Koncerni përmend mosmarrëveshjet ligjore si arsye: Gazprom kërcënon të ndalojë dërgesat përmes tubacioneve të Ukrainës

Spread the love

Koncerni përmend mosmarrëveshjet ligjore si arsye: Gazprom kërcënon të ndalojë dërgesat përmes tubacioneve të Ukrainës

28 shtator – Pas sulmeve në dy tubacionet Nord Stream në Detin Baltik, pengesa e radhës për furnizimin me gaz të Evropës është e pashmangshme. Çmimet e gazit u rritën në bursa mëngjesin e së mërkurës.

Kompania ruse e gazit Gazprom ka kërcënuar në Twitter se do të ndalojë furnizimin me gaz natyror në Evropë përmes Ukrainës. Grupi përmend mosmarrëveshjet ligjore me kompaninë ukrainase të gazit Naftogaz, e cila transporton gazin rus në Evropë nëpërmjet tubacioneve, si arsye.

Së fundmi, rreth 42 milionë metra kub gaz natyror në ditë arrinte në Evropë nëpërmjet Ukrainës. Për krahasim: Nord Stream 1 transportonte rreth 170 milion metra kub në ditë në kulmin e tij.

Rusia kishte ndaluar tashmë dërgesat e gazit natyror përmes tubacionit më të madh Nord Stream 1 në gusht për shkak të punës së supozuar të mirëmbajtjes. Ndryshe nga njoftimet fillestare nga Rusia, deri më sot asnjë gaz natyror nuk po rrjedh përmes Nord Stream 1, gjoja sepse një turbinë nga perëndimi ishte prishur dhe nuk po dërgohej. Siemens e konsideron turbinën si funksionale dhe gjithashtu do ta dorëzonte atë.

Tubacioni u dëmtua rëndë nga shpërthimet të hënën. Aktualisht është e paqartë nëse mund të riparohet. Prandaj, Ukraina ka një pozicion qendror si një vend transit për gazin natyror.

Çmimi i gazit natyror u rrit me dhjetë për qind mëngjesin e së mërkurës, ndoshta për shkak të njoftimit të Gazprom. Kompania ukrainase Naftogaz ende nuk i është përgjigjur njoftimit të Gazprom.

Danimarka dhe Suedia flasin për sabotim, CIA ndoshta e kishte paralajmëruar Gjermaninë edhe më heret. Kështu ndodhi: Pasi u zbuluan tre rrjedhje në dy tubacionet e gazit të Detit Baltik nga Rusia në Gjermani, qeveria daneze përjashtoi një aksident si shkak. Kryeministrja Mette Frederiksen shpjegoi se këto ishin akte të qëllimshme. Brenda një periudhe të shkurtër kohore janë vërejtur disa shpërthime. Kryeministrja suedeze Magdalena Andersson tha se ndoshta ishte një rast sabotimi.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme: Siç raportoi të martën në mbrëmje revista e lajmeve “Der Spiegel”, shërbimi sekret amerikan CIA thuhet se ka paralajmëruar qeverinë federale disa javë më parë për një sulm në tubacionet e Detit Baltik. Dyshimi i ekspertëve se rrjedhjet janë për shkak të sabotimit bazohet ndër të tjera në faktin se ato janë shfaqur në tre vende brenda pak orësh.

Ja se si e shohim: Nuk është shumë e qartë se kush mund të qëndrojë pas sabotimit të mundshëm të tubacioneve dhe cili është përfitimi. Megjithatë, incidentet tregojnë se sa e cenueshme mund të jetë infrastruktura e furnizimit me energji ndaj sulmeve. Sabotimi i tubacioneve nga Norvegjia, aktualisht furnizuesi më i madh i gazit në BE, paraqet një rrezik të madh.Një gjë është e qartë: furnizimi me energji i Evropës duhet të bëhet më pak i varur nga rrugët individuale të transportit, furnizuesit individualë dhe burimet individuale të energjisë. [tagesspiegel.de/spiegel.de/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply