Blinken: Bota duhet të mbetet nën udhëheqjen amerikane

Spread the love

Blinken: Bota duhet të mbetet nën udhëheqjen amerikane

Prishtinë/Zagreb 18 tetor – Jemi në një pikë kthese. Botës së pas Luftës së Ftohtë i ka ardhur fundi dhe një konkurrencë intensive është duke u zhvilluar për të formuar atë që do të vijë më pas. Dhe në qendër të kësaj konkurrence është teknologjia. Teknologjia do të riformësojë ekonomitë tona në shumë mënyra. Ajo do të reformojë ushtritë tona. Kjo do të riformojë jetën e njerëzve në të gjithë planetin, tha ndër të tjera Sekretari Amerikan i Shtetit Antony Blinken në fjalimin e tij gjatë një vizite në Universitetin Stanford, në Silicon Valley Amerikan.
Nuk mund të lejohet që komuniteti botëror të mbetet pa udhëheqjen e Uashingtonit, tha Blinken, duke theksuar se vlerat e së ardhmes varen nga kush do të fitojë garën për epokën e pas Luftës së Ftohtë.

“Nga këndvështrimi ynë, ky është një konkurs për formën se çfarë do të ndodhë pas periudhës së pas Luftës së Ftohtë. Vlerat e të cilëve do të pasqyrohen. Ne kemi një zgjedhje të thjeshtë – bota nuk organizohet vetë. Për SHBA-në, zgjedhja është kjo: nëse nuk marrim pjesë në organizatë, nëse nuk marrim një rol udhëheqës, do të thotë një nga dy gjërat – është e pushtuar nga dikush tjetër, ndoshta Kina, në një mënyrë që nuk nuk përputhen plotësisht me interesat dhe vlerat tona; ose, më keq, askush nuk e merr atë, atëherë do të ketë një vakum që gjërat e këqija mund ta mbushin atë përpara se të përplotësohet me gjërat e mira”, tha sekretari amerikan i shtetit.

Rusia dhe Kina nuk ka gjasa të pajtohen me pikëpamjet e tij. I pari, si i vetmi vend në botë, po udhëheq një luftë të menjëhershme kundër dominimit amerikan dhe vlerave amerikane – në terren, ndërsa i dyti – Kina, në Kongresin e 20-të të PK që filloi të dielën, e bëri të qartë. se nuk e pranon hegjemoninë e askujt dhe as hegjemoninë e bllokut, ndarjet në Luftën e Ftohtë.

Pra, për lidershipin global, palët e interesuara do të duhet të investojnë më shumë përpjekje dhe kohë, nëse, fare, dikush e arrin atë. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply