Bashkimi Evropian ra dakord të kufizojë çmimin e naftës ruse pas miratimit të Polonisë

Spread the love

Bashkimi Evropian ra dakord të kufizojë çmimin e naftës ruse pas miratimit të Polonisë

Prishtina/Zagreb, 2 dhjetor Të premten, Polonia ra dakord për marrëveshjen e Bashkimit Evropian për çmimin më të lartë të naftës ruse që arrin nga deti prej 60 dollarësh (57 euro) për fuçi, raporton DW.

“Ulja e të ardhurave të Rusisë nga energjia është në qendër të pikëvështrimit të ndalimit të makinës ruse të luftës”, tha kryeministrja estoneze Kaja Kallas në Twitter.

Kaja Kallas

@kajakallas

I welcome the EU’s agreement on setting a price cap on Russian oil. Crippling Russia’s energy revenues is at the core of stopping Russia’s war machine. I engaged personally in the negotiations as drying up Russian resources to wage war is an existential matter to us. 1/

Polonia, e cila kishte kërkuar një kufi më të ulët, tani ka tërhequr kundërshtimin e saj ndaj propozimit të BE-së dhe marrëveshja do të shpallet zyrtarisht në ditët në vijim, u tha gazetarëve ambasadori i Varshavës në BE, Andrzej Sados. Republika Çeke, e cila aktualisht kryeson BE-në, njoftoi në një deklaratë se “ambasadorët sapo kanë arritur një marrëveshje për kufizimin e çmimeve të naftës ruse detare”. Vendimi ende nuk është miratuar zyrtarisht përmes një procesi me shkrim, i cili pritet të kalojë.Embargo ndaj naftës së papërpunuar ruse nga e hëna

BE-ja do të vendosë një embargo ndaj naftës së papërpunuar ruse nga e hëna. Sados tha se embargoja është sanksioni më i rëndësishëm i vendosur deri më tani ndaj Rusisë në përgjigje të pushtimit të saj në Ukrainë. Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, qëllimi kryesor i qeverive perëndimore ka qenë të përpiqen të kufizojnë të ardhurat e Rusisë nga eksportet e energjisë.

Sipas paketës së gjashtë të sanksioneve, embargoja e importit të naftës bruto dhe produkteve të rafinuara ruse do të hyjë në fuqi më 5 dhjetor, përkatësisht 5 shkurt. Importet e naftës së papërpunuar nga deti do të ndalohen me përjashtim të Bullgarisë, së cilës i është dhënë një derogim i përkohshëm nga masa deri në fund të vitit 2024. Shtetet anëtare me një farë varësie nga tubacioni nga Rusia (d.m.th. Hungaria, Republika Çeke, Sllovakia, Polonia dhe Gjermania) gjithashtu mund të vazhdojë të importojë naftë bruto ruse, derisa Komisioni Evropian të vendosë ndryshe. Sados shtoi se Polonia dhe BE-ja “po punojnë për paketën e ardhshme të sanksioneve, e cila do të jetë e dhimbshme dhe e shtrenjtë për Rusinë”.

Një mekanizëm për të kontrolluar të ardhurat nga eksportet ruse mund të çojë në çmime më të larta, duke supozuar se Rusia vendos të reduktojë eksportet në vendet që i bashkohen kufirit të çmimeve. Do të ishte gjithashtu në përputhje me deklaratat e fundit të zyrtarëve rusë, si dhe me vendimin e Rusisë për të shkurtuar ndjeshëm furnizimet me gaz në Evropë. Në një mjedis të tillë, lindin mosmarrëveshje midis anëtarëve të BE-së, dhe në përputhje me rrethanat, është jashtëzakonisht sfiduese të bihet dakord dhe njëkohësisht të zbatohet një mekanizëm kufiri i çmimit me embargon e ardhshme të naftës. Prandaj, pritet që zbatimi i mekanizmit të futet në fuqi diku në gjysmën e parë të vitit 2023, shkruan SEEbiz. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply