Kundërofensiva e Ukrainës është shumë e rrezikshme, pohon një ekspert ushtarak zviceran

Spread the love

Kundërofensiva e Ukrainës është shumë e rrezikshme, pohon një ekspert ushtarak zviceran

[28 Prill 2023]

Forcat ukrainase thuhet se kanë vendosur pozicione në anën lindore të lumit Dnieper në jug të vendit, duke nxitur spekulime se kjo mund të jetë një shenjë e hershme e një kundërofensive të shumëpritur pranverore. Edhe pse lumi është i rëndësishëm në planin strategjik, ky nuk është fillimi i ofensivës, sipas ekspertit ushtarak zviceran.

Radioja publike zvicerane SRF foli me Mauro Mantovani, kreun e Departamentit të Studimeve Strategjike në Akademinë Ushtarake të Institutit Federal të Teknologjisë ETH Cyrih. Instituti për Studimin e Luftës, një institut me bazë në Uashington, raportoi më 22 prill se pamjet e gjeolokuara nga blogerët ushtarakë rusë treguan se trupat ukrainase kishin krijuar një pikëmbështetje pranë qytetit Oleskiy në bregun lindor të lumit, së bashku me ” linja të qëndrueshme furnizimi” në pozicionet e tyre. Intervistën po e transmetojmë të plotë.

SRF: Kur do të fillojë ofensiva e pritshme pranverore?

Mauro Mantovani: Sigurisht që nuk do të fillojë para mesit të majit, sepse sezoni i baltës është më i gjatë se zakonisht këtë vit. Gjithashtu nuk ka grumbullim trupash për të treguar një ofensivë të afërt. Kjo vlen për të dyja palët. Por presioni politik po rritet mbi Ukrainën për të kryer këtë ofensivë të shumëpritur. Megjithatë, ekziston një rrezik i lartë dështimi, veçanërisht pasi të dyja palët janë të mbyllura në fronte dhe nuk kanë bërë asnjë përparim prej javësh.

SRF: Pra, nuk ka shenja përparimi?

MM: Ashtu është. Toka është e lagur nga shiu dhe rrugët janë të vështira për t’u vozitur. Transferimi dhe furnizimi i trupave në bregun lindor të Dnieper është shumë i vështirë. Pra, nuk mund të besoni vërtet se do të ketë ndonjë lëvizje të madhe prej andej ose përgjatë gjithë gjatësisë së frontit në javët e ardhshme.

SRF: Nëse kjo lëvizje e fundit nuk është fillimi i ofensivës së pranverës, çfarë fshihet pas kalimit të lumit?

M.M.: Mund të ketë pasur disa ulje të forcave ukrainase në anën lindore të Dnieper. Por ishte më shumë për skauting. Ndoshta bëhej fjalë për ushtarë të infiltruar që duhet t’u bashkoheshin luftëtarëve të rezistencës në territoret e pushtuara. Në çdo rast, ukrainasit nuk kanë krijuar ende një urë të përhershme.

SRF: A janë gati për ofensivë?

M.M.: Në përgjithësi, ndoshta jo, nëse shikoni informacionin nga rrjedhjet e fundit në Shtetet e Bashkuara. Për shembull, dokumentet sekrete konfirmuan se mbrojtja ajrore e Ukrainës ishte e mbingarkuar dhe se furnizimet me municione po mbaronin. Publiku mësoi gjithashtu më shumë për armët që tashmë janë dorëzuar në vendndodhjet e ushtrisë ukrainase dhe vendndodhjet e ushtrisë ruse. Ky është sigurisht një informacion i ndjeshëm, veçanërisht në lidhje me ofensivën e pritshme pranverore. Pentagoni jep atë pak mundësi, sepse supozohet se supremacia ajrore ruse në jug do të rritet.

SRF: Cila është situata aktuale me humbjet e trupave?

M.M.: Humbja e njerëzve dhe e materialeve është një sekret i ruajtur rreptësisht nga të dyja palët. Vlerësimet ndryshojnë shumë. Ne nuk e dimë me siguri se cilat janë stoqet, çfarë do të prodhojë industria ruse e mbrojtjes në muajt e ardhshëm dhe nëse, për shembull, raketat do të vijnë nga Irani apo Koreja e Veriut, ndoshta edhe nga Kina. Natyrisht, rusët kanë rezerva më të mëdha të fuqisë punëtore. Nga ana tjetër, niveli i stërvitjes së ushtarëve ukrainas është më i lartë për shkak të stërvitjes së tyre taktike dhe teknike në Perëndim, dhe motivimit të tyre luftarak.

Në përgjithësi, me siguri mund të themi se numri i përgjithshëm i ushtarëve të humbur nga të dyja palët është më shumë se 300,000; pra ushtarë të vrarë dhe të plagosur. Në të njëjtën kohë, megjithatë, mund të themi se të dyja palët janë të gatshme të pranojnë këto humbje të mëdha, të cilat po shtohen çdo ditë, për qëllimet përfundimtare ushtarake që mbeten të pandryshuara. Prandaj, kësaj lufte, për fat të keq, nuk i duket fundi. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply