Pika e kthimit strategjik: Ndryshimi më i rëndësishëm historik dhe më themelor në karakterin e luftës po ndodh tani – ndërsa e ardhmja është e mbuluar me mjegull dhe pasiguri

Spread the love

Pika e kthimit strategjik: Ndryshimi më i rëndësishëm historik dhe më themelor në karakterin e luftës po ndodh tani – ndërsa e ardhmja është e mbuluar me mjegull dhe pasiguri

Nga gjenerali Mark A. Milley

Konkurrenca gjeostrategjike dhe teknologjia që përparon me shpejtësi po nxisin ndryshime thelbësore në karakterin e luftës. Mundësia jonë për të siguruar që ne të mbajmë një avantazh të qëndrueshëm konkurrues është e paktë. Ne duhet të modernizojmë Forcën e Përbashkët për të penguar kundërshtarët tanë, për të mbrojtur Shtetet e Bashkuara, për të siguruar avantazhin ushtarak të ardhshëm dhe, nëse është e nevojshme, për të mbizotëruar në konflikt. Forca e Përbashkët ka ndërmarrë hapin e parë duke zhvilluar dhe publikuar Konceptin e Përbashkët të Luftimit të Luftës (JWC) dhe duke përditësuar Publikimin e Përbashkët [1] – Doktrina për Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara. JWC është një vizion i përbashkët, i kombinuar për mënyrën se si ushtria amerikane do të operojë në të gjitha fushat. Hapi tjetër është krijimi i një strukture drejtuese që i kthen konceptet në aftësi. Forca e Përbashkët duhet të bëjë ndryshime thelbësore tani për të fituar luftën e ardhshme dhe, duke e bërë këtë, ne do të parandalojmë që lufta të ndodhë në radhë të parë.

Kur shikojmë nga e ardhmja, mund të shohim skica të gjera, por detajet janë të turbullta në mjegull dhe mjegull. Rruga jonë është rrallë e qartë dhe kurrë e sigurt. Megjithatë, ne duhet të bëjmë zgjedhje për të ardhmen e Forcës së Përbashkët. Ne e dimë se nuk do ta bëjmë atë siç duhet, por duhet të përpiqemi ta bëjmë atë më pak të gabuar se armiku, duke parafrazuar historianin e ndjerë Michael Howard.[1] Koncepti i ri i Përbashkët i Luftimit të Luftës (JWC) është udhërrëfyesi ynë për atë të ardhme. Ajo do të drejtojë doktrinën tonë, dizajnin organizativ, trajnimin dhe përfundimisht vetë luftimin tonë.

Kjo nuk është hera e parë që ne jemi përshtatur për të trajtuar një të ardhme të pasigurt. Shtatëdhjetë e nëntë vjet më parë, më 6 qershor 1944, amerikanë të zakonshëm erdhën nga të gjitha sferat e jetës për t’u futur në kryqëzimin e luftimeve. Mbi 154,000 trupa nga tetë vende aleate hipën në 6,000 anije për të kapërcyer kanalin anglez të trazuar. Ndërsa hëna ndriçoi qiellin e natës, 24,000 parashutistë aleatë dhe këmbësoria me avionë u zhvendosën në brigjet e Francës. Zhurma e vazhdueshme nga armët 88 mm përshkoi qetësinë e natës. Rryma e plumbit nga MG-42-të gjermane rrëmbeu plazhet e Normandisë. Për shumë ushtarë amerikanë, shija e ujit të kripur dhe aroma e mprehtë e barutit ishin përvojat e tyre të para të luftimit. Këto trupa të guximshme iu përgjigjën thirrjes së kombit tonë për të mbrojtur lirinë dhe demokracinë. Kostoja ishte e jashtëzakonshme. Njëzet e gjashtë mijë amerikanë u vranë në aksion nga sulmi i Normandisë deri në çlirimin e Parisit. Midis 1914 dhe 1945, 150 milionë njerëz u masakruan në luftërat e Fuqive të Mëdha të Luftës së Parë Botërore dhe Luftës së Dytë Botërore.

Që nga viti 1945, ka pasur disa luftëra të kufizuara dhe rajonale, por nuk ka pasur një luftë tjetër të Fuqive të Mëdha. Ka shumë arsye për këtë rezultat. Dy nga arsyet më të rëndësishme janë rendi ndërkombëtar i bazuar në rregulla, i zbatuar nga një rrjet aleatësh dhe partnerësh dhe aftësia dominuese e ushtrisë amerikane. Ky urdhër ka mbajtur për gati tetë dekada radhazi. Fatkeqësisht, ne tani shohim lot në strukturën e rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla, ndërsa fuqitë kundërshtare globale sfidojnë vazhdimisht sistemin. Koha për të vepruar është tani.

Qëllimi i ushtrisë amerikane është i thjeshtë dhe përfshihet në betimin tonë për të mbështetur dhe mbrojtur Kushtetutën kundër të gjithë armiqve, të huaj dhe vendas, dhe për të mbrojtur popullin amerikan dhe interesat tona. Që nga Lufta e Dytë Botërore, forca e kombit dhe ushtrisë sonë, së bashku me atë të aleatëve dhe partnerëve tanë, ka penguar luftën e Fuqive të Mëdha. Liria nuk është e garantuar. Siç paralajmëroi Ronald Reagan, “Liria është një gjë e brishtë dhe nuk është kurrë më

shumë se një brez larg zhdukjes. Nuk është e jona nga trashëgimia; për të duhet luftuar dhe mbrojtur vazhdimisht nga çdo brez.”[2]

Në vitin 2023, rendi ndërkombëtar i bazuar në rregulla është nën stres intensiv. Njëkohësisht, ne jemi dëshmitarë të një ndryshimi themelor të paprecedentë në karakterin e luftës dhe dritarja jonë e mundësive për të siguruar që të mbajmë një avantazh të qëndrueshëm konkurrues po mbyllet. Ajo që do të bëjmë në vitet e ardhshme do të vendosë kushte për fitore ose humbje në të ardhmen. Ushtria amerikane është forca luftarake më efektive që bota ka njohur ndonjëherë, por ruajtja e këtij avantazhi nuk është e dhënë.

Ekzistojnë dy fusha kritike ku Forca e Përbashkët duhet të përshtatet tani:

● një udhërrëfyes konceptual – një vizion i përbashkët operacional unifikues – që me qëllim drejton zhvillimin dhe hartimin e forcave në të ardhmen;

● një strukturë udhëheqëse për ta kthyer atë vizion në realitet.

Ndryshimi i karakterit të luftës

Ndryshimi i shpejtë në karakterin e luftës kërkon një ndryshim themelor përkatës në Forcën tonë të Përbashkët. Siç tha Carl von Clausewitz, natyra e luftës – një garë e dhunshme e vullneteve për të arritur qëllimet politike – është e pandryshueshme. Njerëzit do të vazhdojnë të imponojnë vullnetin e tyre politik ndaj kundërshtarëve me dhunë. Clausewitz gjithashtu na tregon se natyra e luftës përfshin frikën, fërkimin, pasigurinë dhe shansin e natyrshme në ndërveprimin dinamik midis qeverisë, njerëzve dhe ushtrisë.

Megjithatë, karakteri i luftës – si, ku, me çfarë armësh dhe teknologjish zhvillohen luftërat – po ndryshon me shpejtësi. [3] Për shembull, ndryshimi i fundit thelbësor në karakterin e luftës ndodhi midis Luftës së Parë Botërore dhe Luftës së Dytë Botërore. Përparimet teknologjike e transformuan rrënjësisht karakterin e luftës: mekanizimi dhe përdorimi i automjeteve me rrota dhe gjurmues; punësimi i gjerë i avionëve, duke përfshirë zhvillimin e bombarduesve dhe avionëve luftarakë; dhe përhapja e radios për të koordinuar dhe sinkronizuar njësitë e shpërndara. Mënyra se si ushtarakët drejtuan luftën – karakteri – u ndryshua në mënyrë drastike dhe solli një ndryshim në strukturën organizative, trajnimin dhe zhvillimin e lidershipit. Kombet që përfituan nga këto ndryshime krijuan avantazhet më të mëdha në betejë.

Pothuajse të gjitha vendet e zhvilluara kishin akses në këto teknologji – Britania e Madhe, Franca, Gjermania, Bashkimi Sovjetik, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara – por ishte vetëm Wehrmacht-i gjerman që fillimisht optimizoi të tre përparimet teknologjike, duke i kombinuar ato në një mënyrë lufte. i quajtur Blitzkrieg që i lejoi ata të pushtonin Evropën në vetëm 18 muaj.[4] Gjermania përfundimisht humbi ndaj fuqisë dërrmuese industriale të Shteteve të Bashkuara, në bashkëpunim me Bashkimin Sovjetik dhe aleatët e tjerë, por ne mund të mos kemi 18 muaj për të reaguar ndaj një armiku të ardhshëm.

Sot, ne jemi dëshmitarë të një ndryshimi tjetër sizmik në karakterin e luftës, i nxitur kryesisht nga teknologjia. Konflikti i radhës do të karakterizohet nga sensorë të kudogjendur me aftësi të grumbullimit dhe përpunimit masiv të të dhënave që minimizojnë mundësinë e fshehjes së forcave ushtarake. Platformat autonome me kosto të ulët, së bashku me imazhet komerciale dhe të dhënat e gjurmimit të sjelljes të shtuara nga inteligjenca artificiale (AI) dhe mjetet e analizës, do të përshpejtojnë aftësinë për të ndjerë dhe kuptuar mjedisin. Dronët e lirë, municionet e zhveshur dhe municionet e drejtuara me saktësi me shpejtësi, rreze dhe saktësi në rritje do të zvogëlojnë më tej kohën që duhet për të mbyllur rrjetin e vrasjes. Robotika dhe prodhimi i aditivëve do të ndryshojnë mënyrën se si ushtritë furnizojnë dhe mbështesin forcat e tyre. Sensorët e përhapur, sistemet e armëve të drejtuara nga AI dhe zjarrit me saktësi me rreze të gjatë do t’i bëjnë platformat më të shpejta të duken të ngadalta dhe do të lënë të ekspozuar formacionet më të fshehura.

Së fundi, zhvillimi në rritje i hapësirës dhe platformave dhe aftësive kibernetike, kinetike dhe jokinetike, sigurojnë që terreni vendimtar i luftës së ardhshme nuk do të kufizohet në sipërfaqen e tokës. Me pak fjalë, bazat e fushës së betejës për të parë, gjuajtur, lëvizur, komunikuar, mbrojtur dhe mbajtur po ndryshojnë në mënyra themelore. Atributet e organizatave – sipas nevojës – do të jenë të vogla, të shpërndara gjerësisht, pothuajse autonome dhe të vetë-qëndrueshme, të afta për lëvizje të vazhdueshme dhe të afta për efekte periodike masive për veprime vendimtare. Ky mjedis operacional do t’i japë një premium komandës së misionit të decentralizuar. Udhëheqja e centralizuar e mikromenaxhuar nga lart do të jetë joefektive. Atdheu amerikan ka qenë pothuajse gjithmonë një vend i shenjtë gjatë konfliktit, por kjo nuk do të jetë rasti në një luftë të ardhshme. Hapësira e fuqishme dhe aftësitë kibernetike i lejojnë kundërshtarët të synojnë infrastrukturën kritike kombëtare. Nuk mund të jemi të sigurt që kundërshtarët do të kufizojnë etikisht teknologjitë në zhvillim ose do të frenojnë përdorimin e tyre të armëve të shkatërrimit në masë.[5]

Forca e Përbashkët po i shfrytëzon në mënyrë aktive këto teknologji, por siç ka treguar pushtimi rus i Ukrainës, vetëm teknologjia nuk garanton sukses në luftën e ardhshme. Forca e Përbashkët duhet të adoptojë teknologji inovative; modernizimi ose heqja e sistemeve të vjetra; trajnoni, organizoni dhe pajisni luftëtarin në mënyra të reja; përditësojmë doktrinën tonë për të qenë efektive në mjedisin operativ; të zhvillojnë udhëheqës elastikë që mund të kryejnë me sukses operacionet me pak udhëzime dhe të ekzekutojnë kuptimin e vërtetë të komandës së misionit; dhe punoni si një ekip vërtet i përbashkët dhe i kombinuar. Por ne nuk po përshtatemi aq shpejt sa për të optimizuar forcën dhe për të mbajtur ritmin me ndryshimin e karakterit të luftës. Ne duhet të përshtatemi shumë më shpejt sesa po bëjmë tani.

Ndryshimi i Rendit global

Situata gjeopolitike globale gjithashtu ka ndryshuar rrënjësisht. Gjatë Luftës së Ftohtë, kishte dy superfuqi konkurruese. Pas rënies së Murit të Berlinit, pati një moment të shkurtër të ashtuquajtur unipolar. Tani, është e qartë se ne jemi në një botë shumëpolare me të paktën tre Fuqi të Mëdha—Shtetet e Bashkuara, Kinën dhe Rusinë—me vende të tjera që shfaqen me shpejtësi si Fuqi të Mëdha rajonale dhe potenciale globale. Mund të themi me siguri të arsyeshme se e ardhmja do të jetë gjithnjë e më komplekse. Për më tepër, rendi ndërkombëtar i bazuar në rregulla, i krijuar 80 vjet më parë, aktualisht është nën tendosje të jashtëzakonshme. Shtetet e Bashkuara tani përballen me dy fuqi të armatosura bërthamore. Prandaj, ne duhet të bëjmë gjithçka në fuqinë tonë për të penguar konfliktin. Mund të jemi në konkurrencë dhe përballje, por nuk jemi ende në konflikt.

Strategjia e Sigurisë Kombëtare e vitit 2022 (NSS) e identifikon Republikën Popullore të Kinës (RPK) si “sfida më e rëndësishme gjeopolitike e Amerikës” dhe “sfida e saj në ritmin”.[6] Më konkretisht, Strategjia Kombëtare e Mbrojtjes (NDS) thotë se RPK është një fuqi revizioniste që përdor forca të kontrolluara nga shteti, operacione kibernetike dhe hapësinore, si dhe shtrëngim ekonomik kundër Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve dhe partnerëve të saj.[7] Në vitin 2018, u raportua se presidenti i Kinës Xi Jinping deklaroi në Kongresin e 13-të Kombëtar Popullor në Pekin, “Ne jemi të vendosur për të bërë betejën e përgjakshme kundër armiqve tanë. . . me një vendosmëri të fortë për të zënë vendin tonë në botë.”[8] Kina kërkon të rishikojë rrënjësisht sistemin duke vepruar ende brenda tij.

Bota po përballet gjithashtu me ndryshimin më të madh të fuqisë ekonomike në më shumë se 100 vjet. RPK ka nxitur rritjen ekonomike për të investuar shumë në ushtrinë e saj me synimin e deklaruar për të tejkaluar aftësitë e ushtrisë amerikane në Paqësorin Perëndimor në dekadën e ardhshme dhe globalisht deri në vitin 2049.9 Përmes shtrëngimit ekonomik, RPK po zgjeron gjurmën e saj globale dhe po rrit aftësia për të projektuar fuqinë ushtarake në rreze dhe shkallë. Përveç kësaj, ajo po modernizon në mënyrë agresive ushtrinë e saj për të zhvilluar aftësi bërthamore, hapësinore, kibernetike, tokësore, detare dhe ajrore për të gërryer avantazhet konkurruese që Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj kanë gëzuar për dekada. Qëllimi i RPK është të

rishikojë rendin ndërkombëtar global nga mesi i shekullit dhe të bëhet hegjemon rajonal aziatik në 10 vitet e ardhshme. RPK po ndërmerr veprime gjithnjë e më agresive drejt këtyre qëllimeve me një aspiratë dhe udhërrëfyes publikisht të paqartë. Kjo përfaqëson një sfidë reale dhe në rritje të sigurisë kombëtare për Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj. Ndërsa RPK është një konkurrent strategjik gjithnjë e më i aftë, historia nuk është deterministe dhe lufta nuk është as e pashmangshme. Është e rëndësishme që ne të mbajmë marrëdhëniet tona me RPK në nivelin e konkurrencës dhe të mos lejojmë që ajo të përshkallëzohet në konflikt.

Ndërsa RPK është sfida e ritmit të Forcës së Përbashkët, Rusia paraqet një kërcënim akut. NSS paralajmëron se Rusia “paraqet një kërcënim të menjëhershëm dhe të vazhdueshëm për rendin rajonal të sigurisë në Evropë.”[10] Rusia është një aktor revanshist që kërkon të kthehet në një epokë kur dominonte “Jashtë vendit” në një Sistem perandorak të shekullit të 19-të dhe të 20-të.[11] Për më tepër, Rusia përdor dezinformim, operacione kibernetike dhe hapësinore kundër Shteteve të Bashkuara dhe forca të parregullta përfaqësuese në shumë vende.[12]

Pushtimi i paprovokuar dhe i paligjshëm i Rusisë në Ukrainë në shkurt 2022 ka shkaktuar vuajtje të patregueshme njerëzore. Lufta e zgjedhur e Vladimir Putinit jo vetëm që kërcënon paqen dhe stabilitetin në kontinentin evropian, por është gjithashtu një sulm frontal ndaj rregullave bazë të Kartës së Kombeve të Bashkuara pas Luftës së Dytë Botërore. Ukraina ka qenë një vend i pavarur që nga viti 1991. Lufta e agresionit të Rusisë për të ricaktuar kufijtë e vendit është një kërcënim ekzistencial për Ukrainën dhe një kërcënim i drejtpërdrejtë për Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) dhe rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Shtetet e Bashkuara dhe shumë nga aleatët dhe partnerët e tyre po mbështesin Ukrainën me materiale dhe trajnime për të siguruar që rendi ndërkombëtar të ruhet.

Si Kina ashtu edhe Rusia kërcënojnë stabilitetin gjeopolitik aziatik dhe evropian dhe rendin ndërkombëtar.[13] Sfida ka të ngjarë të rritet në vitet në vijim.

Një vizion i përbashkët unifikues: Koncepti i përbashkët i luftimit

Ndryshimet e karakterit të luftës dhe të peizazhit gjeopolitik kërkojnë një forcë të ndërveprueshme, të aftë për shumë fusha, të përbashkët dhe koalicioni për të demonstruar një parandalim të integruar të besueshëm. Për të mbetur ushtria më vdekjeprurëse në botë, Forca e Përbashkët ka nevojë për një koncept unifikues dhe një proces më të shpejtë për të vënë në dispozicion aftësitë e kërkuara. Kjo do të thotë se ne kemi nevojë gjithashtu për autoritete dhe një model udhëheqjeje që drejton zhvillimin e qëllimshëm të Forcave të Përbashkëta dhe Dizajnimin e Forcave të Përbashkëta.

Gjëja më e rëndësishme që mund të bëjmë është që në radhë të parë të pengojmë luftën e Fuqive të Mëdha. Ne arrijmë parandalimin duke mbajtur një forcë shumë të gatshme, të aftë luftarake në të tashmen dhe duke modernizuar ushtrinë amerikane për të mbajtur avantazhin dominues të luftimeve në një mjedis operativ të ardhshëm. Kur kundërshtarët racionalë i shohin Shtetet e Bashkuara si dominuese, ata kuptojnë se nuk mund dhe nuk duhet të përfshihen në konflikt me Shtetet e Bashkuara. Zbatimi i një koncepti të përbashkët të luftimeve është veprimi më i mirë përgatitor për të penguar aktorët kundërshtarë nga agresioni ushtarak dhe për të ruajtur paqen.

JWC është udhërrëfyesi ynë për të ardhmen. Është një koncept operacional i informuar për kërcënimin që ofron një qasje gjithëpërfshirëse se si Forca e Përbashkët duhet të luftojë në një konflikt të ardhshëm. Pas 4 vitesh zhvillimi të fokusuar, lojëra luftarake dhe eksperimentimi, versioni më i fundit i JWC ofron një vizion unifikues për Departamentin e Mbrojtjes (DOD) për të udhëhequr Zhvillimin e Forcave të Përbashkëta dhe Dizajnimin e Forcave të Përbashkëta, për të nxitur investimet e DOD dhe për të informuar se si ne punojmë në koncert me aleatët dhe partnerët. JWC është i vendosur drejtpërdrejt nën NSS, NDS dhe Strategjinë Kombëtare Ushtarake (NMS), kështu që përshkruan gjithashtu se si Forca e Përbashkët do të adresojë katër prioritetet kryesore të DOD: mbrojtja e atdheut, frenimi i sulmeve strategjike kundër Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve

të saj dhe partnerët, të pengojnë agresionin ndërsa jemi të përgatitur për të mbizotëruar në konflikt dhe të sigurojmë avantazhin tonë të ardhshëm ushtarak. Më e rëndësishmja, ajo sfidon luftëtarin që të bëjë një ndryshim thelbësor në mënyrën se si ne mendojmë për manovrimin nëpër hapësirë dhe kohë në një mjedis me ritme të shpejta, të teknologjisë së lartë, me ndryshim të shpejtë dhe jashtëzakonisht sfidues dhe vdekjeprurës.

Prejardhja e JWC fillon në konceptin dhe doktrinën e betejës AirLand (ALB) të zhvilluar në vitet 1970 dhe 1980. Në vitet 1970, Ushtria e SHBA-së dhe aleatët e NATO-s u përballën me kërcënimin e një lufte konvencionale në Evropë kundër një Bashkimi Sovjetik numerikisht superior dhe aleancave të tij përmes Paktit të Varshavës. Pasi dëshmuan konfliktin modern me intensitet të lartë të luftës arabo-izraelite të tetorit 1973, planifikuesit e ushtrisë kuptuan se forcat e NATO-s dhe të SHBA-së në Evropë kërkonin ide të reja të punësimit të forcës.[14] Koncepti i mëvonshëm ALB rifuti nivelin operacional të luftës në teorinë e tij. të fitimit të betejave të para vendimtare në terren dhe më pas kryerjes së ndalimit ajror preciz të skalioneve sovjetike.[15] Ushtria prezantoi ALB-në në botimin e vitit 1982 të Manualit të Fushës së Ushtrisë 100-5, Operacionet, dhe ajo dominoi dizajnin, zhvillimin dhe edukimin e ushtrisë për dekadën e së ardhmes.

ALB shërbeu si shembull i përpjekjeve të suksesshme nga poshtë lart; megjithatë, ndërsa ALB arriti hartimin dhe zhvillimin e forcave bashkëpunuese midis Ushtrisë dhe Forcave Ajrore, ajo nuk krijoi bashkimin e nevojshëm për të kapërcyer vizionet kontradiktore të fuqisë ajrore dhe përgjegjësisë për zjarret me rreze të gjatë, as nuk përfshiu role të rëndësishme për forcat detare.[16]

JWC përshkruan se si Forca e Përbashkët do të operojë jo vetëm në domenet ajrore dhe tokësore, por edhe në fusha të shumta (tokë, det, ajër, hapësirë dhe kibernetikë) dhe sisteme. JWC gjithashtu ofron Joint Force Design me fleksibilitet të mjaftueshëm për të nxitur eksperimentimin, stërvitjen dhe trajnimin e Forcave të Përbashkëta, duke shfrytëzuar përsëritjen dhe inovacionin e Shërbimit. Kjo JWC është vërtet e përbashkët.

Evolucioni i koncepteve

Në vitin 1996, Joint Vision 2010 pretendonte se tendencat e teknologjisë do të ndryshonin karakterin e luftës: “Deri në vitin 2010, ne duhet të ndryshojmë mënyrën se si kryejmë operacionet më intensive. Në vend që të mbështetemi në forcat masive dhe operacionet e njëpasnjëshme, ne do të arrijmë efekte masive në mënyra të tjera.”17 Termat kyç përfshinin manovrën dominuese, angazhimin preciz, mbrojtjen me dimensione të plota dhe logjistikën e fokusuar.18 Ideja kryesore që u shfaq – operacione të bazuara në efekte -ndryshoi mënyrën se si ne mendojmë për luftën.

Deri në vitin 2005, Koncepti Capstone për Operacione të Përbashkëta (CCJO) 2.0 i njohur “dominimi” mund të mos sigurohet, kështu që i bëri thirrje Forcës së Përbashkët që të mendojë ndryshe dhe të veprojë nga drejtime të shumta në fusha të shumta njëkohësisht, të kryejë veprime të integruara dhe të pavarura, projekte dhe të mbajë forcën, të veprojë drejtpërdrejt në elementët dhe proceset kryesore të perceptuara në sistemin e synuar, të kontrollojë ritmin, të kalojë shpejt dhe pa probleme midis veprimeve të ndryshme, të menaxhojë perceptimet dhe pritshmëritë dhe të veprojë në mënyrë diskriminuese.19 Për ta arritur këtë, koncepti kërkonte disa tipare të luftëtar i ardhshëm, duke përfshirë rrjetin, ndërveprues, elastik, të shkathët dhe vdekjeprurës.20

Në vitin 2012, Koncepti Capstone për Operacionet e Përbashkëta: Forca e Përbashkët 2020 njohu “konventat me të cilat zhvillohen luftërat nuk janë më aq të vendosura sa dikur. Nocionet se kush është një luftëtar dhe çfarë përbën një fushë beteje në epokën dixhitale po zhvendosen me shpejtësi përtej normave të mëparshme.”21 Si përgjigje, koncepti propozoi një qasje të re: operacione të integruara globalisht22 me tetë elementë: komanda e misionit; kapin, ruajnë dhe shfrytëzojnë iniciativën; shkathtësia globale; partneritet; fleksibilitet në krijimin e forcave të përbashkëta; sinergji ndër-domainësh; përdorimi i aftësive fleksibël, me nënshkrim të ulët; dhe diskriminojnë gjithnjë e më shumë për të minimizuar pasojat e paqëllimshme.23 Në mënyrë të ngjashme, Koncepti i Përbashkët i Aksesit Operacional i 2012-ës bëri thirrje për sinergji ndër-domainësh me

një “integrim më fleksibël të operacioneve të hapësirës dhe hapësirës kibernetike në hapësirën tradicionale të betejës ajrore-deti-tokë se kurrë më parë.”24 Ne e dinte më shumë se 10 vjet më parë se një Forcë e Përbashkët plotësisht funksionale do t’i duhej të manovronte, të mendonte dhe të tejkalonte aktorët keqdashës duke mbetur i shkathët dhe duke punuar si një ekip vërtet i përbashkët.

Gjatë 25 viteve të fundit, ne kemi nxjerrë mësime të rëndësishme. Ndërsa Vizioni i Përbashkët 2010 i vitit 1996 bëri thirrje për “dominim të spektrit të plotë”, ne e dimë tani se nuk mund të supozojmë dominim në asnjë fushë. Aty ku CCJO e 2005 supozoi se Forca e Përbashkët mund të lëvizte në drejtime të shumta në fusha të shumta, ne tani e dimë se Forca e Përbashkët nuk duhet të presë lirinë e lëvizjes. Në vitin 2012, CCJO: Joint Force 2020 bëri thirrje për komandim të misionit, por i mungonte përmendja e komandës dhe kontrollit të përbashkët në të gjithë domenin.

JWC bazohet në këto mësime të nxjerra. Tani kemi një koncept vërtet të përbashkët të të gjithë domeneve. Muajin tjetër, ne do të publikojmë Publikimin e Përbashkët (JP) 1, Doktrina për Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara. Kjo doktrinë e përditësuar do ta udhëheqë Forcën e Përbashkët se si të luftojë në vitet në vijim.

Parimet kryesore të JWC dhe JP 1

Forca e Përbashkët e Kombinuar e Integruar: Koncepti thekson nevojën për integrim të pandërprerë të të gjitha Shërbimeve ushtarake në të gjitha fushat e luftimeve, duke u mundësuar atyre të funksionojnë si një forcë e unifikuar. Ky lloj integrimi përfshin planifikim të sinkronizuar, ndërgjegjësim të përbashkët të situatës dhe komunikim efektiv ndërmjet komponentëve të ndryshëm të Shërbimit, plotësisht të lidhur dhe të ndërveprueshëm me aleatët dhe partnerët kryesorë.

Manovra e zgjeruar: Mjedisi operativ në zgjerim do të thotë që Forca e Përbashkët duhet gjithashtu të praktikojë manovra të zgjeruara. JWC sfidon luftëtarin që të mendojë në mënyrë krijuese për lëvizjen nëpër hapësirë dhe kohë, duke përfshirë—por pa u kufizuar në—manovrimin nëpër tokë, det, ajër, hapësirë, kibernetikë, spektrin elektromagnetik, hapësirën e informacionit dhe sferën njohëse.25

Operacione me pulsim: Një lloj operacioni i përbashkët në të gjithë domenin i karakterizuar nga aplikimi i qëllimshëm i forcës së Forcës së Përbashkët për të gjeneruar ose shfrytëzuar avantazhet tona ndaj një kundërshtari.

Komanda e integruar, kontrolli i shkathët: Komandim dhe kontroll pa probleme në të gjitha fushat. Komanda dhe kontrolli efektiv synon të integrojë sensorët, platformat dhe proceset e vendimmarrjes për të arritur ndërgjegjësimin e hapësirës së betejës në kohë reale dhe për të mundësuar vendimmarrje të shpejtë.

Zjarret globale: Integrimi i zjarreve vdekjeprurëse dhe jovdekjeprurëse për të dhënë efekte të sakta, të sinkronizuara globale në të gjitha fushat dhe fusha të shumta të përgjegjësisë.

Avantazhi i informacionit: Përdorimi i teknologjive të avancuara, të tilla si AI, analitika e të dhënave të mëdha dhe aftësitë kibernetike, për të mbledhur, analizuar dhe shpërndarë informacionin me shpejtësi, duke mundësuar superioritetin e vendimit dhe veprimin.

Logjistika elastike: Një sistem që lejon lëvizjen e shpejtë të personelit, pajisjeve dhe furnizimeve në vendet dhe kohët që zgjedhim.

Përveç parimeve, JWC thekson gjithashtu atributet individuale dhe organizative. Ne kemi nevojë që luftëtarët tanë, përmes përzgjedhjes dhe stërvitjes, të zotërojnë tiparet e shkathtësisë, vendimmarrjes së shpejtë, kreativitetit, punës së shpërndarë në grup dhe elasticitetit ekstrem përballë vështirësive intensive dhe izolimit të vazhdueshëm. Karakteristikat e ardhshme të luftimeve duhet të përfshijnë shpejtësinë, lëvizjen konstante, madhësinë relativisht të vogël, vdekjen dhe aftësitë autonome ose pothuajse autonome të vetë-qëndrueshme. Luftëtarët duhet të jenë mjeshtër të kamuflimit, fshehjes dhe mashtrimit teknologjik dhe fizik.

Zhvillimi i aftësive

Ndërsa Forca e Përbashkët ka evoluar natyrshëm gjatë viteve për të identifikuar dhe siguruar aftësi përmes proceseve dhe forumeve si Këshilli i Përbashkët Mbikëqyrës i Kërkesave (JROC), Forcës së Përbashkët ende i mungon një strukturë organizative – ose një trajner me autoritetet e duhura – për të mbajtur ekipin të përgjegjshëm. JWC, në vetvete, nuk do të prodhojë Forcën e Përbashkët objektive që na nevojitet në të ardhmen. Meqenëse aspektet e JWC vërtetohen përmes eksperimenteve dhe analizave rigoroze, ato pjesë të konceptit duhet të përkthehen në kërkesa ushtarake, si materiale ashtu edhe jomateriale. Për më tepër, ato duhet të integrohen plotësisht në DOTMLPF-P përpara se të arrijmë një aftësi të vërtetë operacionale.26 JROC është vendi ku ndodh kjo. Ai vërteton këto kërkesa dhe siguron që ne kemi njerëzit, pajisjet, trajnimin, zhvillimin e liderit dhe doktrinën e duhur për të penguar dhe, nëse është e nevojshme, për të fituar në një konflikt të ardhshëm.

Që nga themelimi i tij në 1986, JROC ka operuar kryesisht përmes një procesi nga poshtë-lart ku komandat luftarake identifikuan boshllëqe kritike në konceptet e tyre të punësimit operacional dhe kërkesat e sponsorizuara nga Shërbimet ushtarake për të plotësuar ato boshllëqe të luftëtarëve. Gjatë 4 viteve të fundit, Zëvendëskryetari i Shefave të Përbashkët të Shtabit, në bashkëpunim me Zëvendës Shefat e Shërbimit, ka fokusuar JROC në balancimin e nevojave më të afërta të komandës luftarake me kërkesën urgjente për modernizimin e Forcës së Përbashkët. JWC ka qenë Ylli i Veriut në këtë proces, duke ofruar një listë të Kapaciteteve të Kërkuara të Konceptit—elemente kritike që mundësojnë ekzekutimin e konceptit. Për më tepër, në vitin 2022, JROC nxiti përafrimin e menaxhimit të portofolit të aftësive me portofolet e integruara të blerjes së Zyrës së Sekretarit të Mbrojtjes për të përmirësuar më tej proceset e prokurimit në të gjithë DOD.

Një organizatë e fokusuar në të ardhmen për zhvillimin dhe dizajnimin e forcës

JWC dhe JP 1 kanë krijuar një rrugë drejt modernizimit. Por vetëm këto nuk do të arrijnë ndryshimet thelbësore të kërkuara për të siguruar që Forca e Përbashkët të tejkalojë çdo kundërshtar dhe të vazhdojë të pengojë agresionin. Përveç këtyre reformave, ne kemi nevojë për një organizatë të fokusuar në të ardhmen që mund të nxisë ndryshimin. Në NMS 2022, ne theksuam nevojën për të balancuar si modernizimin e Forcës së Përbashkët për luftën e ardhshme ashtu edhe fushatën sot në një epokë të konkurrencës së Fuqive të Mëdha.27 Forca e Përbashkët mund ta arrijë këtë ekuilibër duke përdorur disiplinën strategjike – prioritizimin e pamëshirshëm të operacioneve, aktiviteteve , dhe investimet për të kalibruar vazhdimisht peshën e përpjekjes së Forcës së Përbashkët ndërmjet fushatës tani dhe ndërtimit të shpejtë të avantazhit luftarak për të ardhmen.28 Mund të duket si një luftë për të balancuar “luftën sonte” kundër “përgatituni për të fituar nesër”, por është një zgjedhje e gabuar mes gatishmërisë aktuale dhe modernizimit të ardhshëm – ne duhet t’i bëjmë të dyja me ndihmën e një organizate të përbashkët të së ardhmes.

Komanda e Ardhmes së Ushtrisë (AFC) është provë se një organizatë e fokusuar në të ardhmen mund të ndezë ndryshimet e kërkuara. Modeli AFC mund të përsëritet në nivel të përbashkët. Ai arriti një vrull të pamohueshëm në dhënien më të shpejtë të aftësive të avancuara për luftëtarin. Ushtria krijoi një komandant operacional me katër yje si një avokat autoritativ i lartë për të ardhmen – duke kombinuar karakterizimin e mjedisit të ardhshëm operativ, zhvillimin e konceptit, eksperimentimin dhe gjenerimin e kërkesave me prioritete dhe drejtime të qarta. Ndryshe nga dekadat e programeve të dështuara si Comanche, Crusader dhe Future Combat Systems, Ushtria tani po vendos teknologjinë më të re dhe më inovative në duart e ushtarëve. Ashtu si AFC, një organizatë Joint Futures do të kishte potencialin për të lidhur funksionet e projektimit dhe zhvillimit të forcës kritike, për të integruar konceptet me eksperimentimin dhe për të sinkronizuar përdoruesit për të përshpejtuar modernizimin dhe për të mbyllur boshllëqet e aftësive.

Një organizatë Joint Futures do të drejtonte Dizajnimin e Forcave të Përbashkëta në të ardhmen. Ai do të ishte përgjegjës për karakterizimin e mjedisit të ardhshëm të përbashkët operativ, duke parë përtej programit aktual të mbrojtjes së viteve të ardhshme. Duke u mbështetur në suksesin e JWC dhe JP 1, kjo organizatë do të zhvillonte dhe përsëriste në konceptet e ardhshme të luftimeve të

përbashkëta. Do të siguronte që zhvillimi i aftësive të jetë i informuar për kërcënimin dhe i drejtuar nga koncepti. Kjo organizatë nuk do të monopolizonte zhvillimin e konceptit të përbashkët, por përkundrazi do të shërbente si një agjenci udhëheqëse që është përgjegjëse për bashkëpunimin me Shërbimet dhe komandat luftarake për të identifikuar dhe ndihmuar në prioritizimin e problemeve të ardhshme operacionale duke sinkronizuar zhvillimin e zgjidhjeve të luftimeve.

Kjo organizatë e fokusuar në të ardhmen do t’i jepte përparësi eksperimenteve të përbashkëta për të siguruar që konceptet e përbashkëta të vërtetohen përmes lojërave rigoroze të luftës, modelimit, simulimeve dhe eksperimenteve të tjera. Kjo do të forconte Dizajnin e Forcave të Përbashkëta përmes konkurrencës së ideve, shfrytëzimit të shërbimeve, industrisë dhe përpjekjeve akademike për inovacion. Ai do të krijonte vende eksperimentimi për të vlerësuar zgjidhjet inovative taktike dhe operacionale për problemet e përbashkëta në thelb.

Kjo organizatë do të integrohej me aleatët dhe partnerët që në fillimet e projektimit të forcave, duke kërkuar të forcojë jo vetëm Forcën e Përbashkët, por edhe forcën e koalicionit, nëpërmjet sinkronizimit dhe integrimit të projektimit dhe zhvillimit të koalicionit. Aleatët dhe partnerët i japin Shteteve të Bashkuara një avantazh asimetrik ndaj konkurrentëve. Kështu, përfshirja e tyre në hartimin dhe zhvillimin e forcës na lejon të integrojmë dhe informojmë zhvillimin e aftësive në të gjithë kombet në një mënyrë që redukton tepricat, shfrytëzon avantazhet strategjike konkurruese dhe forcon forcën e koalicionit, duke rritur aleancat dhe partneritetet tona të sigurisë dhe, në fund, duke forcuar parandalimin e integruar. .

Së fundi, dhe më e rëndësishmja, ne do ta caktonim udhëheqësin e kësaj organizate si avokatin e lartë të përkushtuar vetëm për t’u fokusuar në mjedisin e ardhshëm të përbashkët të funksionimit, konceptet, dizajnin e forcës, kërkesat dhe doktrinën. Ai ose ajo do të përfaqësonte luftëtarin e ardhshëm të përbashkët në forumet e vendimeve. Ky udhëheqës dhe organizatë do të ruanin një fokus të vazhdueshëm në evolucionin themelor të kërkuar për Forcën tonë të Përbashkët të ardhshme.

Përmbledhje

Pothuajse 2500 vjet më parë, Tukididi paralajmëroi: “Do të ishte gabim për ju të mendoni se për shkak të fuqisë ushtarake aktuale të qytetit tuaj, ose për shkak të fitimeve që keni bërë, fati do të jetë gjithmonë në rrugën tuaj. Njerëzit e matur i ruajnë fitimet e tyre me synimin për pasigurinë e së ardhmes dhe kjo i bën ata të aftë për t’u marrë me fatkeqësinë në mënyrë më inteligjente kur ajo vjen.”29 Ne nuk duam fatkeqësi; ne duam të frenojmë luftën, por nëse ajo vjen, kjo Forcë e Përbashkët duhet të përgatitet për të triumfuar.

Forca e Përbashkët përballet me një të ardhme të pasigurt dhe sfidat janë të shumëanshme, komplekse, që afrohen me shpejtësi dhe të pandërprera—duke kërkuar një modernizim gjithëpërfshirës të forcave tona, konceptet e punësimit, mbështetjen e teknologjisë, infrastrukturës dhe trajnimit. Ne po ndërmarrim disa iniciativa për të transformuar, të tilla si rivitalizimi i JWC, JP 1 dhe JROC, dhe po zhvillojmë një organizatë të përbashkët të përqendruar vetëm në të ardhmen, të pakënaqur nga krizat aktuale dhe kufizimet afatshkurtra.

Unë e lë postin tim si Kryetar i Shtabit të Përbashkët këtë vjeshtë dhe pas gati 44 vitesh shërbimi ushtarak, kam besim se do të mbetemi forca më vdekjeprurëse, më elastike dhe më e aftë që bota ka parë ndonjëherë, por na duhet për të ndryshuar rrënjësisht mënyrën se si ne bëjmë biznes, dhe ne duhet ta bëjmë atë tani.

________________________

Rreth autorit: Gjenerali Mark A. Milley është kryetari i 20-të i Shefave të Përbashkët të Shtabit.

Burimi: Ky artikull u botua në Joint Force Quarterly 110, e cila është botuar nga Universiteti i Mbrojtjes Kombëtare.

_________________________

Shënime

1. Michael Howard and A.J. Wilson, “Military Science in the Age of Peace,” RUSI Journal 119, no. 1 (March 1974), 4.

2. Ronald Reagan, “January 5, 1967: Inaugural Address (Public Ceremony),” Ronald Reagan Presidential Library and Museum, https://www.reaganlibrary.gov/archives/speech/january-5-1967-inaugural-address-public-ceremony.

3. Hew Strachan and Sibylle Scheipers, eds., The Changing Character of War (Oxford: Oxford University Press, 2011); Carl von Clausewitz, On War, ed. and trans. Michael Howard and Peter Paret (Princeton: Princeton University Press, 1976), book 1, chapter 1, 88–89.

4 Andrei A. Kokoshin, The German Blitzkrieg Against the USSR, 1941 (Cambridge, MA: Belfer Center for Science and International Affairs, Harvard Kennedy School, June 2016), https://www.belfercenter.org/sites/default/files/files/publication/Blitzkrieg%20Final.pdf.

5 Defense Panel Interim Panel Report: The Future of Conflict and the New Requirements of Defense (Arlington, VA: Special Competitive Studies Project, October 2022), https://www.scsp.ai/wp-content/uploads/2022/10/Defense-Panel-IPR-Final.pdf.

6 National Security Strategy (Washington, DC: The White House, 2022), 11, https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2022/10/Biden-Harris-Administrations-National-Security-Strategy-10.2022.pdf.

7 2022 National Defense Strategy of the United States of America (Washington, DC: The Joint Staff, 2022), https://www.defense.gov/National-Defense-Strategy.

8 James Griffiths, “China Ready to Fight ‘Bloody Battle’ Against Enemies, Xi Says in Speech,” CNN, March 20, 2018, https://edition.cnn.com/2018/03/19/asia/china-xi-jinping-speech-npc-intl/index.html.

9 Edmund J. Burke et al., People’s Liberation Army Operational Concepts, RR-A394-1 (Santa Monica, CA: RAND, 2020), https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RRA300/RRA394-1/RAND_RRA394-1.pdf. See also Xi Jinping, “Secure a Decisive Victory in Building a Moderately Prosperous Society in All Respects and Strive for the Great Success of Socialism with Chinese Characteristics for a New Era,” speech delivered at 19th National Congress of the Communist Party of China on October 18, 2017, Xinhua, November 3, 2017, http://www.xinhuanet.com/english/download/Xi_Jinping’s_report_at_19th_CPC_National_Congress.pdf.

10 Ibid.

11 Gerard Toal, Near Abroad: Putin, the West, and the Contest Over Ukraine and the Caucasus (New York: Oxford University Press, 2017).

12 Defense Panel Interim Panel Report.

13 National Military Strategy 2022: Strategic Discipline (Washington, DC: The Joint Staff, 2022), https://www.jcs.mil/Portals/36/NMS%202022%20_%20Signed.pdf.

14 Boyd L. Dastrup, Modernizing the King of Battle: 1973–1991 (Fort Sill, OK: U.S. Army Field Artillery Center and School, 2003), https://history.army.mil/html/books/069/69-5-1/cmhPub_69-5-1.pdf.

15 Leon H. Rios, The Linkage of the Strategic and Operational Levels of War (Fort Leavenworth, KS: School of Advanced Military Studies, 1986), https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA174246.pdf.

16 Paul Benfield and Greg Grant, Improving Joint Operational Concept Development Within the U.S. Department of Defense (Washington, DC: Center for a New American Security, October 2021), https://www.cnas.org/publications/reports/improving-joint-operational-concept.

17 Joint Vision 2010 (Washington, DC: The Joint Staff, 1996), 17, https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA311168.pdf.

18 Ibid.

19 Capstone Concept for Joint Operations Version 2.0 (Washington, DC: Department of Defense, August 2005), 16–20, https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA476464.pdf.

20 Ibid., 20.

21 Capstone Concept for Joint Operations: Joint Force 2020 (Washington, DC: The Joint Staff, September 10, 2012), 3, https://www.ndu.edu/Portals/59/Documents/Incoming/ccjo_2012.pdf.

22 Ibid., 4.

23 Ibid.

24 Joint Operational Access Concept (JOAC) Version 1.0 (Washington, DC: Department of Defense, January 17, 2012), 16, https://dod.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/JOAC_Jan%202012_Signed.pdf.

25 Todd Schmidt, “The Missing Domain of War: Achieving Cognitive Overmatch on Tomorrow’s Battlefield,” Modern War Institute, April 7, 2020, https://mwi.usma.edu/missing-domain-war-achieving-cognitive-overmatch-tomorrows-battlefield.

26 While the official definition of DOTMLPF-P comes from the Joint Capabilities Integration and Development System Manual, the Defense Acquisition University defines DOTMLPF-P as Doctrine: the way we fight (for example, emphasizing maneuver warfare, combined air-ground campaigns); Organization: how we organize to fight (divisions, air wings, Marine Air Ground Task Forces); Training: how we prepare to fight tactically (basic training to advanced individual training, unit training, joint exercises); Materiel: all the “stuff” necessary to equip our forces that does not require a new development effort (weapons, spares, test sets that are off the shelf both commercially and within the government); Leadership and education: how we prepare our leaders to lead the fight (squad leader to four-star officer, professional development); Personnel: availability of qualified people for peacetime, wartime, and various contingency operations; Facilities: real property, installations, and industrial

facilities (government-owned ammunition production facilities); Policy: DOD, interagency, or international policy that impacts the other seven nonmateriel elements,” https://www.dau.edu/acquipedia/pages/ArticleContent.aspx?itemid=457.

27 National Military Strategy 2022.

28 Ibid.

29 Thucydides, The Peloponnesian War, trans. Walter Blanco, ed. Walter Blanco and Jennifer Tolbert Roberts (New York: W.W. Norton & Company, 1998), book 4, 151.


Spread the love


Leave a Reply