Normalizimi i marrëdhënieve: Së shpejti krijimi i një forumi financiar për marrëdhëniet midis MB dhe BE

Spread the love

Normalizimi i marrëdhënieve: Së shpejti krijimi i një forumi financiar për marrëdhëniet midis MB dhe BE

Prishtinë/Zagreb, mars 2023 – Organi ekzekutiv i Bashkimit Evropian, Komisioni Evropian, njoftoi sot se së shpejti do të krijohet një forum i vonuar për diskutim midis rregullatorëve financiarë të BE-së dhe Britanisë së Madhe, pasi Londra të zbatojë marrëveshjen e re dhe të paralajmëruar për Irlandën e Veriut, raporton Reuters.

Një forum diskutimi ekonomik, i ngjashëm me atë që BE-ja tashmë ka me Shtetet e Bashkuara, do të ishte në funksion deri në mars 2021, por është ngrirë për shkak të mosmarrëveshjeve mbi marrëdhëniet tregtare me Irlandën e Veriut. Këto mosmarrëveshje u zbutën me marrëveshjen e muajit të kaluar, e ashtuquajtura Kuadri Windsor, të cilin Britania e Madhe ende nuk e ka ratifikuar zyrtarisht.

“Ne jemi të gatshëm të fillojmë punën për finalizimin e Memorandumit të Mirëkuptimit (MoU) për bashkëpunimin rregullator në shërbimet financiare”, tha sot zëdhënësi i njësisë së shërbimeve financiare të Komisionit Evropian. “Kur të zbatohet Korniza Windsor, ky memorandum mirëkuptimi do të mundësojë një marrëdhënie të ngjashme me atë që kemi tashmë me vendet e tjera me një sektor të rëndësishëm shërbimesh financiare”, tha zëdhënësi.

Brexit e ka bërë qytetin e Londrës dukshëm më të shkëputur nga flukset tregtare dhe monetare të BE-së, duke detyruar bankat, siguruesit dhe menaxherët e aseteve të krijojnë seli të reja në bllokun e BE-së për të shmangur ndërprerjet e shërbimeve. Rreth 7,000 biznese financiare u zhvendosën nga MB në kontinent dhe Amsterdami kaloi Londrën si qendra më e madhe e tregtimit të aksioneve në Evropë. Përfaqësues nga sektori financiar pohojnë se një forum i ri MB-BE mund të përmirësojë

marrëdhëniet e tensionuara në sektor dhe të ndihmojë në zbutjen e tensioneve në fusha të tilla si “pastrimi i derivateve”. David Schwimmer, shefi ekzekutiv i Grupit të Bursave të Londrës, tha javën e kaluar se përmirësimi i marrëdhënieve midis BE dhe MB ishte “një gjë e mirë” për të shmangur fragmentimin e tregut. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply