Ekonomia e BE-së rrezikon një ‘Full Stop’ në krizën e energjisë, paralajmëron Belgjika

Spread the love

Kryeministri De Croo thotë se BE duhet të vendosë kufirin e      çmimit të gazit
Blloku rrezikon ‘de-industrializimin’ dhe ‘trazirat sociale’

Prishtinë/Zagreb, 8 shtator – Konsumatorët evropianë kanë nevojë për kufizim të çmimeve të shitjes me shumicë të gazit, jo vetëm një kufi “politik” në importet ruse, tha ministri belg i Energjisë Tinne Van der Straeten për Reuters të enjten, raportoi Reuters.

Duke folur përpara bisedimeve urgjente me Bashkimin Evropian që synojnë uljen e çmimeve të tepruara të energjisë të premten, Van der Straeten tha se Belgjika dëshironte një kufi dinamik të çmimit në mbarë BE-në për gazin e tregtuar në shkëmbim të lidhur me tregjet aziatike për të garantuar sigurinë e furnizimit. Kufiri i çmimeve të importit të gazit nga tubacionet ruse, i propozuar nga organi ekzekutiv i BE-së përpara bisedimeve ministrore të premten, deri më tani ka hasur në reagime të përziera midis 27 vendeve të Bashkimit Evropian.

Çmimet evropiane të energjisë elektrike janë rritur ndjeshëm që kur ekonomitë filluan të dalin nga kriza e COVID-19 vitin e kaluar, me rritjen e nxitur nga një ndërprerje e furnizimit me gaz në Rusi në hakmarrje për sanksionet perëndimore të vendosura për pushtimin e Ukrainës nga Moska. “Qëllimi ynë është para së gjithash të ulim çmimet. Një kufizim vetëm për gazin rus nuk do të ulë çmimet,” vuri në dukje Van der Straeten. “Kufizimi vetëm për gazin rus është thjesht politik.”

“Nuk ka aq shumë gaz rus që vjen në Evropë, ndaj nuk e shoh vlerën e shtuar të tij”, tha politikani belg, duke shtuar se Spanja, Polonia dhe Luksemburgu janë pro kufizimeve, ndërsa Gjermania ka rezerva. “Ne duhet të ndërhyjmë në nivelin e tregut me shumicë … në mënyrë që kjo mund të ndikojë në faturat e energjisë,” tha ajo, duke shtuar se kufiri duhet të monitorohet nga afër dhe të ketë një mekanizëm rezervë kur çmimet globale të LNG-së depërtojnë kufijtë e Bashkimit Evropian. Holanda, tradicionalisht kundër ndërhyrjeve në treg, mbështeti një opsion më të ngushtë, vetëm për Rusinë.

Van der Straeten deklaroi se ministrat e energjisë duhet t’i japin udhëzime të qarta Komisionit Evropian për të vepruar për uljen e çmimeve të energjisë dhe se kufizimi mund të hyjë në fuqi brenda disa ditësh. “Është absolutisht qëllimi ynë që ta prezantojmë këtë përpara se të fillojë vërtet ngrohja dimërore,” tha ai, duke shtuar se masa e uljes së çmimeve duhet të hyjë në fuqi në tetor.

Ministri tha se blerja e përbashkët e gazit në Bashkimin Evropian duhet të fillojë dhe se blloku ka nevojë për një reformë çmimi të tregut të energjisë që do të ndajë energjinë elektrike të prodhuar nga gazi nga ajo që vjen nga burimet jofosile si energjia bërthamore ose burimet e rinovueshme.            Për momentin, shfrytëzimi i të ardhurave të papritura të kompanive të energjisë – siç propozohet nga Komisioni – ishte i pranueshëm pasi do t’u jepte vendeve të BE-së para për të mbështetur drejtpërdrejt ata që luftojnë me faturat e larta të energjisë. [Bloomberger/ GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply