Dhuratë e Vitit të Ri për Kievin

Spread the love

Dhuratë e Vitit të Ri për Kievin

Dërgesat e tankeve nga Perëndimi janë një shuplakë për Putinin.

Kyiv së shpejti mund të marrë më shumë se njëqind tanke të lehta dhe një sistem tjetër të mbrojtjes ajrore. Bilanci i fuqisë në fushën e betejës po ndryshon.

Ndihma tjetër e madhe e armëve për Ukrainën ishte shpallur në ditët dhe javët e fundit: krerët e shteteve të vendeve perëndimore përsëritën vazhdimisht se do të vazhdojnë të mbështesin Ukrainën. “Deri në fitore”, siç e tha së fundmi presidenti francez Emmanuel Macron me qartësi befasuese.

Shtrirja e saktë e paketës së mbështetjes me dërgesën e tanave  nuk është ende e qartë; ka të ngjarë që vetëm SHBA-ja dhe Franca së shpejti t’i dorëzojnë Kievit rreth 100 tanke të lehta. Gjermania gjithashtu dëshiron të dorëzojë mjetin luftarak të këmbësorisë Marder – deri në 40 njësi mund të jetë hapi i parë. Industria gjermane kohët e fundit ka riparuar shumë nga automjetet.

Përveç dërgesës së tankut, ka edhe një bateri Patriot për mbrojtje kundërajrore nga Gjermania. Sinjalet erdhën edhe nga Londra të enjten se tanket e lehta do të dorëzoheshin së shpejti.

Dhurimi i tankeve menjëherë pas Vitit të Ri është një sinjal i dyfishtë për Kievin dhe Moskën: ne jemi seriozë për mbështetjen tonë. Për Putinin, kjo është një shuplakë në fytyrë. Bilanci i fuqisë në fushën e betejës po ndryshon ngadalë por me siguri.

Rusia është superiore vetëm me armë në masë

Ndërsa Rusia po dërgon pajisje gjithnjë e më të vjetra në fushë dhe rezervat e municioneve të artilerisë dhe raketave po mbarojnë gradualisht, ukrainasit po armatosen. Ushtria juaj po përmirësohet, ajo e Rusisë po përkeqësohet. Rastësisht, kjo vlen edhe për ushtarët ukrainas. Dhjetëra mijëra do të trajnohen në Perëndim në vitin 2023.

Edhe pse Rusia është ende superiore për nga sasia, por sa I përket cilësisë së armëve Ukraina e ka kaluar Rusinë. Të dy ushtritë tani po luftojnë si të barabarta, që do të thotë se kemi të bëjmë me një ndryshim dramatik në ekuilibrin e fuqisë që nga shkurti.

Njoftimi për dërgimin e tankeve Ukrainës tregon gjithashtu qartë se sa në lajthitje ishte Putini në raport me Perëndimin. Ai mbështetej tek dimri i ftohtë, duke logaritur se Evropës do t’i mbaronin burimet e energjisë dhe ajo do të gjunjëzohej Moskës. Vendosmëria politike, vendimi për ndarjen e shumave marramendëse të parave për blerjet e LNG-së dhe moti i ngrohtë ia hedhin gjithë logaritë sundimtarit të Kremlinit për tokë.

Dhe korrigjimi i këtij gabimi do të jetë gjithçka tjetër, por jo i lehtë për Putinin. Ideja e tij e vetme deri tani – ose ajo e ushtrisë së tij – është të dërgojë dhjetëra mijëra ushtarë të rinj në front. [https://www.tagesspiegel.de]


Spread the love


Leave a Reply