Macron për një Evropë ‘sovrane’, thekson bashkëpunimin në mbrojtje dhe energji të pastër

Spread the love

18 janar 2024 0 komente

Nga Eurasia Review

Evropa duhet të kalojë drejt një sovraniteti më të madh në mbrojtje, gjenerimit të energjisë së pastër dhe teknologjive thelbësore, duke përfshirë inteligjencën artificiale (AI), kuantike dhe gjysmëpërçuesit, njoftoi Presidenti Emmanuel Macron i Francës në fjalimin e tij drejtuar liderëve të biznesit dhe politikës globale në Takimin Vjetor të Forumit Ekonomik Botëror 2024. .

​Është jetike që Evropa të krijojë më shumë vende pune të paguara mirë për të ndihmuar njerëzit të përqafojnë tranzicionin e ardhshëm me shpresë, tha ai. Për ta arritur këtë, vendet evropiane duhet të fokusohen më shumë në investime dhe më pak në rregullim, me një axhendë ekonomike të bazuar në inovacionin dhe industrializimin. “Kjo është absolutisht kritike nëse duam të shmangim një krizë të madhe”, tha Macron, duke shtuar se “do të duhet një dekadë për ta bërë këtë”.

Presidenti theksoi se vizioni i tij për një Evropë më sovrane është një “ekuilibër i balancuar”. Kjo nuk do të thotë t’i jepni fund partneriteteve, por përkundrazi “të mos jeni tepër të varur në fusha kritike të zinxhirëve tuaj të vlerës dhe në disa gjeografi”.

Evropa ka mbetur prapa në konkurrencë në krahasim me SHBA-në dhe Kinën, të cilat të dyja po investojnë shumë në teknologjitë e reja, tha Macron. Ai theksoi sfidën me të cilën përballet Evropa në dritën e Aktit të Reduktimit të Inflacionit të Presidentit të SHBA Joe Biden, një veprim i cili “nuk përputhet plotësisht me rregullat e tregtisë botërore”, tha ai. Megjithatë, Evropa duhet të përgjigjet duke investuar shumë më tepër në teknologjitë e pastra.

Ai tha gjithashtu se Franca do të udhëheqë rrugën drejt konkurrencës duke kryer reforma të mëtejshme të tregut të punës për t’i bërë rregullat e përfitimit të papunësisë më të ashpra dhe duke thjeshtuar punësimin, si dhe duke përmirësuar lejet për energjinë e rinovueshme. Presidenti tha se do të avokonte për një bashkim më të thellë të tregjeve të kapitalit të Evropës për të mundësuar shpërndarjen më efektive të kursimeve të gjera të kontinentit.

Vizioni i Macron për një Evropë më sovrane është i informuar nga krizat e fundit, duke përfshirë COVID-19, luftën e Rusisë me Ukrainën dhe tensionet midis SHBA-së dhe Kinës, të cilat ekspozuan varësinë e kontinentit nga vendet e tjera për energjinë, mbështetjen e mbrojtjes dhe teknologjinë. “Tani po arrijmë një moment vendimtar”, tha ai, duke shtuar se “2024 do të jetë viti kur vendet evropiane dhe BE-ja do të jenë në gjendje të vendosin nëse duam të jemi sovran apo jo”.

Në mbrojtje, presidenti përshëndeti fillimet e një programi të përbashkët midis Francës dhe Gjermanisë në përgjigje të luftës në Ukrainë. “Ne ishim në gjendje të ndërtonim themelet e një strategjie mbrojtëse të Evropës që ishte e paimagjinueshme gjashtë apo shtatë vjet më parë,” tha ai.

Sa i përket energjisë, Macron tha se Franca tashmë ka një nga rrjetet më të lira, më të qëndrueshme dhe me pak karbon të Evropës, me rreth 70% të energjisë elektrike që vjen nga energjia bërthamore. Presidenti njoftoi ndërtimin e 14 reaktorëve të rinj bërthamorë si pjesë e shtytjes së Francës drejt zeros neto. “Deri në vitin 2027, ne do të heqim qafe qymyrin,” theksoi ai.


Spread the love


Leave a Reply