Gjermania blen F-35 amerikanë që do të mbajnë raketa bërthamore: Ata bëhen “garantues i sigurisë evropiane”

Spread the love

Gjermania blen F-35 amerikanë që do të mbajnë raketa bërthamore: Ata bëhen “garantues i sigurisë evropiane”

Prishtinë/Zagreb, 5 dhjetor –  Kancelari gjerman Olaf Scholz (SPD) konfirmoi të hënën planet e qeverisë së tij për të blerë avionë luftarakë amerikanë F-35 si pjesë e një përmirësimi të madh për ushtrinë gjermane, raporton dpa.

“Gjermania do të vazhdojë të respektojë angazhimin e saj ndaj marrëveshjeve të ndarjes bërthamore të NATO-s, duke përfshirë blerjen e avionëve luftarakë F-35 me aftësi të dyfishta,” shkroi ai në një artikull për revistën amerikane Foreign Affairs. Termi “aftësi e dyfishtë” i referohet avionëve që mund të mbajnë raketa bërthamore dhe konvencionale.

Gjermania ka marrë pjesë në parandalimin bërthamor të NATO-s për dekada me avionë luftarakë më të vjetër Tornado. Ata janë të vendosur në bazën ajrore Buechel, në provincën perëndimore të Rhineland-Pfalz. Tornadot do të zëvendësohen nga avionë më modernë F-35, si pjesë e aktiviteteve të qeverisë që, siç njoftoi kancelarja, përfaqësojnë një “pikë kthese në histori” në vazhdën e luftës në Ukrainë.

Por avionët e rinj të shtrenjtë po ngjallin shqetësime buxhetore mes ligjvënësve. Gazeta Bild am Sonntag raportoi këtë fundjavë se ministria e mbrojtjes paralajmëroi për rreziqe të rëndësishme që rrethojnë dorëzimin, duke përfshirë vonesat e mundshme kohore dhe tejkalimet e kostos. Në një artikull për Foreign Affairs, Scholz thekson të ashtuquajturat  “pikat e kthesës globale” në aspektin e politikës së sigurisë. “Gjermanët synojnë të bëhen garantues i sigurisë evropiane, e të cilën aleatët tanë presin nga ne”, shkruan Scholz.


Spread the love


Leave a Reply