BE-ja ka miratuar një paketë të katërt sanksionesh kundër Rusisë

Spread the love

BE-ja ka miratuar një paketë të katërt sanksionesh kundër Rusisë

Prishitnë, 15 mars – Bashkimi Evropian miratoi zyrtarisht të martën një paketë të katërt sanksionesh kundër Rusisë për pushtimin e Ukrainës, e cila përfshin ndalimin e investimeve në sektorin energjetik rus, eksportet e mallrave luksoze dhe ndalimin e importeve të produkteve të çelikut nga Rusia.

Sanksionet përfshijnë ngrirjen e aseteve të disa oligarkëve të tjerë rusë, përfshirë pronarin e klubit anglez të futbollit Chelsea, Roman Abramovich.

“Ndërsa lufta e Putinit kundër popullit ukrainas vazhdon, po ashtu vazhdon vendosmëria jonë për të mbështetur Ukrainën dhe për të gjymtuar financimin e makinës së luftës së Kremlinit. Kjo paketë e katërt sanksionesh është një tjetër goditje e madhe për bazën ekonomike dhe logjistike në të cilën Rusia mbështetet për pushtimin e Ukrainës. Qëllimi i sanksioneve është që presidenti Putin të ndalojë këtë luftë çnjerëzore dhe të pakuptimtë”, tha Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Josep Borrell.

Sanksionet do të hyjnë në fuqi sapo të publikohen në gazetën zyrtare të BE-së, brenda pak orësh.

Sanksionet përfshijnë ndalimin e të gjitha transaksioneve me kompani të caktuara shtetërore, ndalimin e ofrimit të shërbimeve të agjencive të vlerësimit të kredisë për çdo person nga Rusia ose një person juridik, zgjerimin e listës së njerëzve të lidhur me bazën mbrojtëse dhe industriale të Rusisë, vendosjen e kufizimeve më të forta të eksportit. për qëllime të produkteve me përdorim të dyfishtë, ndalimin e investimeve të reja në sektorin energjetik rus, futjen e kufizimeve gjithëpërfshirëse në eksportet e pajisjeve, teknologjisë dhe shërbimeve në industrinë e energjisë, kufizime të mëtejshme në tregtinë e hekurit dhe çelikut, si dhe të luksit. mallrave.

Për më tepër, sanksionet po vendosen ndaj oligarkëve, lobistëve dhe propaganduesve kryesorë që promovojnë narrativën e Kremlinit për situatën në Ukrainë, si dhe kompanive kryesore në sektorët e aviacionit, ushtarak dhe me përdorim të dyfishtë, ndërtimin e anijeve dhe inxhinierinë mekanike.

Këshilli gjithashtu i dha miratimin Komisionit për t’iu bashkuar, në emër të BE-së, deklaratës shumëpalëshe për agresionin e Federatës Ruse kundër Ukrainës me mbështetjen e Bjellorusisë. Ashtu si anëtarët e tjerë të OBT-së që do të bashkë-nënshkruajnë deklaratën, BE-ja rikonfirmon gatishmërinë e saj për të ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme për të mbrojtur interesat e saj thelbësore të sigurisë. Kjo mund të përfshijë pezullimin e trajtimit të kombit më të favorizuar për produktet dhe shërbimet e Federatës Ruse. Për më tepër, në dritën e mbështetjes materiale të Bjellorusisë për veprimet e Federatës Ruse, BE-ja konsideron se procesi i saj i anëtarësimit në OBT duhet të pezullohet.  [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply