Franca dhe Gjermania po bashkohen për të ndërtuar një super tank të ri

Spread the love

Franca dhe Gjermania po bashkohen për të ndërtuar një super tank të ri

Prishtinë, 12 dhjetor – Sistemi kryesor i luftimit tokësor është emri aktual i një projekti të ri tankesh i krijuar për të zëvendësuar tanket kryesore të betejës franceze Leclerc dhe Leopard 2. Edhe pse të dy tanket konsiderohen të aftë dhe efektivë luftarakë, ata tashmë janë disi të vjetëruar, raporton The National Interest.

Tanku Leclerc hyri në shërbim të ushtrisë franceze në fillim të viteve 1990 dhe Leopard 2, një variant i avancuar dhe i ridizajnuar i Leopard 1, shumë më parë, në fund të viteve 1970. Si Franca ashtu edhe Gjermania duhet të përmirësohen dhe modernizohen për sa i përket tankeve.

Një nga hapat e parë në rrugën drejt MGCS ishte teknologjia demonstruese, e ndërtuar nga kompania evropiane e mbrojtjes KMW + Nexter Defense Systems. Demonstruesi i tyre u quajt Tanku kryesor Evropian i Betejës dhe ai bëri debutimin e tij në vitin 2018 në panairin ushtarak në Paris. Demonstruesi, një dizajn i vetëm, kombinoi tanke para-ekzistuese gjermane dhe franceze, por bashkoi kupolën Leclerc me bërthamën e Leopardit gjerman.

Arsyeja për hibridin franko-gjerman ishte e dyfishtë. Së pari, tregoi potencialin e bashkëpunimit franko-gjerman në mbrojtje, i cili për arsye historike pati vështirësi. Një avantazh tjetër ishte eksplorimi i mundësive të përdorimit të pjesëve dhe komponentëve të gatshëm për të parë se çfarë është e mundur dhe cilat kombinime janë më të mira. Dizajni i tyre është padyshim më i mirë se Leopard 2 ose Leclerc, dhe është rreth 5500 kg më i lehtë.

Sistemi kryesor luftarak do të jetë shumë i fuqishëm, veçanërisht topi kryesor i tankut. Një nga kushtet e MGCS përcakton që produkti përfundimtar duhet të ketë një top kryesor më të fortë se tanket që kanë aktualisht në përdorim Franca ose Gjermania. Ndërsa shumica e tankeve, duke përfshirë pothuajse çdo tank në shërbim të vendeve të NATO-s, përdorin një variant të topit Rh-120 L / 55 120 mm të kompanisë gjermane Rheinmetall, MGCS do të përdorë një top kryesor 130 mm të rritur, të projektuar dhe prodhuar gjithashtu nga ai I kompanisë gjermane. Topi masiv do të peshojë rreth 300 kilogramë më shumë se topi i mëparshëm 120 mm Rheinmetall. Municioni do të jetë më i avancuar për sa i përket potencialit të depërtimit dhe rrezes.

Gjithashtu, tanku i dizajnit gjermano-francez do të ketë një paketë të përmirësuar të mbrojtjes së armaturës dhe lëvizshmëri më të madhe. Të gjitha këto karakteristika duhet të rezultojnë në një nga tanket më të fuqishëm në botë.

Përfundimi i projektit është planifikuar për vitin 2035 dhe kapaciteti i plotë operacional duhet të arrihet deri në vitin 2040. Polonia, Italia, Spanja dhe Holanda kanë shprehur tashmë interes.

[GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply