Hungaria dhe Rusia dakordohen për kushtet e furnizimit me gaz: më lirë dhe më shumë!

Spread the love

Prishtinë, 30 gusht – Javën e kaluar qe bërë publike se Hungaria ishte gati për një marrëveshje me Rusinë mbi furnizimet me gaz sipas një kontrate të re afatgjatë me Gazprom-in. Kjo u tha në atë kohë nga Ministri i Jashtëm hungarez, Péter Szijjártó, pas një takimi me homologun e tij rus, Sergei Lavrov, në Budapest.

Ndryshe nga Bashkimi Evropian, i përfshirë përgjithmonë në prapaskenat gjeopolitike dhe ambicie specifike, Hungaria po vepron shpejt dhe me vendosmëri, kur janë në pyetje interesat për të siguruar sigurinë dhe stabilitetin e saj energjetik. Gjithashtu, nga ana tjetër, Rusia me këmbëngulje dhe në heshtje relative, vazhdon të ndjekë interesat e saj energjetike (ajo ka ndërtuar tubacione të reja gazi për në BE dhe Turqi – Turkish Stream, Nord Stream 2 pavarësisht sanksioneve të SHBA kundër tyre dhe “goditjes” nga Brukseli, zhvillon bisedime dypalëshe me ata anëtarë të BE -së që e duan atë për përfitim reciprok, etj.), duke mos pritur që Brukseli të kuptojë përfundimisht keqkuptimet e tij dhe ku është, në fakt, i udhëhequr jo vetëm nga konflikti energjetik me Moskën. Për ta thënë butë – kjo vetëm e çon atë në telashe.

Këtu është një konfirmim i kësaj teze:

Hungaria dhe Rusia ranë dakord sot për kushtet e furnizimit me gaz, të cilat fillojnë më 1 tetor, kur skadon kontrata e vjetër. Përmes tubacioneve “Rrjedha Turke” dhe “Nord Stream 2”, Hungaria do të marrë 4.5 miliardë metra kub gaz në vit.

“Marrëveshja e re me Gazprom-in është hartuar për 15 vjet me mundësinë e ndryshimit të fushës së blerjes së gazit në 10 vjet. Gazprom-i do të furnizojë Hungarinë me 4.5 miliardë metra kub gaz natyror në vit, ” tha Ministri i Jashtëm hungarez, Péter Szijjártó, në një intervistë televizive të postuar në faqen e tij në Facebook, raporton Eadaily.
“Ne gjithashtu kemi rënë dakord për një çmim që është shumë më tërheqës sesa kemi paguar për kontratën e nënshkruar në vitin 1995,” shtoi diplomati hungarez, në një mesazh të publkuar menjëherë pas takimit të tij me udhëheqësin e Gazprom-it, Alexei Miller, në Shën Petersburg.

“Palët diskutuan për çështjet kryesore dhe perspektivat për bashkëpunim në sektorin e gazit, përfshirë furnizimin me gaz në Hungari. Në takim u diskutua gjithashtu edhe për punën e palës hungareze në zgjerimin e sistemit kombëtar të transportit të gazit, ” tha përfaqësuesi i Gazprom-it.

Hungaria do të marrë gaz në dy drejtime: përmes Serbisë – nga tubacioni i gazit “Rrjedha Turke” dhe përmes Austrisë – nga tubacioni i gazit “Nord Stream 2”, i cili pritet të përfundojë së shpejti. Ky sqarim u botua nga Reuters, duke iu referuar Ministrit hungarez të Punëve të Jashtme.

Më parë, furnizimi i Hungarisë me gaz rus bëhej kryesisht përmes Ukrainës. Blerësit kryesorë të gazit rus në Hungari janë Panrusgaz, në pronësi të Gazprom Export, MVM (Electric Electric Company Hungarez) dhe Centrex Hungária Zrt, por ka edhe një numër kompanish  tjera që merren kryesisht me dërgesat afatshkurtra të gazit rus. [geopolitika.news/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply