Konfirmohet data e takimit të Këshillit Rusi-NATO

Spread the love

Konfirmohet data e takimit të Këshillit Rusi-NATO

Prishtinë, 4 janar – NATO ka konfirmuar një takim të përbashkët të Këshillit NATO-Rusi, të planifikuar për në 12 janar. Data u miratua nga Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, si kryetar i Këshillit Rusi-NATO (info: Reuters).

U sqarua se dialogu mes partnerëve do të zhvillohet me kusht reciprociteti dhe përveç kësaj, aleanca i bëri thirrje Moskës që t’i kushtojë vëmendje shqetësimeve të veta për veprimet ruse.

“Dialogu me Rusinë duhet të ndërtohet mbi baza reciproke të dobishme, duke marrë parasysh shqetësimet e NATO-s për veprimet e Moskës… dhe duke marrë parasysh pikëpamjet e partnerëve evropianë të NATO-s”, tha një burim për agjencinë britanike, raporton RIA Novosti.

Që në 21 dhjetor, Stoltenberg propozoi mbajtjen e një takimi të Këshillit NATO-Rusi për të diskutuar mosmarrëveshjet. Sipas tij, vendet e NATO-s janë të bashkuara në kërkesën që Rusia duhet të ndihmojë në uljen e tensioneve rreth Ukrainës. Ai tha se akumulimi “i paprovokuar dhe i pashpjegueshëm” i ushtarëve rusë përgjatë kufirit ukrainas, duke përfshirë transferimin e artilerisë dhe tankeve, vazhdon. Ai tha se qëllimet e Moskës ishin të paqarta dhe se Rusia do të përballej me “pasoja serioze” nëse përdor përsëri forcën kundër Ukrainës.

Kujtojmë se më 17 dhjetor, Rusia i dorëzoi SHBA-ve dhe NATO-s veçmas deklaratën e saj pothuajse përfundimtare për marrjen e garancive për sigurinë strategjike të Rusisë.

Bisedimet SHBA-Rusi mbi këtë çështje fillojnë në Gjenevë më 10 janar. Nuk dihet se sa do të zgjasë, por dihet se në delegacionet e të dyja vendeve, përveç përfaqësuesve diplomatikë, do të marrin pjesë edhe zyrtarë të lartë ushtarakë të tyre.

Pas bisedës së fundit Biden-Putin më 30 dhjetor, këshilltari i presidentit rus Yuri Ushakov, tha ndër të tjera se, bisedimet SHBA-Rusi në Gjenevë do të monitorohen personalisht nga presidenti amerikan dhe rus dhe se do të konsultohen me telefon. nëse është e nevojshme. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply