Komisioni Evropian propozon statusin e kandidatit për Bosnjë dhe Hercegovinën

Spread the love

Komisioni Evropian propozon statusin e kandidatit për Bosnjë dhe Hercegovinën

Prishtinë, 12 tetor – Komisioni Evropian propozoi të mërkurën që Bosnje-Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit me kusht që ajo të ndërmarrë një sërë reformash dhe të miratojë disa ligje në fushën e gjyqësorit, luftën kundër korrupsionit dhe lirinë e shprehjes, tha komisioneri për Zgjerimin, Oliver. Varhelyi, transmeton Hina.

“Komisioni Evropian rekomandon që Bosnjë dhe Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit, me mirëkuptimin se do të ndërmarrë disa reforma,” tha Varhelyi, duke paraqitur një raport mbi zgjerimin dhe përparimin e vendeve kandidate dhe kandidatëve potencialë në rrugën drejt BE-së. . Varhelyi theksoi si një prioritet urgjent si reformën zgjedhore ashtu edhe atë kushtetuese.

“Kjo është një ofertë për Bosnjë dhe Hercegovinën dhe qytetarët e saj dhe elita politike duhet ta bëjë realitet. Presim një vendim të shpejtë të qeverisë pas zgjedhjeve për të zbatuar reformat”, tha Varhelyi, duke shtuar se dhënia e statusit të kandidatit mund të jetë e mundur në dhjetor. Ai vuri në dukje se 14 prioritetet që BiH duhet të zbatojë dhe që më parë ishin kusht për statusin e kandidatit mbeten të padiskutueshme dhe se pa përmbushjen e tyre nuk do të jetë e mundur të nisin negociatat e pranimit.

Politikanët e Bosnje-Hercegovinës reaguan ndryshe ndaj konfirmimit nga Brukseli të mërkurën, me opinione që variojnë nga ajo që ishte një ditë historike deri tek ajo që kandidatura është ende e pasigurt.

Ndër të parët reagoi presidenti i HDZ-së, Dragan Çoviq, i cili ndau mendimin se kjo është një ditë historike për vendin e tij. “Mirënjohje e sinqertë (për Komisionin Evropian) në emër të popullit kroat në Bosnje-Hercegovinë dhe të gjithë të tjerëve në Bosnje-Hercegovinë për gatishmërinë e tyre për ta bërë këtë moment historik”, shkroi në Twitter Čović, i cili në vitin 2016, si kryetar i atëhershëm i Presidenca e Bosnje-Hercegovinës, paraqiti një kërkesë që BiH të miratohet si status kandidat.

Ministrja e Punëve të Jashtme, Bisera Turkoviq, e ka mirëpritur pa rezerva rekomandimin e Komisionit Evropian. Ajo në  në Facebook, shkruan se ky është një vendim historik për BeH dhe qytetarët e saj. “Ky është një mesazh i fortë për qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës që ne kishim shpresuar më parë, se e ardhmja jonë është brenda familjes evropiane”, ka shkruar Turkoviq, duke shtuar se rekomandimi për statusin e kandidatit është gjithashtu një njohje e të gjitha përpjekjeve që Bosnja dhe Hercegovina, pavarësisht pengesave, kanë marrë përsipër të harmonizojnë politikën e jashtme me atë të BE-së, veçanërisht në lidhje me luftën në Ukrainë. Ajo u dha një meritë të veçantë për këtë ish anëtarëve të Presidencës së BiH, Shefik Xhaferovic dhe Zheljko Komshiq.

Vetë Komshiq vlerësoi se ishte e rëndësishme që Komisioni Evropian vlerësoi se BiH kishte harmonizuar 80 për qind të deklaratave të saj lidhur me politikën e jashtme me ato të BE-së, por ai reagoi me përmbajtje ndaj rekomandimit të Komisionit Evropian, duke deklaruar se statusi i kandidatit është ende i pasigurt dhe fajësoi Përfaqësuesin e Lartë Christian Schmidt për vendimin e tij për të vendosur ndryshime në ligjin zgjedhor më 2 tetor. “Lajmin për dhënien e statusit kandidat mund ta marrim vetëm për informim. Duke marrë parasysh rrethanat e krijuara rishtazi në të cilat përfaqësuesi i lartë në BeH injoron plotësisht vendimet e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, opinionin e Komisionit Evropian dhe kërcënon rrugën e BE-së drejt BeH gjatë marrjes së vendimeve, ne shprehim shqetësimin dhe pesimizmin e bazuar në lidhje me efektet e dhënies së statusit të kandidatit në lidhje me perspektivën e përgjithshme të anëtarësimit”, tha Komshiq, i cili paditi Schmidt-in në Gjykatën Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës. Teza e Komshiqit është se ndryshimet e imponuara në ligjin zgjedhor paraqesin “mashtrim të votuesve” dhe inkurajojnë ndarje të mëtejshme etnike në vend. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply