Borrell: BE-ja duhet të përfshihet në negociatat mes Rusisë dhe NATO-s

Spread the love

Borrell: BE-ja duhet të përfshihet në negociatat mes Rusisë dhe NATO-s

Prishtinë, 20 dhjetor – BE-ja duhet të luajë një rol të rëndësishëm në diskutimet midis Rusisë dhe NATO-s për të ardhmen e sigurisë në Evropë, këmbënguli sot Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit për Punët e Jashtme dhe Politikat e Sigurisë, duke sugjeruar që Moska dhe Uashingtoni duhet t’i bëjnë thirrje BE-së për të arritur marrëveshje.

Josep Borrell, i cili është Përfaqësues i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë që nga viti 2019, ka reaguar ndaj një sërë propozimesh drejtuar SHBA-së dhe NATO-s të lëshuara nga Ministria e Jashtme e Rusisë të premten, përmes të cilave Moska kërkon një sërë garancish sigurie.

Borrell kujtoi se BE-ja (e cila ndan 21 shtete anëtare me NATO-n) “duhet të jetë qartësisht një pjesë integrale e diskutimeve të tilla”. “BE-ja duhet, natyrisht, të jetë në tryezën e çdo debati mbi arkitekturën e sigurisë evropiane”, tha diplomati spanjoll me përvojë në një postim në blog.

Ai vuri në dukje gjithashtu se Organizata për Sigurinë dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) “ofron mekanizma dhe rregulla specifike që mbeten gurthemeli i çdo angazhimi me Rusinë”. Borrell theksoi se Akti Final i Helsinkit dhe Karta e Parisit ishin “parimet çelës” mbi të cilat ishte ndërtuar siguria evropiane gjatë 50 viteve të fundit. Ai komentoi gjithashtu tensionet midis Rusisë dhe Ukrainës dhe sugjeroi se Moska po përpiqej të “kërcënojë dhe dobësojë” Kievin, duke potencuar se BE-ja “shpreson për më të mirën dhe përgatitet për më të keqen”. “Ne nuk mund të përjashtojmë dëshirën e Rusisë për të përdorur këtë krizë si një levë për qëllimin e saj të deklaruar për të riformuar kuadrin e sigurisë në Evropë, duke përjashtuar gjithashtu evropianët nga debati,” tha ai. “Megjithatë, ne e dimë se aleatët tanë amerikanë nuk do të bien në këtë kurth”, raporton RT.

Në propozimet e saj për garancitë e sigurisë të paraqitura për Shtetet e Bashkuara dhe NATO-n, Moska po kërkon premtime nga Uashingtoni dhe aleatët e saj se, NATO do të heqë dorë nga zgjerimi i saj në lindje, si dhe nga pranimi i vendeve ish-sovjetike në organizatë. Rusia gjithashtu kërkoi që Shtetet e Bashkuara të mos krijojnë baza ushtarake në vendet e ish-Bashkimit Sovjetik dhe në vendet jo anëtare të NATO-s, si dhe të mos bashkëpunojnë me ato vende.

Marrëdhëniet midis Ukrainës dhe Rusisë, si dhe shqetësimet për vendosjen e trupave ruse pranë kufirit, u bënë të larta në rendin e ditës në takimet e ministrave të jashtëm të G7, NATO-s, OSBE-së dhe BE-së në nëntor dhe dhjetor, si dhe në takimet e Këshillit të Ministrave të BE-së. NATO dhe BE e kanë paralajmëruar Rusinë se nëse ajo tregon një qëndrim agresiv ndaj Ukrainës, do të përballet me një përgjigje serioze dhe sanksione të rënda. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply