Gjykata Ndërkombëtare Penale ka nisur hetimet për krimet e luftës në Ukrainë

Spread the love

Gjykata Ndërkombëtare Penale ka nisur hetimet për krimet e luftës në Ukrainë

Prishtinë, 1 mars – Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) në Hagë do të nisë hetimet për krimet e mundshme të luftës, të kryera nga Rusia në Ukrainë, njoftoi kryeprokurori i GJNP-së, Karim Khan.

“Unë njoftoj se kam vendosur të vazhdoj procesin e nisjes së një hetimi për situatën në Ukrainë dhe sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Khan në një deklaratë.

Pas një shqyrtimi paraprak të situatës, Khan arriti në përfundimin se “ekziston një bazë e arsyeshme për të supozuar se krimet e supozuara të luftës dhe krimet kundër njerëzimit janë kryer në Ukrainë” në ngjarjet që çuan në pushtimin rus.

“Duke pasur parasysh përhapjen e konfliktit në ditët e fundit, dua që hetimi të përfshijë të gjitha krimet e reja të supozuara brenda kompetencës së zyrës sime, të kryera nga çdo palë në konflikt, në çdo pjesë të territorit ukrainas”, tha gjithashtu Khan.

Sipas Statutit të Romës, Ukraina nuk është palë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare, por ka pranuar juridiksionin e saj në rastin e krimeve të luftës dhe krimeve kundër njerëzimit në territorin e saj, tha Khan. Rusia nga ana tjetër nuk e njeh këtë gjykatë.

Tani paditësi duhet të marrë leje nga gjykata për të hetuar.


Spread the love


Leave a Reply