Ministria e Brendshme liron nga puna Presidentin e BSI-së Arne Shënbom

Spread the love

Ministria e Brendshme liron nga puna Presidentin e BSI-së Arne Shënbom

Prishtinë/Berlin, 18 tetor – Ministria e Brendshme ka liruar me efekt të menjëhershëm kreun e Zyrës Federale për Sigurinë e Informacionit dhe ka nisur procedimin disiplinor ndaj tij, siç mësoi SPIEGEL nga qarqet e sigurisë.

Për muaj të tërë, Zyra Federale për Sigurinë e Informacionit (BSI) ka paralajmëruar për një rrezik në rritje për shkak të luftës në Ukrainë. Situata e personelit është gjithnjë e më e vështirë në një kohë kur Ministria Federale e Brendshme ka liruar me efekt të menjëhershëm presidentin e BSI-së, Arne Schönbohm dhe po fillon procedimin disiplinor kundër tij, siç mësoi SPIEGEL nga qarqet e sigurisë. Autoriteti më i lartë i sigurisë kibernetike i Gjermanisë është pjesë e portofolit të ministrisë.

Vetë Shënbom [Schönbohm] tha për Spiegel të martën: “Meqenëse nuk kishte asnjë përgjigje për akuzat, kërkova të hënën që të nisnin procedurat disiplinore për të sqaruar faktet. Deri më tani nuk e di se çfarë ka kontrolluar ministria dhe cilat janë akuzat konkrete ndaj meje.”

Me sa duket, zhvillimi aktual nuk është bazuar në ndonjë gjetje apo pretendim të ri të rëndësishëm, por në një rivlerësim të brendshëm të proceseve që tashmë dihen.

Që nga biseda me  “ZDF Magazin Royale” me Jan Böhmermann një javë më parë, Schönbohm i është dashur të mbrohet kundër akuzave për vazhdimin e mbajtjes së lidhjeve të ngushta me një shoqatë të sigurisë kibernetike që ai bashkëthemeloi dhe drejtoi më parë dhe presidentin e saj aktual, Hans- Wilhelm Dünn.

Paraqitja e miratuar në klubin e diskutueshëm

Thin akuzohet për një marrëdhënie problematike me Rusinë. Ndër të tjera, ai ishte në Rusi me ftesë të Dumës së Shtetit si “vëzhgues i zgjedhjeve” në zgjedhjet presidenciale ruse. Përveç kësaj ai nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi për klubin e tij me një homolog rus në vitin 2019, i cili drejtohej nga një ish-zyrtar i lartë i inteligjencës ruse.

Prandaj, Schönbohm i kishte udhëzuar vartësit e tij që të mos paraqiteshin në ngjarjet e klubit. Megjithatë, ai vetë së fundmi ishte i ftuar në dhjetëvjetorin e klubit dhe gjithashtu mbajti një fjalim. Megjithatë, të dy veprimet ishin miratuar më parë nga Ministria Federale e Brendshme.

Ministria reagoi shpejt ndaj raportit të Böhmermann dhe anuloi një paraqitje të planifikuar prej kohësh nga Presidenti i BSI me Ministren e Brendshme Federale Nancy Faeser (SPD) javën e pasuese. Përveç kësaj, u njoftua në fundjavë pas transmetimit se ministri donte të tërhiqte Schönbohm-in. Sidoqoftë, vetë Faeser fillimisht tha vetëm se hapat e mëtejshëm do të “ekzaminohen”.

Nënkryetari i BSI-së, Gerhard Schabhüser, nga ana e tij, akuzoi ministrinë javën e kaluar për mungesë mbështetjeje: “Besueshmëria e BSI-së dhe menaxhimit të saj ende po vihet në dyshim në publik,” u ankua ai në një letër drejtuar Ministrisë Federale të Brendshme. “Në funksion të dëmtimit tashmë të konsiderueshëm të reputacionit dhe humbjes së besimit në punën e të gjithë BSI-së, BMI deri tani ka bërë pak për ta kundërshtuar këtë.”

Si zakonisht, të hënën pati një takim të rregullt mes ministrisë dhe autoritetit të sigurisë kibernetike, ku mori pjesë edhe Schönbohm. Me sa duket, lirimi i tij i ardhshëm nuk ishte një problem. [Der Spiegel/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply