Gjysmë duzine avionë kinezë mallrash Y-20 u shfaqën mbi Evropë

Spread the love

Gjysmë duzine avionë kinezë mallrash Y-20 u shfaqën mbi Evropë

Fluturimi i transportit Y-20 thuhet se dërgoi armë në Serbi, por shërbeu gjithashtu si një demonstrim i shtrirjes globale në rritje të Kinës.

NGA STETSON PAYNE DHE TYLER ROGOWAY, 9 PRILL 2022

https://www.thedrive.com/ “ZONA E LUFTËS”

Gjurmuesit e fluturimeve morën një surprizë interesante të premten vonë në mbrëmje, kur gjashtë avionë mallrash Y-20 të Forcave Ajrore të Ushtrisë Çlirimtare Popullore (PLAAF) u shfaqën duke u nisur drejt perëndimit në hapësirën ajrore turke drejt Serbisë.

Gjurmuesi i avionëve me burim të hapur, Evergreen Intel, i tha The War Zone (Zonës së luftës) se gjurmuesi @ameliairheart ishte i pari që vuri re fluturimet në veri të Stambollit, Turqi.

“Ky ishte sugjerimi im për të sjellë si Flightradar24 ashtu edhe bazën time të të dhënave selektive ADSBexchange që përfshin kodet e njohura hex Y-20A/U,” tha Evergreen Intel për The War Zone. “Sigurisht, aplikacionet e ndryshme treguan Y-20 të tjerë përgjatë të njëjtës rrugë fluturimi, të distancuara rreth 100 km larg njëri-tjetrit, duke u shtrirë nga Stambolli deri në pothuajse kufirin me Gjeorgjinë.”

“Kjo ishte unike në atë që ndodhi në orët e para dhe me kaq shumë Y-20-të së bashku, të gjithë ishin duke përdorur MLAT (multilateration). Duke qenë se u tha se ishte një dërgesë e planifikuar e armëve, kjo, po, ka kuptim. Dërgesa të ngjashme të NATO-s në Poloni ose Ukrainë me transport ushtarak kanë përdorur MLAT më parë.

Për sa i përket përdorimit të transmetimit MLAT kundrejt transmetimit ADS-B, Evergreen Intel na thotë, “Për sa i përket tarifave të fluturimeve të dorëzimit nga NATO ose transportuesit çarter që përdorin MLAT kundruall atij ADS-B, unë e di që fluturimet MLAT kanë shkuar në Poloni, fluturimet (para luftes) perdornin ADS-B… Per mua, emetimi i nje sinjali me ADS-B nga avioni juaj i njofton te gjitheve se ku jeni. Kjo eshte e dobishme per navigimin, regjistrimet, sigurine etj, por edhe per te gjitha anet. ky aeroplan është këtu, ne kemi një vulë kohore, lartësi, parametra fluturimi, të gjitha deri në metra, dhe kjo është shumë e dobishme për sa i përket qëllimit dhe në rast se ndonjë gjë shkon keq. Ishte e rëndësishme për një fluturim shpërndarjeje në një mjedis potencialisht armiqësor si p.sh. Siç ishte Ukraina e paraluftës. Përndryshe, MLAT është një zgjedhje solide për avionët nga vendet që nuk e shqetësojnë domosdoshmërisht nëse nuk mund ta shihni të gjithë rrugën e tyre.”

Avionët e mallrave kinezë u ulën në Aeroportin Ndërkombëtar Nikola Tesla, në kryeqytetin e Beogradit, me vëzhguesit e avionëve që kapnin shenjat e tyre kineze në afrimin përfundimtar dhe në asfalt. Vëzhguesit vunë re se të paktën disa prej avionëve kishin hequr mbulesat për sistemet e tyre të kundërmasave të bykut dhe flakërimit. Duket se ata mund të kenë qenë të pajisur me kundërmasa të drejtpërdrejta, të cilat do të ishin parashikuese të një lloj kërcënimi të mundshëm. Cili do të ishte ai kërcënim nuk është e qartë.

Më vonë dolën raporte se avionët i dorëzuan ushtrisë serbe sisteme raketore tokë-ajër HQ-22. Washington Post raportoi mbi paralajmërimet e qeverisë së SHBA ndaj Beogradit për blerjen në vitin 2020. Serbia thuhet se zgjodhi HQ-22 në vend të homologut të saj të përafërt rus, S-300, në një veprim të befasishëm. Megjithatë, kostoja e sistemeve mund të kishte qenë një faktor kryesor.

Pamja e Y-20 ngriti vetullat e vëzhguesve sepse ata fluturuan masivisht në krahasim me një seri fluturimesh me një avion. Prania e Y-20 në Evropë në çdo numër është gjithashtu një zhvillim mjaft i ri.

Këta avionë mallrash janë relativisht të rinj në inventarin PLAAF, pasi kanë hyrë në shërbim vetëm në vitin 2016. Ne kemi shkruar për përdorimin e tyre të parë në një krizë si pjesë e përgjigjes ndaj shpërthimeve fillestare të COVID-19 në Wuhan në fillim të vitit 2020. Që atëherë, ata kanë përhapur gjurmën e tyre operacionale, duke përfshirë fluturimin në Evropë, por jo në numër më të madh si ky operacion. Është mjaft e mundshme që PLAAF e përdori këtë dërgesë si një lloj demonstrimi të aftësisë së saj të transportit ajror, duke pasur parasysh përpjekjet e vazhdueshme të NATO-s për të transportuar furnizime dhe materiale në përpjekjet e luftës të Ukrainës.

Pak i ngjashëm në dizajnin dhe rolin bazë me C-17 Globemaster III të Forcave Ajrore të SHBA-së, avioni Y-20 i prodhimit të ardhshëm do të përdorë motorin turbofan WS-20 të prodhuar në vend në vend të motorëve reaktivë rusë Oloviev D-30. Shkuarja në këtë turbofan me anashkalim më të lartë duhet të përmirësojë gjithashtu performancën e Y-20 në përgjithësi.

Korniza e avionit dhe një variant i dukshëm i karburantit ajror u shfaqën në hapësirën ajrore të Malajzisë në Detin e Kinës Jugore dhe Zonën e Identifikimit të Mbrojtjes Ajrore të Tajvanit (ADIZ) në vitin 2021. Aeroplani cisternë Y-20U thuhet se mbështeti më shumë se dy duzina avionësh PLAAF në fluturimin e 28 nëntorit përmes Tajvani ADIZ për të cilin kemi shkruar në atë kohë. Ju mund të lexoni mbulimin tonë për atë inkursion këtu.

Sipas Evergreen Intel, ata kanë gjurmuar 43 korniza ajrore të njohura Y-20A/U, duke përfshirë të paktën 7 korniza ajrore testuese. Kjo është pikërisht ajo që është vërejtur duke përdorur burime të hapura, madhësia aktuale e flotës ka të ngjarë të jetë dukshëm më e madhe. Në fund të vitit 2019, ne numëruam 20 korniza ajrore Y-20 në Xi’an, ku prodhohen, vetëm.

Qoftë një demonstrim i përshtatshëm i shtrirjes globale apo jo, misioni nuk ishte rutinë. Ky fluturim në shkallë të gjerë për dërgimin e pajisjeve ushtarake në Beograd është një tjetër konfirmim i aftësisë strategjike të transportit ajror që PLAAF ka marrë nëpërmjet flotës së saj në rritje Y-20, si dhe një njohuri operacionale në zgjerim se si ta përdorë atë.

Përveç pranisë së zgjeruar të Y-20 mbi Evropë, fakti që një sistem i mbrojtjes ajrore kineze të nivelit më të lartë do të operojë në Evropë është një tjetër çështje që ka të ngjarë të shqetësojë fqinjët e Serbisë. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply