“Bombë” e pashpërthyer nga Gjermania: Zbulimi i dokumentit të vitit 1991 mbështet akuzat e Rusisë për zgjerim të NATO-s!

Spread the love

“Bombë” e pashpërthyer nga Gjermania: Zbulimi i dokumentit të vitit 1991 mbështet akuzat e Rusisë për zgjerim të NATO-s!

Prishtinë, 21 shkurt – Sensacioni i vërtetë vjen sot nga hapësira mediatike gjermane, konkretisht nga media vendase Der Spiegel. Në mënyrë indirekte i referohet kërkesave aktuale ruse për ndalimin e zgjerimit të mëtejshëm të NATO-s në lindje, gjegjësisht në kufijtë shtetërorë rusë, gjë që, ju kujtojmë, ka hasur në rezistencën e fortë të SHBA-së dhe të aleancës ushtarako-politike të lartpërmendur. Ja për çfarë bëhet fjalë:

Media ruse Kommersant raportoi për zbulimin e një dokumenti arkivor nga media e lartpërmendur gjermane, e cila sipas shkrimit të sotëm të Der Spiegel përforcon versionin e qeverisë aktuale ruse se Bashkimit Sovjetik, kur Gjermania u bashkua, i ishte premtuar se NATO nuk do të zgjerohej. në lindje.

Teksti kujton se më herët presidenti rus Vladimir Putin deklaroi se Moska ishte “mashtruar, mashtruar hapur” nga vendet perëndimore, të cilat premtuan se aleanca e NATO-s (pas bashkimit të Gjermanisë, op. Cit.) nuk do të zgjerohej “as një milimetër në lindje”. (Fjalimi i Putinit në konferencën e madhe mediatike në dhjetor 2021, op.cit.). Megjithatë, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg tha se askush nuk i kishte bërë premtime të tilla BRSS.

Sipas Der Spiegel, dokumenti u zbulua në Arkivin Kombëtar Britanik nga shkencëtari politik amerikan Joshua Shifrinson, një profesor në Universitetin e Bostonit. Më parë ishte shënuar si “Sekret”, por sekreti u hoq më vonë.

Këto janë procesverbalet e takimit të drejtorëve politikë të Ministrive të Jashtme të Shteteve të Bashkuara, Britanisë së Madhe, Francës dhe Gjermanisë, të mbajtur në Bon më 6 mars 1991. Tema ishte siguria në Evropën Qendrore dhe Lindore.

Sipas Kommersant, në atë kohë Traktati i Varshavës po godiste tashmë dhe politikanët në vendet e kampit socialist u sinjalizonin vendeve perëndimore interesin e tyre për t’u bashkuar me NATO-n. Megjithatë, sipas Der Spiegel, nga dokumenti është e qartë se britanikët, amerikanët, gjermanët dhe francezët ranë dakord se anëtarësimi i Evropës Lindore në NATO ishte “i papranueshëm”.

Thuhet se drejtori politik i Ministrisë së Jashtme gjermane, Jurgen Hrobog, e argumentoi këtë si më poshtë: dhe, Britania e Madhe dhe Franca, op. Kommersant) të mos zgjerohet NATO jashtë Elbës (teksti sqaron më tej se ne nuk jemi duke folur për Elba, por për lumin Odra). Prandaj, ne nuk mund t’i ofrojmë Polonisë dhe të tjerëve anëtarësimin në NATO.” Sipas Jurgen Hrobog, ky qëndrim është rënë dakord me kancelarin federal Helmut Kohl dhe ministrin e jashtëm Hans-Dietrich Genscher.

Sipas dokumentit, i dërguari i SHBA Raymond Seitz ra dakord: “Ne ia kemi bërë të qartë Bashkimit Sovjetik – në negociatat 2 plus 4, si në negociatat e tjera – se ne nuk synojmë të përfitojmë nga tërheqja e forcave sovjetike nga Evropa Lindore … NATO nuk është ajo që duhet të zgjerohet në lindje, as formalisht dhe as informalisht”.

Sipas presidentit rus Putin në konferencën për shtyp, Rusia ka kundërshtuar vazhdimisht zgjerimin e NATO-s në lindje, duke përmendur premtimet përkatëse nga vendet perëndimore, por sa herë është injoruar në kuptimin “shkoni me shqetësimet tuaja, ne do të bëjmë atë që mendojmë. është e nevojshme.”

Duke reaguar ndaj fjalëve të Putinit, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg tha në atë kohë se Aleanca e Atlantikut të Veriut “kurrë nuk premtoi të mos zgjerohej”. Në një intervistë për të njëjtin Der Spiegel, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s tha se “nuk ka pasur kurrë një premtim të tillë, nuk ka pasur kurrë një marrëveshje të tillë prapa skenave, thjesht nuk është e vërtetë”.

Duket se ky njoftim i sotëm i mediave gjermane është një “ujë në mulli” shtesë për lidershipin shtetëror rus në trazirat aktuale me Perëndimin dhe sigurisht është shumë i turpshëm për NATO-n aktuale në kuptimin profesional dhe personal. Sekretari i Përgjithshëm Jens Stoltenberg.funksion. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply