Evropa është e gatshme për përjashtimin e mundshëm të Balltikut nga Rrjeti Rus i Energjisë Elektrike

Spread the love

Evropa është e gatshme për përjashtimin e mundshëm të Balltikut nga Rrjeti Rus i Energjisë Elektrike

Prishtinë, 2 korrik – Operatorët e rrjetit evropian janë të gatshëm të zbatojnë menjëherë një plan afatgjatë për përfshirjen e shteteve Balltike, të cilat mbështeten në rrjetin rus të energjisë elektrike, në sistemin e Bashkimit Evropian në rast se Moska i përjashton ato, thanë tre burime për të përsëritur këtë çështje.

Shqetësimet për varësinë e Rusisë për çdo formë të energjisë janë rritur në të gjithë Evropën për të zvogëluar furnizimin me gaz rus në disa vende pas pushtimit të  Ukrainës nga ana e Rusisë. Vendet e Balltikut janë nervozë sepse Lituania u përlesh me Rusinë për bllokimin e tranzitit të mallrave në enklavën e Moskës në Kaliningrad.

Tridhjetë vjet pasi u nda nga ish -Bashkimi Sovjetik dhe 17 vjet nga anëtarësimi në Bashkimin Evropian, shtetet Baltike – Estonia, Letonia dhe Lituania varen nga Rusia në sigurimin e një furnizimi të qëndrueshëm të energjisë elektrike. Shtetet e Balltikut kanë një plan të gjatë për t’u bërë pjesë e sistemit evropian të decentralizuar të rrjeteve të energjisë elektrike të njohur si ENTSO-E, deri në vitin 2025. Burimi, i cili foli për gjendjen e anonimitetit për shkak të ndjeshmërisë së problemit, tha që kjo mund të zbatohej menjëherë nëse është e nevojshme, sipas planeve për situatat e paparashikuara të bëra nga Entso në një rast të tillë.

Sistemi evropian rus dhe kontinental operon me një frekuencë prej 50 Hertz, por ndërsa sistemi rus menaxhohet nga Moska, rrjetet evropiane kontinentale janë të decentralizuara, që do të thotë se secili operator i rrjetit kombëtar është përgjegjës për ruajtjen e stabilitetit të sistemit të tij. Sidoqoftë, në raste urgjente, ata në sistemin evropian mund të ofrojnë ndihmë të ndërsjellë.

Qysh në mars, BE dhe Ukraina lidhën rrjetet e tyre – dy vjet dhe gjashtë muaj më parë sesa ishte planifikuar – duke lejuar Ukrainën të marrë një rrymë emergjente nga Evropa nëse sulmet ushtarake shkaktojnë ndërprerje. Në mënyrë ideale, shtetet e Balltikut do të përjashtoheshin nga rrjeti rus vetëm në vitin 2025, pas përfundimit të investimeve të mbështetur me 1.6 miliardë EUR për fondet e BE -së për të përmirësuar infrastrukturën e tyre. Sidoqoftë, burimet thonë se shtetet e Balltikut tashmë mund të merren me problemin nëse do të duhej. Rrjetet do të funksionojnë në një mënyrë të qëndrueshme, por mungesa e azhurnimit të infrastrukturës mund të nënkuptojë më shumë çmime të energjisë elektrike, tha njëri prej tyre. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply