Hyn në funksion gazsjellësi i rëndësishëm për BE-në

Spread the love

Hyn në funksion gazsjellësi i rëndësishëm për BE-në

Prishtinë 3 tetor – Hapet ceremonialisht një tubacion i ri, i cili duhet ta bëjë BE-në më pak të varur nga gazi rus. Por ky gaz vjen edhe nga një diktaturë.

Një tubacion midis Bullgarisë dhe Greqisë, i rëndësishëm për pavarësinë e BE-së nga gazi natyror i Rusisë, ka nisur funksionimin. Tubacioni i gazit u përurua në prani të Presidentes së Komisionit të BE-së Ursula von der Leyen të shtunën në kryeqytetin bullgar Sofje.

“Sot fillon një epokë e re për Bullgarinë dhe Evropën Juglindore”, tha von der Leyen në fillim të ceremonisë, e cila u transmetua drejtpërdrejt nga televizioni shtetëror bullgar. Projekti do të thotë “liri nga varësia nga gazi rus”, theksoi ajo.

Gazi natyror nga Azerbajxhani

Sipas Presidentit të Komisionit të BE-së, gazsjellësi 182 kilometra i gjatë midis qytetit verior grek të Komotinit dhe bullgarit qendror Stara Zagora u mbështet nga Bashkimi Evropian me 250 milionë euro që nga fillimi i projektit në 2009.

Tubacioni ka një kapacitet prej tre deri në pesë miliardë metra kub gaz në vit. Ai lidh Bullgarinë me Gazsjellësin Trans Adria (Tap). Kjo përçon gazin natyror nga Azerbajxhani përmes Turqisë në Greqi dhe në Itali.

Azerbajxhani sulmoi vendin fqinj në shtator

Von der Leyen theksoi se i gjithë konsumi i gazit në Bullgari mund të mbulohet falë lidhjes së re. Ajo kujtoi se përpara luftës së agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, vendi i BE-së ishte pothuajse plotësisht i varur nga gazi natyror rus. “Përmes bashkëpunimit strategjik midis Bullgarisë dhe Greqisë, ne mund të arrijmë stabilitet në rajon”, tha presidenti bullgar Rumen Radev. [t-online/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply