Gjermania: “Aftësia e parandalimit bërthamor është çelësi për sigurinë e Evropës”

Spread the love

Gjermania: “Aftësia e parandalimit bërthamor është çelësi për sigurinë e Evropës”

Prishtinë/Zagreb, 12 shtator – Parandalimi bërthamor nuk ka alternativë në përpjekjet për të ruajtur sigurinë në Evropë për të ardhmen e parashikueshme, tha ministrja gjermane e Mbrojtjes Christine Lambrecht në një fjalim në hyrje të një takimi të Shoqatës Gjermane për Marrëdhëniet me Jashtë (DGAP).

“Parandalimi bërthamor amerikan, i cili gjithashtu mbron Evropën nga shantazhet, nuk do të ketë një zëvendësim së shpejti,” pohoi ajo. “Për ne, evropianët, duhet ruajtur me çdo kusht. Ne duhet të punojmë për këtë me Uashingtonin në NATO”, tha Lambrecht. “Dhe ne duhet të mbështesim pjesëmarrjen në ‘ombrellën bërthamore’ të aleancës me mjetet dhe aftësitë e nevojshme,” shtoi ajo, duke kujtuar vendimin e mëparshëm të Berlinit për të zëvendësuar avionët luftarakë-bombardues aktualë Tornado të Forcave Ajrore Gjermane (Bundeswehr) me F- 35 avionë të ri.

Sipas paragrafit tre të Traktatit për Zgjidhjen Përfundimtare në lidhje me Gjermaninë (e ashtuquajtura Marrëveshja Dy plus Katër), e cila hyri në fuqi më 15 mars 1991, Gjermania hoqi dorë nga prodhimi, posedimi dhe kontrolli i saj i produkteve atomike, biologjike dhe armëve kimike. Në fund të qershorit 1991, Bashkimi Sovjetik tërhoqi të gjithë komponentët bërthamorë ushtarakë nga territori i ish-Republikës Demokratike Gjermane. Megjithatë, armët bërthamore amerikane mbeten në vend si pjesë e konceptit strategjik të NATO-s për frenimin e kundërshtarëve të mundshëm. Sipas raporteve të pakonfirmuara, rreth 20 koka bërthamore amerikane janë në ruajtje në një bazë ajrore pranë Buechel-it. Në mars të vitit 2010, Bundestagu i dha dritën jeshile qeverisë për të negociuar me Uashingtonin për heqjen e armëve bërthamore amerikane nga Gjermania. Megjithatë, Kabineti i atëhershëm i Ministrave njoftoi se nuk do të ndërmerrnin asnjë veprim të njëanshëm pa pëlqimin e partnerëve të NATO-s.


Spread the love


Leave a Reply