Përditësimi i parashikimeve të mia të Mynihut

Spread the love

Përditësimi i parashikimeve të mia të Mynihut

Vendet e ish-perandorisë sovjetike, të etur për të kërkuar pavarësinë e tyre, presin me padurim humbjen e ushtrisë ruse në Ukrainë. Në atë pikë, ëndrra e Vladimir Putinit për një perandori ruse të rinovuar do të shpërbëhet dhe do të pushojë së përbëri një kërcënim për Evropën dhe bota do të jetë në gjendje të fokusohet në problemin e saj më të madh: ndryshimin e klimës.

GEORGE SOROS* [PROJECT-SYNDICATE]

LONDËR – Pikërisht një muaj më parë mbajta një fjalim në prag të Konferencës së Sigurisë në Mynih. Që atëherë, kanë ndodhur kaq shumë gjëra të jashtëzakonshme – dhe kanë ndodhur kaq shpejt – sa ia vlen të krahasohen parashikimet e mia të një muaji më parë me zhvillimet aktuale.

Ndryshimet më të mëdha kanë ndodhur në sistemin global të klimës. Me këtë, unë nënkuptoj ngjarjet aktuale klimatike dhe kuptimin e shkencëtarëve të klimës për ato ngjarje. Mesazhi kryesor që doja të përcillja në Mynih ishte se sistemi global i klimës varet shumë nga ajo që ndodh brenda Rrethit Arktik. Sistemi klimatik i Rrethit Arktik dikur ishte i ndarë nga sistemi klimatik global. Erërat e përdorura për të fryrë në një drejtim të parashikueshëm kundër akrepave të orës; por, për shkak të rritjes së ndërhyrjes njerëzore, ndarja midis sistemit klimatik të Arktikut dhe sistemit global të klimës nuk mbizotëron më.

Në të vërtetë, ajri i ftohtë tani rrjedh nga Rrethi Arktik dhe zëvendësohet nga ajri i ngrohtë i thithur nga jashtë. Rrjedhimisht, Rrethi Arktik është ngrohur katër herë më shpejt se pjesa tjetër e botës gjatë katër dekadave të fundit, dhe shkalla e ngrohjes po përshpejtohet në mënyrë të rrezikshme. Që nga fjalimi im, temperaturat në Rrethin Arktik janë rritur mbi 20º Celsius mbi normalen, duke vendosur rekorde dhe duke intensifikuar shqetësimet për shkallën me të cilën po shkrihet shtresa e akullit të Grenlandës.

Kuptimi i shkencëtarëve të klimës për procesin e ngrohjes ka bërë gjithashtu një hap të madh përpara. Ata kanë qenë në gjendje të vërtetojnë se çlirimi i metanit, një gaz serrë shumë më i fuqishëm dhe më i rrezikshëm se dioksidi i karbonit, është më i madh se sa mund të shpjegohet nga burimet e emetimeve që lidhen me aktivitetin njerëzor. Ky zbulim nënkupton ekzistencën e burimeve të tjera – për shembull, rritja e

emetimeve të metanit nga ngrohja e permafrostit – rezultojnë nga shqetësimet njerëzore të natyrës.

Një numër në rritje i shkencëtarëve të klimës besojnë se do të ishte e përshtatshme të shpallet një emergjencë klimatike, sepse, me ritmin aktual, ngrohja globale do të kalojë 1.5ºC. Siç tha Sir David King, këshilltari kryesor shkencor i qeverisë britanike nën Gordon Brown dhe aktualisht kreu i Grupit Këshillimor të Krizave Klimatike, muajin e kaluar, ne duhet të “ulim me shpejtësi emetimet dhe të heqim gazrat e tepërta serrë, por, më e rëndësishmja dhe urgjentisht, rifreskoni Arktikun.” Ky është një program mjaft i madh, duke pasur parasysh faktin se jemi tashmë prapa planit.

Fusha tjetër ku kanë ndodhur ndryshime të rëndësishme është lufta e Rusisë kundër Ukrainës. Deri në tetor, Ukraina po fitonte në fushën e betejës. Më pas, Rusia, me ndihmën e Iranit, prezantoi dronët në një shkallë të gjerë. Qëllimi i tyre ishte të minonin moralin e ukrainasve duke privuar popullsinë civile nga energjia elektrike, nxehtësia dhe uji. Kjo e vendosi Ukrainën në mbrojtje.

Ushtria e rregullt ruse është në ngushticë të dëshpëruar. Ajo është e udhëhequr keq, e pajisur keq dhe e demoralizuar rëndë. Presidenti Vladimir Putin e kuptoi këtë dhe mori një lojë të dëshpëruar. Ai iu drejtua Yevgeny Prigozhin, i cili kishte grumbulluar një ushtri mercenarësh të quajtur Grupi Wagner dhe ishte i etur të provonte se forcat e tij mund të kalonin ushtrinë e rregullt. Putin e lejoi Prigozhin të rekrutonte të burgosur nga burgjet ruse. Me ndihmën e ish-të dënuarve dhe me një kosto të madhe në jetën e tyre dhe të mercenarëve të tjerë, Wagner filloi të fitonte territor rreth qytetit të Bakhmutit, ndërsa ushtria e rregullt mbeti e penguar ose po humbte terren diku tjetër.

Bixhozi i Putinit funksionoi – deri në një pikë. Ushtria e rregullt, duke u ndjerë e kërcënuar, filloi një luftë burokratike kundër Prigozhin – të cilën e fituan. Ata u kujdesën që Prigozhin të ndalohej të rekrutonte më shumë të burgosur dhe të furnizonte luftëtarët e Wagner me llojet e gabuara të municioneve. Javët e fundit, Prigozhin doli publikisht me ankesat e tij, një veprim që e vuri Putinin në një pozitë të vështirë. Në fillim, Putin u përpoq të ndihmonte Prigozhin, por krijimi mbështeti ushtrinë e rregullt. Së bashku, ata e bindën Putinin se Prigozhin përbën një kërcënim për sundimin e tij të vazhdueshëm.

Ukraina po përfiton nga kjo përleshje ruse. Presidenti Volodymyr Zelensky u konsultua me drejtuesit e ushtrisë së tij dhe ata njëzëri rekomanduan që ushtria e Prigozhin të kalonte në mulli të mishit proverbial, ndërkohë që ajo është kaq e pafavorizuar. Kështu, forcat ukrainase do të jenë në gjendje të kryejnë një kundërsulm kur të marrin armatimet e përditësuara, veçanërisht tanket Leopard 2, që u janë premtuar. Kjo duhet të ndodhë rreth majit, por mund të jetë edhe më herët.

Pra, shumica e parashikimeve të rëndësishme që bëra në Mynih një muaj më parë për luftën – duke përfshirë se një ofensivë e fuqishme pranverore e Ukrainës do ta kthejë në mënyrë vendimtare valën – ka të ngjarë të realizohen. Sigurisht, jam i vetëdijshëm se një numër botimesh me reputacion kanë botuar artikuj që japin një pamje shumë më të zymtë të përparimit të luftës. Si mund të pajtohen me pikëpamjen optimiste që kam? Vetëm duke postuluar një fushatë të suksesshme dezinformimi.

Putini është i dëshpëruar për një armëpushim, por ai nuk dëshiron ta pranojë atë. Në të njëjtën varkë ndodhet edhe presidenti kinez Xi Jinping. Por presidenti i SHBA Joe Biden nuk ka gjasa të hidhet në këtë mundësi në dukje për të negociuar një armëpushim, sepse ai është zotuar se SHBA nuk do të negociojë pas shpinës së Zelensky.

Vendet e ish-perandorisë sovjetike, të etur për të shpallur pavarësinë e tyre, mezi presin që ushtria ruse të shtypet në Ukrainë. Në atë pikë, ëndrra e Putinit për një perandori të përtërirë ruse do të shpërbëhet dhe do të pushojë së përbën një kërcënim për Evropën.

Humbja e imperializmit rus do të ketë pasoja të mëdha për pjesën tjetër të botës. Do të sjellë lehtësim të madh për shoqëritë e hapura dhe do të krijojë probleme të jashtëzakonshme për shoqëritë e mbyllura. Më e rëndësishmja, do të lejojë botën të përqendrohet në problemin e saj më të madh, ndryshimin e klimës.

_______________

* George Soros është Kryetar i Menaxhimit të Fondeve Soros dhe Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur. Një pionier i industrisë së fondeve mbrojtëse; ai është autor i shumë librave, duke përfshirë Alkiminë e Financës, Paradigmën e Re për Tregjet Financiare: Kriza e Kreditit e 2008 dhe Çfarë do të thotë, dhe Tragjedia e Bashkimit Evropian: Shpërbërja ose Ringjallja? Libri i tij më i fundit është Në mbrojtje të shoqërisë së hapur (Public Affairs, 2019).


Spread the love


Leave a Reply