Politika e Sigurisë Kibernetike e SHBA-së luan një rikuperim në mes të kërcënimit për hakerim nga DPRK-ja

Spread the love

Politika e Sigurisë Kibernetike e SHBA-së luan një rikuperim në mes të kërcënimit për hakerim nga DPRK-ja

Nga Stefano Ermini [ Geopolitical Monitor]

Më 2 mars, Shtëpia e Bardhë publikoi një shënim për të ndarë strategjinë vjetore të sigurisë kibernetike, në përputhje me sfidat e reja me të cilat bota perëndimore po përballet aktualisht. Dy objektivat kryesore të theksuara nga Presidenti Biden janë mjaft të qarta: “Ribalancimi i përgjegjësisë për të mbrojtur hapësirën kibernetike” dhe “rindërrimi i stimujve për të favorizuar investimet afatgjata” në mënyrë që të favorizohet rimëkëmbja ekonomike në vazhdën e pandemisë COVID-19.

Shtylla e dytë e raportit prej 39 faqesh titullohet në mënyrë eksplicite “Ndërprisni dhe çmontoni aktorët e kërcënimit”, duke iu referuar atyre organizatave ndërkombëtare kibernetike dhe kriminale që janë aktualisht në listën e zezë të SHBA. Aktivitetet e Ransomware po shumohen “nga strehë të sigurta si Rusia, Irani dhe Koreja e Veriut”, duke përfituar nga “praktikat e dobëta të sigurisë kibernetike”. Më konkretisht, skuadrat agresive të piratëve elektronikë, të lindur dhe të rritur në Republikën Popullore Demokratike të Koresë (DPRK), janë një objektiv i vazhdueshëm i ekspertëve të D.C., për shkak të dëmeve të konsiderueshme që kanë arritur të shkaktojnë gjatë gati njëzet viteve.

Hakerat e rinj, që në shumicën e rasteve vijnë nga pjesë veçanërisht të varfra të Koresë së Veriut, rriten nga regjimi i Phenianit që në moshë të re. Oficerët e DPRK-së përgjithësisht zgjedhin ushtrinë e gjeneratës së ardhshme përmes testeve të vështira dhe, nëse kanë sukses, i sjellin ata fëmijë në kryeqytet. Mendësia Juche, e cila drejton çdo aktivitet brenda kufijve të Koresë së Veriut, është rrënjosur edhe tek hakerat e ardhshëm, të cilëve u kërkohet të flenë së bashku në konvikte të gjera dhe të durojnë thirrjet e zgjimit të hershëm për t’u bashkuar me klasat intensive të fokusuara në matematikë dhe IT.

Veprimet kriminale kibernetike janë burimi kryesor i të ardhurave për të mbështetur garën e mirënjohur të armëve që dinastia Kim ka prioritet që nga fillimi i saj. Sipas deklaratës së fundit të SHBA-së, Koreja e Veriut “po siguron deri në 30% të fondeve për programet e saj të zhvillimit bërthamor dhe raketor përmes aktiviteteve të paligjshme kibernetike që përfshijnë grabitje të kriptomonedhave dhe pastrim parash”. Në të njëjtën kohë, aktiviteti i tyre është i nevojshëm për të kundërbalancuar nivelet e varfërisë ekstreme me të cilat përballet popullsia e klasës së mesme dhe të ulët, e cila përkeqësohet më tej nga pandemia globale. Rrjedhimisht, këta hakerë përveç se mbështeten nga regjimi, ata nga pushteti me krenari i ngre në statusin e “heronjve kombëtarë”. Udhëheqësi i parë i njohur i kësaj ushtrie anonime ishte Park Jin-Hyok, pjesë e të ashtuquajturit Grupi Lazarus dhe aktualisht i kërkuar nga FBI për komplot për të kryer mashtrime me tela dhe banka. Park, një programues kompjuterik në dukje i shkathët, jeta personale e të cilit mbetet një mister, akuzohet për thjeshtimin e sulmeve të hakerëve kundër disa entiteteve dhe kompanive kombëtare midis 2009 dhe 2012, kur, përmes Operacionit Flaka dhe Operacionit Troy, ai dhe Grupi i tij Lazarus u bënë të njohur për të gjithë botën për sulmin e qeverisë së Koresë së Jugut dhe faqeve të internetit të burokracisë përmes metodave të sofistikuara dhe atipike.

Grupi Lazarus bëri titujt kryesorë në harkun kohor trevjeçar midis 2014 dhe 2017. Viktima e parë e fushatës së hakerëve ishte Sony Pictures, i kërcënuar zyrtarisht nga Kim Jong-Un për prodhimin dhe shpërndarjen e filmit hollivudian The Interview. Në rast të ndonjë dyshimi të mbetur në lidhje me ndërlidhjen midis Kim dhe Lazarus Group, ky episod zbuloi qartë se Byroja Politike e Koresë së Veriut po mbështeste aktivitetet e hakerëve që nga dita e parë. Agjencia Qendrore Koreane e

Lajmeve (KCNA), zëri unik dhe lidhja midis regjimit të DPRK-së dhe popullit, fajësoi fuqishëm administratën e Barack Obamës për lejimin e shpërndarjes së Intervistës, duke nisur një fushatë të përbashkët mediatike kundër Shtëpisë së Bardhë paralelisht me sulmet shkatërruese nga Lazarus Group.

Kështu, nuk ishte befasi kur Park dhe bashkëpunëtorët e tij hartuan një histori spiune jo ndryshe nga një thriller më i shitur. Një raport i detajuar i BBC ofron një zhytje të thellë në të ashtuquajturën grabitje kibernetike të Bankës së Bangladeshit, në të cilën grupi Lazarus u përpoq të vidhte 1 miliard dollarë nga Banka Kombëtare e Bangladeshit me një kombinim veprimesh fleksibël dhe të zgjuar, vetëm për t’ju zbuluar në fund procesverbali nga autoritetet vendore. Rezultati përfundimtar nga grabitja kibernetike përfundoi mjaft i kufizuar në krahasim me qëllimin fillestar, me 81 milionë dollarë të konfirmuar që mungonin nga llogaria kur gjithçka që u tha edhe u bë.

Duke pasur parasysh veprimet e mësipërme nga hakerët e DPRK-së, administrata amerikane vazhdon të formësojë planin e saj afatgjatë për t’iu kundërvënë kërcënimeve të reja në atë që po bëhet një teatër gjithnjë e më kritik i sigurisë kombëtare – një teatër që do të bëhet më i rëndësishëm vetëm në dritën e luftës në Ukrainë dhe tensionet e vazhdueshme që rrethojnë Tajvanin.

[Geopolitical Monitor; përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply