OPEC shpall shkurtime të prodhimit

Spread the love

OPEC shpall shkurtime të prodhimit

Prishtinë, 7 tetor – Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) dhe Rusia njoftuan dje se do të shkurtojnë prodhimin ditor të naftës në masën prej rreth dy milionë fuçi në ditë për të ndihmuar në rritjen e çmimeve të naftës.

Mungesa e investimeve kronike dhe një sërë çështjesh teknike dhe … të tjera të prodhimit kanë shkaktuar rënie të konsiderueshme të prodhimit në të gjithë vendet anëtare të OPEC-ut, veçanërisht midis prodhuesve afrikanë. Përgjatë pjesës më të madhe të vitit 2022, kjo shifër ka lëvizur midis 1 dhe 2 milion fuçi në ditë nën objektivat e prodhimit të OPEC-ut. Shtoni pjesën tjetër të OPEC+ (13 vendet anëtare të OPEC-ut dhe eksportues të tjerë të rëndësishëm të naftës, si Rusia) dhe kjo shifër shkon mbi 3 milionë. Një ulje në kuotat e synuara mund të mos ketë ndikimin afatgjatë në çmimet e naftës që ata presin, megjithëse tregu është historikisht tejet spekulativ, nënvizon në një koment të tij për këtë hap të OPEC-ut gjeopolitologu I njohur Peter Zeihan.


Spread the love


Leave a Reply