Lavrov: Lufta hibride e Perëndimit kundër Rusisë hap derën për forcimin e marrëdhënieve me Kinën

Spread the love

Lavrov: Lufta hibride e Perëndimit kundër Rusisë hap derën për forcimin e marrëdhënieve me Kinën

Prishtinë, 1 qershor – Lufta hibride e nisur nga Perëndimi kolektiv kundër Rusisë hap mundësi të reja për zgjerimin e bashkëpunimit midis Moskës dhe Pekinit, tha sot ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov në një fjalim video drejtuar pjesëmarrësve në Konferencën e 7-të Ndërkombëtare të titulluar “Rusia dhe Kina: Bashkëpunimi në epokën e re. “.

“Është një fakt i njohur që fjala “krizë” në kinezisht është një kombinim i dy shenjave: “rreziku” dhe “mundësia”. “Jam i sigurt se lufta hibride e nisur nga Perëndimi kolektiv kundër Rusisë hap mundësi të reja për zgjerimin e bashkëpunimit praktik ruso-kinez, duke përfshirë investimet dhe financat”, theksoi Lavrov, raporton TASS rus.

Lavrov vuri në dukje se Rusia dhe Kina synojnë të përdorin më shpesh rublën dhe juanin në marrëveshjet e ndërsjella. “Në një kohë kur SHBA dhe BE i kanë kthyer monedhat e tyre në mjete shantazhi, ne synojmë të zhvillojmë një infrastrukturë të pavarur financiare dhe të rrisim ndjeshëm përdorimin e rublës dhe juanit në vendbanimet midis vendeve tona. “Transaksionet në këto monedha përfaqësojnë tashmë një të katërtën e qarkullimit tonë tregtar”, theksoi ministri rus.

Lavrov vuri në dukje se në këtë kohë të vështirë që po kalon bota sot, zhvillimi gjithëpërfshirës i një partneriteti strategjik me Republikën Popullore të Kinës mbetet ndër prioritetet e politikës së jashtme ruse. “Presidenti Vladimir Putin i përshkroi marrëdhëniet Moskë-Pekin si një “model efikasiteti, përgjegjësie dhe aspirate për të ardhmen”. Pavarësisht presioneve të sanksioneve dhe luftës së informacionit të Shteteve të Bashkuara dhe satelitëve të saj, ne kemi arritur të ruajmë një gamë të tërë bashkëpunimi dypalësh. Formate të reja dhe fusha të përpjekjeve të përbashkëta po krijohen. Kjo është ajo që mund të bëhet, “tha ai, duke shtuar: “Sfera dhe intensiteti i një bashkëpunimi të tillë do të rritet.” Lavrov është i bindur se e ardhmja e bashkëpunimit midis Moskës dhe Pekinit, në një masë të caktuar, do të formësojë skicat e një rendi botëror policentrik më të drejtë dhe më demokratik.

Lavrov përsëriti se më 4 shkurt, Putin bëri një vizitë “historike” në Pekin, ku zhvilloi bisedimet e para të drejtpërdrejta me homologun e tij kinez Xi Jinping që nga shpërthimi i pandemisë dhe miratoi një dokument të rëndësishëm diplomatik: Deklarata e Përbashkët për Marrëdhëniet Ndërkombëtare në Epokën e Re dhe zhvillimi i qëndrueshëm global. “Ai përmban qëndrime të përbashkëta për çështjet e sigurisë ndërkombëtare, procesit demokratik, të drejtave të njeriut dhe zhvillimit të qëndrueshëm. Dëshiroj të theksoj dispozitën e tij, e cila më parë u formulua me sukses nga kolegu dhe miku im i nderuar, ministri i Jashtëm Wang Yi: nuk ka kufizime dhe tema të ndaluara në bashkëpunimin tonë”, shtoi Lavrov. Ai gjithashtu pretendon se Kina ka qenë prej kohësh partneri kryesor i tregtisë së jashtme të Rusisë. “Ekonomitë tona po plotësojnë me sukses njëra-tjetrën. Vitin e kaluar, xhiroja tregtare dypalëshe u rrit me një të tretën dhe arriti një maksimum historik, duke tejkaluar 140 miliardë dollarë. Rritja është e dukshme edhe sot”, tha ai. “Partneriteti energjetik ka marrë karakter strategjik. Janë duke u realizuar projekte të mëdha në industri, bujqësi dhe transport. Ka përfunduar ndërtimi i urave rrugore dhe hekurudhore mbi lumin Amur. Komunikacioni do të fillojë së shpejti”, ka theksuar Lavrov. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply