Deindustrializimi: a po vjen vala e pushimeve nga puna në ekonominë gjermane?

Spread the love

Deindustrializimi: a po vjen vala e pushimeve nga puna në ekonominë gjermane?

Sipas një letre sekrete të BE-së, gjërat nuk janë aspak rozë për kompanitë e mesme gjermane. Çdo e katërta kompani gjermane dëshiron të zhvendoset jashtë vendit.

A kërcënohet tani ekonomia e Gjermanisë me një valë pushimesh nga puna për shkak të krizës energjetike? Sipas një letre sekrete nga Komisioni i BE-së, me sa duket po. Siç tregon një raport i Bild-it, gazeta liston rreziqet për konkurrencën e Evropës dhe tregon pamëshirshëm se sa të këqija janë gjërat për kompanitë gjermane të mesme. Një perspektivë rozë për ekonominë gjermane duket ndryshe.

Dokumenti po qarkullon mes eurodeputetëve dhe është e disponueshme në foto. E bën të qartë se pasojat e krizës energjetike po godasin më fort industrinë evropiane, por mbi të gjitha atë gjermane, sesa konkurrentët e tyre globalë në SHBA dhe Kinë. Kjo ndikon në perspektivat e ardhshme të kompanive në këtë vend.

Ekonomia gjermane e shikon të ardhmen më negativisht sesa gjatë pandemisë

Kompanitë gjermane ishin tashmë pesimiste në fillim të valës së Corona Virusit – por tani pritshmëritë e tyre për të ardhmen janë edhe më të pashpresa, siç përshkruajnë analistët në gazetën e BE-së, sipas Bild-it. Në veçanti, industritë me intensitet energjie janë goditur rëndë. “Zhvillimi i çmimeve po detyron rreth 40 për qind të kompanive të shtyjnë investimet në transformimin e gjelbër dhe dixhital”, thuhet në dokumentin e Komisionit në lidhje me SME-të gjermane. Por po bëhet edhe më keq: Pothuajse çdo e katërta kompani po shqyrton ose është tashmë në procesin e zhvendosjes së pjesëve, prodhimit ose vendeve të punës jashtë vendit.

Përqindja e kompanive që duan të zhvendosin prodhimin dhe vendet e punës jashtë vendit është e lartë. CEO dhe CEO të kompanive të BE-së po planifikojnë të ndalojnë përkohësisht më shumë se një të tretën (34 përqind) të investimeve të synuara, sipas një sondazhi nga Tryeza e Rrumbullakët Evropiane për Industrinë, sipas raportit të Bild-it. 15 për qind të tjerë madje duan t’i pezullojnë ato përgjithmonë.

Sektorët me energji intensive si industria kimike, çeliku, letra, elektronika dhe industria e metaleve, si dhe industria e ndërtimit, po luftojnë jashtëzakonisht shumë me pasojat e krizës. Dokumenti i BE-së tregon se fabrikat e çelikut në Bremen dhe Hamburg kanë reduktuar tashmë prodhimin e tyre. Përveç kësaj, kompanitë më të mira gjermane investojnë jashtë vendit. Kompanitë më të fuqishme si Volkswagen, BMW dhe BASF duan të zhvendosin vendndodhjet e tyre – jo më pak për të promovuar degët e tyre në Kinë dhe SHBA.

Sindikatat japin alarmin: Qindra mijëra vende pune në rrezik

Në një krahasim evropian, sipas sindikatave industriale, Gjermania është në krye për sa i përket çmimeve të energjisë elektrike. Por edhe para luftës në Ukrainë, ajo përfaqësonte një disavantazh konkurrues në nivel ndërkombëtar. Si rezultat, vendet industriale gjermane janë në rrezik. Sindikatat në industri shohin qindra mijëra vende pune në rrezik për shkak të këtyre çmimeve të larta të energjisë elektrike në Gjermani.

Të martën, sindikatat IG Metall, IG BCE (miniera, kimikate, energji) dhe IG BAU (ndërtim, bujqësi, mjedis) në Berlin deklaruan se ekzistonte rreziku i mbylljes së kantiereve dhe rrjedhimisht humbjes së vendeve të punës në çelik, kimikate dhe materiale ndërtimi. Ata i bëjnë thirrje qeverisë federale të sigurojë energji elektrike të përballueshme për industritë me energji intensive. Për këtë qëllim duhet të vendoset një “çmim special i energjisë elektrike industriale”, i cili është në përputhje me krahasimin evropian, është konkurrues ndërkombëtar dhe siguron planifikim afatgjatë.

“Qeveria federale duhet të ndërhyjë në çmimin e energjisë elektrike industriale,” tha të martën Jörg Hofmann, kryetari i parë i IG Metall. Përndryshe, prodhimi i çelikut, industria e aluminit dhe sektorë të tjerë me energji intensive do të zhduken herët a vonë nga Gjermania, thotë Hofmann. Tre sindikatat industriale bënë thirrje për një ditë veprimi mbarëkombëtar të enjten, 9 mars, për të përforcuar kërkesën.

IG BCE: “Hapi i parë drejt de-industrializimit në Gjermani”

Michael Vassiliadis, kryetar i IG BCE, tha se nëse industritë kimike, metalike, qelqi ose letre mbyllin fabrikat dhe zhvendosin prodhimin për shkak të kostove të larta të energjisë elektrike, “ky është hapi i parë drejt deindustrializimit në Gjermani”. Prandaj, është i nevojshëm një çmim industrial i energjisë elektrike në të njëjtin nivel me atë të rajoneve të tjera të botës.

Dhe çfarë dëshiron të bëjë BE-ja për migrimin jashtë vendit? Subvencionet kombëtare nuk janë zgjidhje – sipas dokumentit sekret të BE-së, duhet të ketë mbështetje në nivel evropian. Megjithatë, sipas Bild-it, financimi shtetëror është dukshëm më i ulët se në SHBA. Krahasuar me Kinën, mungon energjia elektrike e lirë nga industria diellore.

Rënia e çmimeve të energjisë do të ishte e nevojshme për rimëkëmbjen e ekonomisë gjermane. Megjithatë, kjo nuk pritet për momentin. Indeksi aktual i Tranzicionit të Energjisë nga firma konsulente McKinsey tregon se “furnizimi historikisht i qëndrueshëm me energji elektrike” në Gjermani po vihet nën tension. Deri në vitin 2030, ekziston rreziku i një hendeku të furnizimit me energji elektrike deri në 30 gigavat, që korrespondon me rreth 30 termocentrale të mëdhenj. Rritja e çmimeve të energjisë është shtytësi kryesor për këtë. [Berliner Zeitung]


Spread the love


Leave a Reply