Kjo rezultoi në vendosjen e një sistemi privat-shtetëror në të cilin institucionet e sistemit mbaheshin realisht peng nga monopoli i një partie politike në të cilin nuk kishte mundësi që disa njerëz të tjerë të dalloheshin dhe të pozicionoheshin për të ofruar një perspektivë të re për Malin e Zi.

Është e nevojshme të kryhet “vetting”/verifikimi i personelit në sistemin gjyqësor, të sigurisë-mbrojtjes dhe të inteligjencës të Malit të Zi që janë të lidhur me krimin e organizuar apo të korruptuar.

“Vettingu” nënkupton hetimin e pasurisë së gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe familjarëve të tyre për lidhje të mundshme me krime dhe vlerësimin e kualifikimeve të tyre profesionale.

Ministria e Drejtësisë e Malit të Zi ka krijuar një ekip për analizën e futjes së mundshme të procesit të “vettingut” për sistemin dhe individët në përputhje me standardet ndërkombëtare dhe duke respektuar autonominë dhe pavarësinë e gjyqësorit. Ekipi u krijua pas arrestimit të disa zyrtarëve të lartë të gjyqësorit malazez: ish-kryetarja e Gjykatës Supreme të Malit të Zi Vesna Medenica, ish-kryetari i Gjykatës Ekonomike Blazho Jovaniq dhe Sasha Çagjenoviq, ish-prokuror special për krimin e organizuar. Për më tepër, është edhe rasti i ish-ndihmës drejtorit të Administratës Policore të Malit të Zi, Zoran Lazoviq dhe hetimi për përfshirjen dhe lidhjen e tij të supozuar me krimin e organizuar dhe mafien e drogës, për rolin e tij si persekutues dhe torturues i popullatës boshnjake gjatë luftërave në vitet nëntëdhjetë të shekullit të kaluar, si dhe faktin se si ai ka lëvizur në hierarkinë e shtetit.

Mali i Zi aktualisht ka 271 gjyqtarë dhe rreth 100 prokurorë. Futja e procedurës së verifikimit do të kërkonte ngritjen e një organi ekspert që do të merrej me shqyrtimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe do të përfshinte persona politikisht të pavarur dhe të kualifikuar, me angazhimin e mundshëm të ekspertëve të BE-së. Një opsion tjetër do të ishte që të kishte patronazh ndërkombëtar për punën e një organi të tillë ekspert.

Përpjekje për të eutanizuar luftën kundër krimit dhe korrupsionit

Gjatë tre viteve të fundit Mali i Zi ka qenë në qendër të zhvillimeve rajonale dhe evropiane. Ndryshimet demokratike të realizuara me sukses, reformat dhe integrimi në hapësirën rajonale dhe evropiane si partner dhe aleat i besueshëm kanë krijuar mundësi për zhvillim të paimagjinueshëm ekonomik dhe politik të këtij vendi më të vogël në rajon me pozitë të shkëlqyer gjeostrategjike.

Mali i Zi ka zgjedhur presidentin e ri të shtetit Jakov Milatoviq (PES), udhëtimi i parë i të cilit pas inaugurimit ishte në Bruksel. Konkretisht në vizitë me karakter pune në institucionet e BE-së dhe

NATO-s. Vizita e tij e dytë ishte në Serbi, ku pati takime me lidershipin e vendit. Është e lavdërueshme që Milatoviq ka vizituar Serbinë dhe ka nisur një epokë të re në marrëdhëniet mes Malit të Zi dhe Serbisë. Presidenti Milatoviq është nën radarin e partnerëve dhe aleatëve, sepse po ngrihen pikëpyetje për ata që e kishin përkrahur dhe e ndihmuan të zgjidhej President i Malit të Zi. Domethënë, ai duhet të jetë i kujdesshëm në çdo hap që bën për të fituar besimin e partnerëve të huaj dhe aleatëve të Malit të Zi. Deri më tani, Milatoviq është pranuar me një rezervë të madhe. Për më tepër, ai gjithashtu duhet të sigurohet që të jetë një president gjithëpërfshirës – duke gjykuar nga përbërja e zyrës së tij, e cila nuk pasqyron karakterin multietnik të Malit të Zi, ai nuk duket të jetë i tillë.

Qeveria e Malit të Zi e kryesuar nga kryeministri Dritan Abazoviq (URA) ka ripozicionuar rolin e Malit të Zi në marrëdhëniet rajonale dhe ndërkombëtare. Është gjithashtu qeveria më transparente në rajon dhe ka kryesimin me politikën e saj të “Zero problemeve” me vendet fqinje.

Analistët besojnë se është e rëndësishme që Mali i Zi të ketë një qeveri gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme me mbështetje të gjerë në parlament dhe një qeveri që do të inicojë një përballje të pamëshirshme me krimin e organizuar dhe korrupsionin. Megjithatë, informacionet fillestare për krijimin e qeverisë së re tregojnë një përpjekje për të eutanizuar luftën kundër krimit dhe korrupsionit, gjë që do ta çonte Malin e Zi në një periudhë shumë të pasigurt. Asnjë parti politike nuk duhet të bëhet DPS e re, ashtu si asnjë lider politik nuk duhet të bëhet Milo Gjukanoviq i ri.

Intensifikimi i politikës së zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor do të çonte në forcimin e sigurisë, zhvillimin e qëndrueshmërisë së institucioneve ndaj ndërhyrjeve të huaja, si dhe zgjidhjen e sfidave të paraqitura nga migrimet, lufta kundër terrorizmit, krimit të organizuar dhe korrupsionit. Nëse BE-ja nuk fillon me shpejtësi të zgjerohet në Ballkanin Perëndimor, Rusia dhe vendet e tjera do ta bëjnë këtë. [https://www.eurasiareview.com/21072023-montenegro-spajics-dual-citizenship-a-serious-problem-for-nato-analysis/ Përktheu: ISHGJ]

____________________

IFIMES – Instituti Ndërkombëtar për Studimet e Lindjes së Mesme dhe Ballkanit, me qendër në Lubjanë, Slloveni, ka status të veçantë konsultativ me Këshillin Ekonomik dhe Social ECOSOC/OKB që nga viti 2018. IFIMES është gjithashtu botues i revistës shkencore ndërkombëtare dyvjeçare European Perspectives. IFIMES mbledh dhe përzgjedh informacione dhe burime të ndryshme për zonat kryesore të konfliktit në botë. Instituti analizon marrëdhëniet e ndërsjella ndërmjet palëve me qëllim që të promovojë rëndësinë e pajtimit, parandalimit të hershëm/diplomacisë parandaluese dhe masave të çarmatimit/ndërtimit të besimit në zgjidhjen e konflikteve rajonale ose globale të konflikteve ekzistuese dhe rolin e veprimeve parandaluese kundër mosmarrëveshjeve të reja globale.


Spread the love


Leave a Reply