BE-ja shprehë “keqardhje të thellë” për refuzimin e Serbisë për të aplikuar sanksione kundër Rusisë

Spread the love

BE-ja shprehë “keqardhje të thellë” për refuzimin e Serbisë për të aplikuar sanksione kundër Rusisë

Prishtinë/Zagreb, 13 dhjetor – Të martën, Këshilli i Bashkimit Evropian shprehu “keqardhje të thellë” për zmbrapsjen e Serbisë në harmonizimin me politikën e jashtme të BE-së dhe refuzimin për të vendosur sanksione kundër Rusisë, transmeton Hina.

“Këshilli shpreh keqardhje të thellë për zmbrapsjen e Serbisë në harmonizimin me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së, veçanërisht për shkak të refuzimit të saj për të vendosur sanksione ndaj Rusisë dhe Bjellorusisë, si dhe për lëvizjet e politikës së saj të jashtme në kundërshtim me qasjen e përbashkët të BE-së”, thuhet në përfundimet e konkluzioneve, të cilat miratohen të martën nga ministrat për çështjet evropiane të vendeve anëtare. Së bashku me Turqinë, Serbia është i vetmi vend kandidat që nuk vendosi sanksione kundër Rusisë pas agresionit të saj kundër Ukrainës.

Ministrat gjithashtu theksuan nevojën që Serbia të harmonizohet me politikën e vizave të BE-së. Serbia anuloi vizat për qytetarët e vendeve që nuk e njohin Kosovën. Për shkak të kësaj, është rritur numri i emigrantëve nga vende si India, Kuba, Tunizia, Burundi, të cilët vijnë në Beograd me avion dhe më pas tentojnë të hyjnë ilegalisht në territorin e BE-së. Ndërkohë, Serbia vendosi viza për disa nga këto vende dhe njoftoi se të njëjtën gjë do ta bëjë edhe për pjesën tjetër.

Në konkluzionet e tij për Serbinë, Këshilli i BE-së theksoi gjithashtu rëndësinë e bashkëpunimit rajonal, gjykimet e krimeve të luftës para gjykatave vendase, zgjidhjen e rasteve të mbetura të personave të zhdukur dhe bashkëpunimin e plotë me Mekanizmin Ndërkombëtar të Mbetur për Gjykatat Penale, duke përfshirë pranimin e plotë dhe zbatimin e vendimeve dhe vendimeve të tij në procedurë urgjente. Ai gjithashtu thotë se kriminelët e dënuar të luftës nuk duhet të kenë qasje në hapësirën publike dhe se nuk ka vend për t’i glorifikuar dhe mohuar krimet e tyre.[GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply