Agjencisë së Kombeve të Bashkuara për Energjinë Atomike i është mohuar qasja në objektin iranian

Spread the love

Prishtinë, 27 shtator – Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) ka bërë të ditur se Teherani nuk kishte arritur të përmbushte plotësisht kushtet e një marrëveshje dy-javore që do të lejonte inspektorët e IAEA-s të regjistrojnë dhe të monitorojnë objektet bërthamore të Iranit. Ngjarja e diskutueshme ishte ndalimi i hyrjes në këtë organ mbikëqyrës të OKB -së nga fabrika e pjesëve të centrifugës Tesa në Karaj, pranë Teheranit, në kundërshtim me marrëveshjen me Iranin më 12 shtator, shkruan organi i OKB -së në një deklaratë, siç raportohet nga Al Jazeera.

Drejtori i IAEA -së, Rafael Grossi, theksoi se vendimi i Teheranit për të mos lejuar qasjen e agjencisë në uzinën Tesa, në Karaj, është në kundërshtim me kushtet e dakorduara e të shpallura në një marrëveshje të përbashkët më 12 shtator, pohon IAEA. Me marrëveshjen e 12 shtatorit, Irani ra dakord të lejojë IAEA -në qasje në kamerat e përdorura nga inspektorët e agjencisë për të filmuar objektet bërthamore të Iranit.

Ishte parashikuar që inspektorët e IAEA -s të mund të zëvendësonin kartat e kujtesës në kamera, por gjithashtu që ato të mbaheshin në Iran.

“Irani lejoi inspektorët të shërbenin kamerat në të gjitha vendet në Iran midis 20 dhe 22 shtatorit, me përjashtim të kompleksit TESA Karaj,” shtoi IAEA. Organi i OKB -së pretendon se “sabotimi i dukshëm në të cilin u shkatërruan katër kamera të IAEA -së” ndodhi në atë kompleks.
                                                                                                                   [Geopolitika news/ ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply